Люди часто відчувають після довгих свят, що не відпочили, а навіть ще більше втомились. Про це розповіла виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«Круговерть підготовки до свят і відзначення забирає чимало сил + короткий світловий день, низька температура, перехід у новий календарний рік. Все разом це викликає підвищену фізичну та психологічну напругу. Наш організм зазвичай реагує на такі умови втомою, млявістю, роздратуванням», – розповіла Супрун.

Супрун порадила не недооцінювати такі симптоми, оскільки вони не тільки приносять значний дискомфорт, але і можуть свідчити про більш серйозні проблеми зі здоров’ям. «Втома може бути симптомом багатьох хвороб – діабету, серцево-судинних, артриту, анемії, захворювань щитовидної залози, синдрому хронічної втоми», – написала Супрун.

Якщо для втоми немає медичних причин, симптоми повідомляють про те, що організму потрібно відпочити, щоб відновити втрачені сили. У зворотному випадку є ризик отримати перевтому.

«Щоб повернутися до нормального життєвого ритму, необхідно скоригувати спосіб життя. Повноцінний сон, правильний режим харчування, регулярні фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок. Крім того, дуже важливо подбати про раціональний розподіл часу, який ви витрачаєте на роботу і відпочинок, достатня кількість позитивних емоцій і приємні заняття допоможуть вам наповнювати день радістю», – повідомила Супрун.