Як надати першу допомогу в разі легких поранень, що не спричиняють критичної кровотечі, розповіла платформа доказової інформації про здоровʼя під час війни від Inscience.

 Подбайте про гігієну.

Важливо не занести в поранення інфекцію, тому перед тим, як допомагати з пораненням, вимийте руки з милом або використовуйте санітайзер з умістом спирту не менше 70%.

 Зупиніть кровотечу.

Для цього варто з чистим бинтом натиснути на рану. Якщо під рукою немає бинта, можна використати стерильну запаковану прокладку або памперс. Потрібно прикласти щось чисте та таке, що добре поглинає рідину.

 Промийте рану.

Потримайте рану під чистою проточною водою принаймні 5 хвилин. Можна обробити милом ділянку біля поранення, але не всередині поранення.

У якому разі треба негайно звернутися до лікаря

  • якщо ви бачите, що в поранені є чужорідні предмети: скло, шматок дерева тощо – краще звернутися до медика якомога швидше;
  • не варто використовувати мазі з антибіотиками без призначення лікаря. Якщо рана глибока, зверніться до лікаря після того, як надали першу домедичну допомогу;
  • якщо ви не щеплені від правця або давно не робили ревакцинацію, яка необхідна щодесять років, повідомте про це лікаря.

Вам можуть порадити носити деякий час пов’язку та регулярно її змінювати, щоб тримати рану в чистоті. Змінювати пов’язку необхідно хоча б один раз на день, а краще міняти її, коли вона стає брудною та вологою.

Зверніться до лікаря, якщо побачили такі симптоми:

  • почервоніння;
  • рана відчувається гарячою;
  • присутній набряк;
  • погіршується біль.

Вони можуть бути ознаками інфекції.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Організація Inscience створила платформу «Бережи себе», яка присвячена здоров’ю під час війни. На ресурсі зібрана доказова інформація з різних тем: від хронічних та інфекційних захворювань до ментального здоров’я.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі