Улітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь і гострих кишкових інфекційних хвороб, зазначає Держпродспоживслужба.

Поради, як уникнути таких випадків:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати продуктів і напоїв за найменшої підозри щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
  • під час споживання овочів, фруктів і ягід ретельно мити питною водою;
  • для пиття й приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • зберігати продукти харчування тільки в спосіб, зазначений на упакові й у встановлений термін;
  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави й інші рослини;
  • приготовлені страви вживати відразу, а в разі їх повторного споживання піддавати вторинному термічному обробленню;
  • зберігати виготовлені страви без холоду не більше двох годин;
  • не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічного оброблення (паштети, м’ясні салати тощо) в непристосованих умовах.

Під час туристичних мандрівок, походів слід:

  • для миття посуду й рук використовувати профільтровану та прокип’ячену воду;
  • для пиття й приготування їжі мати з собою запас питної води;
  • для купання користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

Якщо зʼявляються перші ознаки кишкового захворювання, необхідно звернутися до найближчої лікарні, підкреслює Держпродспоживслужба.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, як зменшити кількість нітратів у продуктах у домашніх умовах і як правильно мити овочі й фрукти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі