Космічне агентство NASA обрало компанію Ілона Маска SpaceX для висадки людей на Місяць у 2024 році, на проєкт виділили 2,9 мільярда доларів, повідомили у агентстві.

Польоти відбуватимуться в межах програми Artemis, яка передбачає будівництво першого комерційного космічного корабля для висадки людей на Місяці. Чотири астронавти здійснять багатоденну місію поверхнею Місяця на кораблі Orion. Однією з членів екіпажу буде жінка – перша жінка на Місяці.

Перший комерційний космічний корабель компанії SpaceX, який висадить людей на Місяць

«NASA та наші партнери виконають перший демонстраційний політ з екіпажем на поверхню Місяця у 21 столітті, агентство робить крок вперед для рівності жінок та довгострокових досліджень глибокого космосу», – сказала Кеті Людерс адміністратор Управління місії людських досліджень та операцій NASA.


Традиційно NASA  обирає декілька компаній для своїх місій (для захисту від невдач та стимулювання конкуренції). У 2020 році агентство попередньо обрало три претендента для здійснення висадки, проте у 2021 році відхилило їхні заявки. Однією з причин є нестача коштів.

Востаннє людей на Місяць висаджували ще у 1972 році у межах місії Apollo.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: SpaceX