Оновлення: Міністерство освіти та науки України запропонувало скасувати державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 11 класу, зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), єдиний вступний іспит (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) у 2022 році через війну, розв'язану Росією. Про це повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.


Проведення ЗНО під час війни в Україні неможливе, але можуть бути альтернативні варіанти, розповідає в коментарі Українській правді заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Вакуленко проговорює, що рішення про проведення ЗНО повинен ухвалити не центр, а Міністерство освіти й науки: «Представники міністерства, Українського центру оцінювання якості освіти, освітян з різних регіонів країни будуть обговорювати це питання, коли завершаться бойові дії».

Але пояснює ситуацію: «ЗНО – паперове тестування сотень тисяч осіб. Щоб провести ЗНО, потрібно надрукувати всі тестові матеріали, доставити їх до учасників, підготувати школи до проведення оцінювання, залучити педагогів для роботи в пунктах тестування тощо. [... ]Щодо змін у форматі проведення [ЗНО] або інших можливих варіантів реалізації вступної кампанії зараз говорити складно. Для нас повномасштабна війна Росії в Україні стала шоком», – каже Вакуленко.

На уточнення УП, який формат оцінювання якості освіти може бути вимушеною альтернативою ЗНО, Вакуленко відповіла: «Певне потрібно пригадати класичні вступні іспитування». Також розглядатимуть варіанти відтермінування вступної кампанії, внесення змін до переліку вступних ЗНО або до їхньої кількості.

Наразі реєстрацію для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні продовжено майже на місяць, до 9 квітня. Пробні ЗНО повинні були провести 19 і 26 березня, але їх скасували.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі