Вимірювання окружності талії – найбільш точний показник, що дає змогу виявити кількість абдомінального (найбільш небезпечного для організму людини) жиру, повідомляє в.о обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Абдомінальний жир накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Він може оточувати життєво необхідні органи, такі як кишківник, підшлункову залозу та печінку, та порушувати їх функцію», – пише вона.

За її словами, що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому та деяких видів раку.

Супрун наводить дані ВООЗ, згідно з якими окружність талії для чоловіків 94 сантиметри, а для жінок – 80 сантиметрів, означають наявність підвищеного ризику появи серйозних хвороб, а 102 сантиметри та 88 сантиметрів відповідно – надзвичайно високий ризик.

Ще один спосіб визначити ризики для здоров’я від зайвої ваги – через співвідношення окружності талії до об’єму стегон. «Щоб отримати цей коефіцієнт, потрібно виміряти ці показники в сантиметрах та поділити між собою: талію (см) / стегна (см) = коефіцієнт. Ризики для здоров’я кардинально зростають, якщо цей коефіцієнт для чоловіків становить вище 0,95, для жінок – 0,85», – зазначає Супрун.


 Раніше МОЗ запустило email-розсилку з порадами для здоров’я.