Вчені отримали перше зображення чорної діри у центрі далекої галактики М87, використовуючи телескоп Event Horizon.

Цей знімок – доказ існування чорних дір

Ця чорна діра розташована на відстані 55 мільйонів світлових років від Землі та має масу в 6,5 мільярда разів більшу за масу Сонця, повідомляють учені.

На зображенні видно яскраве кільце – це перегрітий газ, який «вигинається через інтенсивну гравітацію навколо чорної діри» та врешті-решт потрапляє всередину діри.

За словами вчених, це фото є найпереконливішим на сьогодні доказом існування надмасивних чорних дір і відкриває нове вікно для їх вивчення.


 Чорні діри – це незвичайні космічні об’єкти з величезними масами, але надзвичайно компактними розмірами. Чорні діри впливають на довкілля, деформуючи простір та час. Вони створюють настільки потужну силу тяжіння, що жодні, як завгодно швидкі частинки, не можуть покинути її поверхню, навіть світло.

 Event Horizon – масив із восьми наземних радіотелескопів, призначений для захоплення зображень чорної діри. Event Horizon пов’язує телескопи по всій земній кулі, щоб сформувати віртуальний телескоп розміром із Землю з надвисокою чутливістю і здатністю.

Фото: Event Horizon Telescope Collaboration