Генеральна конференція з мір і ваги у Версалі (Франція) змінила визначення кілограма і вирішила, що тепер його будуть визначати за допомогою електричного струму, пише ВВС.

Більше ста років еталоном кілограма був циліндр із платиново-іридієвого сплаву висотою і діаметром 39 мм (Le Grand K), який зберігається у Міжнародному бюро мір і ваги у Франції. З нього зробили понад 80 копій, щоб використовувати в різних країнах.

Проте з часом почало з'ясовуватися, що маса копій за 100 років зросла в середньому на 50 мікрограмів – менше за вагу людської вії.

«Це не прийнятно з наукового погляду. Тому, хоча Le Grand K на сьогодні підходить для своєї мети, через 100 років — уже не буде», – розповів доктор Стюарт Девідсон.

Вчені вирішили, що одиницю маси потрібно прив'язати до фундаментальних або атомних величин. Тому вони вирішили вимірювати вагу за допомогою «балансу Кіббла». Це спеціальні ваги, але об'єкт, який на них зважують, врівноважується електромагнітними силами. Сила тяжіння електромагніту залежить від кількості електричного струму, що проходить через його котушки. Таким чином кілограм буде визначатися кількістю струму.