Соціальні мережі робляють людину більш самотньою, розповіла виконувачка обов’язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун з посиланням на дослідження вчених.

«Дослідження вказують, що кількість віртуальних друзів не підтверджує нашу соціалізованість та готовність спілкуватися, часом навпаки впливає на відчуття самотності в реальному житті», – розповіла Уляна Супрун.

Також, за словами виконувачки обов’язків міністра охорони здоров'я, дослідження підтверджують негативні ефекти від надмірного користування соцмережами. Як-от появи додаткового стресу, підвищення відчуття тривоги, погіршення настрою та навіть депресії. До негативних наслідків відносять й розвиток залежності, зниження самооцінки та порушення сну.

Як вказує Супрун, в одному з опитувань Instagram визнано платформою, що має найбільший негативний вплив на психічне здоров'я. Попри те, що респонденти вказали, що тут вони мають достатньо простору для самовираження та самоідентифікації, вони вважають, що ця соціальна мережа пов'язана з високим рівнем тривоги, депресії, залякуванням та страхом втрачених можливостей.

«Науковці також зазначають, що такі «винагороди» як лайк чи коментар стимулюють вироблення дофаміну, як й інші приємні для нас речі. Втім, в соціальних мережах ми отримуємо як позитивні, так і негативні «винагороди», що, безумовно, матиме вплив на психічне здоров’я», – пише Уляна Супрун.

Фото: Wikimedia