У США вчені розробили жувальну гумку, білок якої нейтралізує віруси в слині, повідомляє CNBC.

Дослідники стверджують, що вірус SARS-CoV-2 розмножується в слинних залозах, тому, якщо заражений чхає, кашляє або говорить, частки цього вірусу можуть передаватися іншим.

Учені поєднали рослинний білок зі сполукою, яка дозволяє йому потрапляти в слизову оболонку. Отриманий матеріал включили в гумки зі смаком кориці.

Жувальну гумку перевірили, використовуючи мазки із носоглотки COVID-позитивних пацієнтів. Дослідження показало, що білок у гумці запобігає проникненню вірусних частинок у клітини: зв’язується із білком-«шипом» коронавірусу або блокує його рецептори.

За словами авторки дослідження Генрі Деніелли, жуйка – це простий спосіб зменшити передачу інфекції, нейтралізувавши вірус у слині.

Тепер учені працюють над тим, щоб отримати дозвіл на проведення клінічних досліджень.


Велика Британія стала першою країною у світі, яка схвалила використання таблеток від коронавірусу «Молнупіравір» виробництва британської компанія Merck. У грудні США також дозволили використовувати ці пігулки для дорослого населення.

У листопаді  МОЗ України дало дозвіл на випробування ліків від коронавірусу «Молнупіравір», а також препарат «Ритонавір» від Pfizer.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі