У Фінляндії запустили перший у світі пісковий акумулятор, який дозволяє протягом місяців зберігати енергію відновлюваних джерел і використовувати її для опалення, пише BBC Україна.

Акумулятор являє собою бункер, заповнений 100 тоннами будівельного піску. Його встановили на електростанції в місті Канкаанпяа, з якої в найближчі населені пункти надходить централізоване опалення.

Фото: Polar Night Energy

Принцип його роботи такий: дешева енергія сонця та вітру прогріває пісок до температури 500°C. Від піску нагрівається повітря, яке циркулює всередині камери акумулятора за допомогою теплообмінника.

Пісок підходить для енергозбереження, оскільки має високу тепломісткість (повільно нагрівається, але так само повільно остигає). За словами розробників, сховище може підтримувати температуру піску на рівні близько 500°C протягом кількох місяців.

У холодну пору року гаряче повітря з акумулятора використовуватимуть для нагрівання води, що надходить до центрального опалення.

Винахідникам ще доведеться перевірити, наскільки рентабельна ця технологія й чи буде енергії вистачати на те, щоб забезпечити безперебійне постачання теплом сотень будинків.

Над використанням піску як теплонакопичувача для потреб зеленої енергетики працюють ще кілька дослідних груп по всьому світу, зокрема Національна лабораторія відновлюваних джерел енергії в США. Проблема відновлюваних джерел енергії в тому, що вони мають сезонний характер.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Більшість газу Фінляндія закуповувала в Росії, але після заяви Гельсінкі про бажання вступити до НАТО Москва припинила постачання енергоресурсів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі