Компанія Ілона Маска SpaceX має запустити український супутник «Січ 2-30» у грудні 2021 року, розповів очільник Державного космічного агентства України Володимир Тафтай в інтерв’ю «Економічній правді».

Скільки коштуватиме запуск

Конструкторське бюро «Південне» (основний виробник супутника) провело консультації з компанією SpaceX. Загальна сума контракту становить 1,99 мільйона доларів, сказав Тафтай.

«Контракт уже опрацьований, попередні домовленості є. Після виділення коштів Кабінетом міністрів ця робота буде реалізована», – зазначив голова держагентства.

Супутник «Січ 2-1». Фото: КБ «Південне»

Коли запустять супутник

За словами Тафтая, супутник уже остаточно зібраний, але потрібно провести низку випробувань. Без цього SpaceX не буде готовий прийняти супутник для установки на ракету.

Випробування мають проводитися до серпня 2021 року. Потім почнеться підготовка до відправлення супутника на точку старту. Запуск планується в грудні 2021 року. Термін експлуатації супутника становить три роки.

Навіщо Україні свій супутник

«Передусім – це незалежний доступ до супутникового зондування. Супутникові знімки з власного супутника – це дуже важливо з погляду оборони та безпеки держави. У нього роздільна здатність 7,6 метра на піксель», – розповів Тафтай.

Крім того, супутник збираються використовувати в сільському та лісовому господарстві, для завдань служби з надзвичайних ситуацій. Також апарат займатиметься картографією. «Картографія – одне з найважливіших питань, оскільки дозволяє виявляти незаконне землекористування, наприклад розроблення кар’єрів», – додав очільник агентства.


У лютому стало відомо, що Україна до 2021 року планує запустити в космос свій супутник. Запуск хочуть присвятити 30-річчю незалежності України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі