The Village Україна розповідає про книжки, на які ми чекаємо у 2022 році.

Художня література


Катя Перат «Мазохістка»

«Пінзель»

Дата виходу: січень

Словенська письменниця Катя Перат розповідає історію Надії Мозер, вигаданої падчерки Леопольда фон Захер-Мазоха, підкидька, якого він знайшов покинутим у кошику в лісі. Історія подана у формі флешбеку, починаючи з Лемберга, куди Захер-Мазох виїхав, щоб уникнути короткого тюремного ув’язнення у своїй рідній Австрії. Більша частина дії цього захопливого роману відбувається у Відні початку 20 століття, де героїня зустрічається з Густавом Клімтом і його моделями, а також пристрасним Теодором Герцлем. Роман Каті Перат значно глобальніший, ніж звичайна розповідь про долю головної героїні.

Авторка пише про імперський світ, збудований чоловіками. Він перетворює на мазохісток усі захоплені нації – «розмаїття народів батьківщини» Мазоха. Для словенки Каті Перат імперія є травмою. Історично нинішня територія Словенії була частиною різних імперій: Римської, Візантійської, Каролінзької, Габсбурзької, Французької наполеонівської, Австрійської, не забуваймо також про «соціалістичну імперію» – Югославію. Тож книжка Каті Перат – у чомусь зухвалий, глибоко емоційний роман, який є не тим, чим здається з першого погляду.

Ґабріель Зевін «Tomorrow, tomorrow, tomorrow»

Vivat

Дата виходу: лютий

Торік видавництво Vivat оголосило про підготовку біографії Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Без сумніву, це одна з найочікуваніших книжок 2023-го. Але поки інформація про неї не розголошується. Тому ми вирішили звернути увагу на закордонний бестселер Tomorrow, tomorrow, tomorrow. П’ятий роман американської письменниці Ґабріель Зевін був визнаний Amazon найкращою книжкою 2022 року, отримав Goodreads Choice Award, опинився у списках найкращих видань The Hollywood Reporter, The Time, Literary Hub тощо. Твір розповідає про трьох друзів, Сема, Маркса та Седі, – молодих розумників і розумницю, які разом вирішують пірнути в ігровий бізнес, бувши студентами Гарварда та Массачусетського технологічного університету. Авторка розглядає в романі, одноголосно визнаному критиками чудовим, чудернацьким і дуже розумним, теми співтворчості, неприналежності до суспільства через етнічне походження, культурної експропріації тощо. Та головне, що Tomorrow, tomorrow, tomorrow нагадує про важливість людських зв’язків – дружби та любові.

Радек Рак «Легенда про зміїне серце, або Друге слово про Якуба Шелю»

«Видавництво Жупанського»

Дата виходу: березень

Фентезійний роман польського письменника Радека Рака заснований на історичних подіях і постаті, яка відіграла в них важливу роль. Йдеться про селянське повстання 1846 року в західних областях Галичини, тоді це була територія Австрійської імперії, під час якого відбулися погроми польських дворян. Найвідомішим ватажком бунтарів був Якуб Шеля – вільний селянин, представник громади, який захищав її інтереси навіть позиваючись до суду на панів.

За таку зухвалість його арештували, побили та ув’язнили. Особисте бажання помсти наклалось на невдоволення селян. Вибух народного гніву не змусив на себе довго чекати. Повстання, більше відоме як «галицька різанина», підтримало понад 100 сіл. Воно тривало два дні. За цей час озброєні селяни пограбували понад 500 маєтків, вбили від 1200 до 3000 людей – польських дворян, чиновників і навіть священників. Додавши до цієї історичної основи гумор, еротизм, містику слов’янських народних вірувань Радек Рак створив захопливий роман, художню майстерність якого було відзначено кількома літературними преміями.

Стівен Кінг «Казка»

«Клуб Сімейного Дозвілля»

Дата виходу: квітень

«Жахливе задоволення», «роман, у якому відчувається відгомін Лавкрафта та «Дивовижного чарівника країни Оз», «інтертекстуальне місиво» – чого тільки не писали про найсвіжішу книжку короля трилерів «Казка». Думати над новим романом Стівен Кінг почав у розпал пандемії COVID-19. За словами письменника, його уява намалювала образ закинутих міст, порожніх вулиць, будинків із привидами. Усе це підштовхнуло розповісти історію, а от над тим, яку саме, Кінгу довелось добряче пометикувати.

Зупинився письменник на портал-фентезі – історії про подорож в інший світ. Сімнадцятирічний талановитий спортсмен Чарлі Рід, головний герой «Казки», рятує життя своєму сусіду – відлюднику Говарду, компанію якому складає лише вівчарка. І де ж заховати портал в інший світ, як не під закинутим сараєм на подвір’ї самітника. Чарлі Ріду вдасться потрапити в королівство Емпіс. Там панує занепад, бо владу узурпував диктатор. Чарлі з усіх сил намагатиметься врятувати чарівний світ, принагідно з’ясовуючи для себе, що таке добро та зло.

Ольга Токарчук «Мандрівка людей книги»

«Темпора»

Дата виходу: квітень

Як у літературі починається шлях до визнання? Якщо колись ставили собі це запитання, маєте прочитати перший роман Ольги Токарчук, нині лауреатки Нобелівської премії з літератури, Міжнародної Букерівської премії тощо. «Мандрівка людей книги» вийшла 1993 року. На той момент Токарчук уже публікувала свої оповідання в літературних журналах – і от нарешті дебют у великій прозі. Книжку відразу помітили. Роман отримав відзнаку Польського товариства книговидавців, що діє з 1926 року.

Отже, Франція, 1685 рік. Католицизм проголошено єдиною істинною вірою. Протестанти змушені шукати більш безпечну для життя місцевість. Тому якось в одному заїжджому дворі зустрічається строката компанія: куртизанка Вероніка, схильний до містицизму Маркіз, практичний банкір де Берль, німий хлопець Гош і британський джентльмен Берлінґ. Троє з них вирушають на пошуки Книги, у який вміщено всю людську мудрість і яка здатна змінити долю цілого людства… У романі, написаному тридцять років тому, можна знайти чимало мотивів, які Ольга Токарчук розвиватиме у своїх наступних творах.

Брехт Евенс «Пантера»

«Видавництво»

Дата виходу: квітень

Графічні романи бельгійця Брехта Евенса добре відомі в Європі. Його книжки регулярно потрапляють в огляди та рейтинги провідних медіа, так, британська The Guardian у матеріалі про найкращі комікси 2021 року назвала Евенса майстром «масових сцен та кольору». Мальопис «Пантера» допоможе переконатись у влучності цих слів. Графічний роман розповідає дивну історію про Крістіну та принца Пантеру, який раптом з’являється перед дівчинкою після смерті її кошеняти. Підступна істота заколисує Крістіну своїми вигадками, аж поки не починає повністю контролювати життя дівчинки.

Крістіна перестає спілкуватись із друзями, не звертає уваги на колись улюблені іграшки… Її світ стискається до спілкування з Пантерою, до тривожної форми співіснування з вигадкою, яка є втечею від горя реального світу. Ілюстрації Евенса вражають, здається, що їх можна розглядати годинами й щоразу знаходити щось несподівано нове. У 2015 році цей графічний роман отримав відзнаку престижного Міжнародного фестивалю коміксів в Ангулемі.

Тейлор Дженкінс Рід «Malibu Rising»

«Артбукс»

Дата виходу: травень

Американська письменниця Тейлор Дженкінс Рід не просто пише романи, вона створює проєкти. Про що йдеться? Наприклад, про чотири останні книжки авторки – так званий «квартет відомих жінок». До нього ввійшли романи Carrie Soto is Back, The Seven Husbands of Evelyn Hugo («Сім чоловіків Евелін Гюго» вийде українською в березні), Daisy Jones & The Six і Malibu Rising. Головною героїнею кожного є жінка-зірка: легендарна тенісистка, кіноактриса, солістка рок-гурт, а у випадку книжки, обраної для цього матеріалу, модель і серферка.

Письменниці подобається подорожувати в часі, от і події роману Malibu Rising мають дві сюжетні лінії. Перша оповідає про чотирьох братів і сестер Ріва, які виросли в атмосфері непростих родинних відносин, але стали успішними й відомим аж настільки, що на їхні гучні вечірки в Малібу в середині 1980-х мріє потрапити кожен. Друга лінія переносить у 1956 рік, коли познайомились їхні батьки. Тут історична складова роману завершується й починається психологічна, адже те, що найбільше цікавить авторку – стосунки між людьми. Любовні трикутники, сварки, зради й повернення – усього цього в Malibu Rising буде задосить.

Енн Тайлер «French Braid»

«Фабула»

Дата виходу: червень

Останнім романом визнаної американської прозаїкині, майстрині родинних саг Енн Тайлер мало стати «Блакитне мереживо долі», що вийшло 2015-го. Так, принаймні, заявляла сама авторка. Відтоді минуло вже достатньо часу, а Тайлер не покинула письменства. French Braid – остання на сьогодні її книжка, яка з’явилася 2022 року. Так, це знову сімейна історія, події якої охоплюють понад шість десятиріч. Якось родина Гарретів – мама, тато і троє дітей – відпочиватимуть на озері в Мериленді.

Батько Робін Гаррет вирішить навчити молодшого сина плавати, попри його небажання… Травми, травми й ще раз травми. Тайлер пише про те, як щось, що вважається дрібницею, може поранити людину й зіпсувати стосунки між дорогими людьми. І як це буває ледь не з усіма книжками авторки, French Braid відгукнеться читачу думками про те, що «і зі мною колись таке було», у чому й полягає секрет її багаторічної популярності.

Хав’єр Кастільо «Снігова дівчинка»

«НК-Богдан»

Дата виходу: перше півріччя

1998 року на параді до Дня подяки в Нью-Йорку зникає трирічна Кіра Темплтон. Її пошуки не дають жодних результатів. Мине п’ять років, і батьки Кіри отримають касету з відеозаписом, на якому дівчинка грається в якійсь невідомій кімнаті. За розслідування справи, яку поліція вважає безнадійною, береться студентка факультету журналістики Мірен. Так дуже коротко можна розповісти про трилер популярного іспанського письменника Хав’єра Кастільо, який на батьківщині автора став національним бестселером. Захопливий сюжет із багатьма несподіванками, що тримає читача в постійній напрузі, персонажі, за розвитком яких у книзі цікаво спостерігати, увага письменника до деталей – усе це забезпечило «Сніговій дівчинці» неабиякий успіх.

Між іншим, 27 січня Netflix покаже перший сезон кримінального серіалу, знятого за цим романом Кастільо.

Неттель Ґуадалупе «La hija única»

Compás

Дата виходу: вересень

Представники сучасної латиноамериканської літератури, на жаль, не часті гості на українському видавничому просторі. Тому ми не могли оминути плани щодо виходу книжки письменниці, яку називають одним з її найоригінальніших голосів – мексиканки Неттель Ґуадалупе. La hija única – її глибокий, мудрий роман про материнство, його заперечення або прийняття, про сумніви, невпевненість і навіть почуття провини, яке часто виникає у жінки, яка своє материнство з тих чи інших причин не може реалізувати.

Це також історія про трьох подруг – Лауру, Аліну та Доріс. Лаура свідомо стає чайлдфрі, Аліна на восьмому місяці вагітності дізнається, що її ненароджений малюк є носієм генетичної хвороби та не переживе пологи, а Доріс самостійно виховує дитину з проблемною поведінкою. Авторка використовує ці кардинально різні історії, щоб максимально тверезо подати позиції жінок і нагадати, що вони мають право вибору щодо того, кого кохати і яку родину будувати.

Марлон Джеймс «Місячна відьма, Цар-Павук»

«Жорж»

Дата виходу: осінь

«Місячна відьма, Цар-Павук» – продовження трилогії «Темна зірка» ямайського письменника Марлона Джеймса. Перший роман цього неймовірно талановитого чи то темного, чи то епічного фентезі «Чорний Леопард, Рудий Вовк» вийшов українською торік. За задумом автора події, описані в ньому, у кожній наступній частині трилогії оповідають різні персонажі. Трохи складно, але в цьому весь Марлон Джеймс – казкар, чиїй фантазії заздриш, а вмінням розказувати історії захоплюєшся. Отже, у другій книжці ми почуємо голос відьми Соґолон.

З дитинства її життя складалось із намагання вціліти. Будинок розпусти, де вона опинилась проти власної волі, служіння при дворі принцеси та вигнання разом із нею у місто-монастир, участь у гладіаторських боях, смерть дитини – врешті все пережите стирає її пам’ять і перетворює на Місячну відьму, яка полює на чоловіків, що виявляли жорстокість до жінок. Поступово автор книжки приводить сюжетну лінію до моменту перетину з оповіддю першого роману трилогії. З цим твором точно легко не буде, але критики зауважують, що він навіть кращий, ніж «Чорний Леопард, Рудий Вовк».

Міранда Коулі Геллер «The Paper Palace»

«РМ»

Дата виходу: осінь

Дебютний роман Міранди Коулі Геллер, американської прозаїкині, яка до початку письменницької кар’єри займалась у HBO виробництвом драматичних серіалів, викликав у читачів і критиків неоднозначні враження. Більшості з них історія про п’ятдесятилітню Елеонор Бішоп, начебто люблячу дружину та матір трьох дітей, сподобалась, але й були зауваження. Оповідь у книжці ведеться від імені героїні. Щороку вона з родиною відпочиває у старому сімейному будинку неподалік Атлантичного океану.

Якось Елеонор запросить на вечерю своє перше кохання – Джонаса. Вони побачать одне одного й не зможуть встояти перед хвилею пристрасті. А потім Елеонор, яку мучитиме совість через зраду чоловікові та сум’яття через те, що своє життя вона скерувала кудись не туди, пригадуватиме минуле від дитинства до навчання у Великій Британії та заміжжя. The Paper Palace – історія життя, яке визначає не власний вибір, а отримані колись емоційні травми. Щодо зауважень до книжки, то вони стосувались надто частих переходів між часовими лініями, за якими важко встигнути, та великої кількості другорядних персонажів.

Халед Госсейні «Тисяча сяйливих сонць»

«Видавництво Старого Лева»

Дата виходу: друга половина 2023

Роман, який потрапить у саме серце й не забудеться ніколи. Дивовижна історія про кохання, самопожертву та жіночу солідарність перед чоловічою жорстокістю. «Тисяча сяйливих сонць» – друга книжка афгано-американського письменника Халед Госсейні, що вийшла після його нашумілого роману «Той, що біжить за вітром». Із запізненням у цілих шістнадцять років вона приходить до українського читача. Та в цьому випадку дійсно – краще пізно, ніж ніколи. Роман зосереджується на історіях двох афганських жінок: Маріам, незаконно народженої доньки бізнесмена з міста Герат, яка в п’ятнадцять років змушена вийти заміж за набагато старшого Рашида, та Лейли, яка також не через кохання стає його другою дружиною.

У кожної з них є власні біди, втрати й таємниці, але поєднає жінок ненависть до Рашида – жорстокого, владного й підступного… За перший тиждень після виходу «Тисячі сяйливих сонць» у США було продано понад мільйон примірників роману. І це не сила реклами чи хайпу, а заслуга винятково таланту письменника.

Марта Холл Келлі «Золоті голубки»

«Нора-Друк»

Дата виходу: грудень

Четверта книжка американської письменниці Марти Холл Келлі, відомої в Україні завдяки історичному роману «Бузкові дівчата». Авторка продовжує оповідати про жіночі долі, залежні від масштабних історичних подій. У «Золотих голубках» йтиметься про період після завершення Другої світової війни. Героїні роману Джозі та Арлетт – дві колишні шпигунки з руху опору. Під час війни під кодовим ім'ям «золоті голубки» жінки вишуковувати та передавати дуже багато цінної інформації. На них полювало гестапо, а коли арештувало, то відправило до концтабору.

Там Джозі втратить матір’ю, а в Арлетт викрадуть сина. 1952 року вони знову зустрінуться, щоб розшукати лиходія-лікаря, який знущався з людей у концтаборі, але втік і не був засуджений. На Джозі та Арлетт чекатимуть небезпеки й таємниці, які жінки розплутуватимуть з усім своїм завзяттям та неймовірною сміливістю. Роман хвалять за захопливий сюжет, чудово прописаних персонажів й обрану тему – часто непомітної роботи жінок-шпигунок.

Нон-фікшн


В. Ґ. Зебальд «Повітряна війна і література»

IST publishing

Дата виходу: січень

Літературно-історичне дослідження німецького письменника Вінфріда Ґеорґа Зебальда, що вийшло 1999 року. Книжку слали лекції про килимові бомбардування німецьких міст в останні роки Другої світової війни, прочитані ним у Цюрихському ляльковому театрі. Зебальд говорив про існування певного табу на висвітлення цієї теми німецькими письменниками. Аналізуючи твори деяких з них, він порушував питання колективної пам'яті та її неспроможності зафіксувати певні події, досліджував, якою мовою література може говорити про катастрофи. Книжка «Повітряна війна і література» мала кілька перевидань, під час яких доповнювалась новими статтями автора. До її перекладу українською увійшли чотири тексти: «Повітряна війна і література. Цюрихські лекції», «Письменник Альфред Андерш», «Скорбота серця. Про спогад і жорстокість у доробку Петера Вайсса» й «Очима нічного птаха. Про Жана Амері». Книжка В. Ґ. Зебальда буде першою в новій серії видавництва, що представить низку міждисциплінарних досліджень про війну та культуру.

Віра Агєєва «Марсіани на Хрещатику»

«Віхола»

Дата виходу: січень

Нова книжка літературознавиці Віри Агєєвої присвячена «текстам і подіям, людям і книжкам, літературним дружбам і протистоянням, виставкам і маніфестам, журналам і клубам» – усьому тому, що формувало образ Києва як інтелектуального центру. У вступі до видання авторка зазначає, що воно досліджує «відтворення втраченого спогаду, культурного ландшафту, попросту – напівзабутого нами модерного українського Києва» початку 20 сторіччя. Починаючи від історичної романістики 19 століття, зокрема творів Пантелеймона Куліша, Івана Нечуй-Левицького, Михайла Старицького, і завершуючи модерністськими текстами Віктора Домонтовича, Віра Агєєва відтворює процес культурного піднесення міста, нагадуючи читачу і про опозицію «золотоверхого Києва» до «червоного Харкова». На сторінках цієї книжки – кілька десятиліть бурхливої історії країни, коли література й культура загалом відігравала велику роль у поверненні до українського коріння чи ще більшого тримання за нього.

Бенджамін Мозер «Зонтаґ: життя і творчість»

«Видавництво Анетти Антоненко»

Дата виходу: лютий

За біографію Сюзан Зонтаґ 2020 року журналіст Бенджамін Мозер Отримав Пулітцерівську премію. Ґрунтовну працю про життя і творчість видатної американської інтелектуалки він готував протягом семи років. Режисерка, письменниця, сценаристка, мислителька, літературна, театральна та арткритикиня – Зонтаґ писала та говорила про те, що було гостроактуальним і навіть конфліктним. Війна у В’єтнамі, облога Сараєва, СНІД, права людини, ліва ідеологія – усе це разом із мистецтвом було у колі її інтересів і думок. Сюзан Зонтаґ називають однією з найвпливовіших критиків покоління, яке застало й спровокувало кардинальні зміни в американському суспільстві.

Скласти цілісну історію про цю неймовірну постать, що читалася б як художній твір, Бенджаміну Мозеру допомогли розповіді понад 600 людей – друзів, сучасників, рідних Зонтаґ. Якось вона зауважила, що «її цікавлять лише ті люди, які залучені у проєкт самоперетворення». А тому й книжка про Зонтаґ сподобається тим, хто прагне вдосконалюватись, насамперед інтелектуально.

Бен Макінтайр «Шпигун і зрадник»

«#книголав»

Дата виходу: лютий

Британська The Guardian назвала цю книжку «приголомшливим нон-фікшн-трилером та інтимним портретом шпигунства з високими ставками». У 2019 році Бен Макінтайр отримав за неї престижну у середовищі авторів детективів премію «Золотий кинджал» за не художній твір. Справді, реальна історія, описана у «Шпигуні і зраднику», більше схожа на вигадливий роман. У книжці йдеться про роботу подвійного шпигуна часів холодної війни Олега Гордієвського. Він працював на британську розвідку МІ-6 і при цьому був офіцером КДБ, де обіймав високі посади. Понад десятиріччя передавав дані та «неоціненні секрети з глибин радянської розвідувальної машини». Але підпав під підозри КДБ, був викрадений, пережив катування. Після того Гордієвський активував план втечі. Який вдалось здійснити з неймовірними пригодами й такими ж небезпеками.

Амос Оз «Повість про любов і темряву»

«Книги – XXI»

Дата виходу: лютий

«Повість про любов і темряву» – мемуари ізраїльського письменника Амоса Оза, опубліковані на івриті 2002 року. За життя його вважали одним з найпродуктивніших прозаїків та найшанованіших інтелектуалів Ізраїлю. Його мати походила із заможної єврейської родини, що мешкала в Рівному.

Коли Амосу було дванадцять років, вона скоїла самогубства. У книжці «Повість про любов і темряву» автор досліджує, як вчинок матері вплинув на його подальше життя. Твір часто називають подвійними мемуарами, бо він містить розповідь як про самого Оза та його родину, так і про перші роки народження держави Ізраїль. Книжку перекладено десятками мов, продано понад мільйон примірників, бо її ліризм, сумний гумор і безсумнівний талант Оза як оповідача приваблювали читачів з різних куточків світу.

Малґожата Реймер “Błoto słodsze niż miód. Głosy komunistycznej Albanii”

«Човен»

Дата виходу: травень

Книжка художньої репортажистики польської письменниці Малґожати Реймер оповідає про жертв албанського комунізму. Авторський стиль її збірки часто порівнюють з «Чорнобильською молитвою» Світлани Алексієвич. Використовуючи поліфонію голосів героїв книжки, авторка створює цілісну картину терору, який протягом чотирьох десятиліть свого правління Албанією здійснював Енвер Ходжа.

Малґожата Реймер прагне показати, якими примарними були й, можливо, є донині європейські цінності гуманізму. Її книжка – про людей, яких могли відправити у заслання за спробу вільно мислити. Вона й про криваві повстання у трудових таборах, втечі з країни, що перетворилась на яму із задушливим повітрям, про пристосуванців й тих, хто знаходив у собі сили бути проти утисків і репресій. Як польський оригінал, так і переклад англійською отримали дуже високу оцінку літературних критиків.

Том Фелтон «По той бік чарівної палички. Магія і хаос зростання чарівником»

«Лабораторія»

Дата виходу: червень

Фанам поттеріани приготуватись! Том Фелтон, британський актор, виконавець ролі Драко Мелфоя в екранізації романів Джоан Ролінґ, вирішив поділитись досвідом дорослішання на знімальному майданчику та під прицілом медіа. Книжка, що вийшла минулого року, стала бестселером The New York Times. Як літературним оглядачам, так і читачам прийшовся до душі гумор Фелтона та його щирість. Актор дає унікальну можливість зазирнути до лабораторії створення фільмів про пригоди юних чарівників. З особливим душевним теплом він розповідає про роботу з легендами британського кіно й театру: Аланом Рікманом, Меггі Сміт, Рейфом Файнзом, Майклом Гембоном. Пише про те, як зав’язувалась його дружба з Еммою Вотсон. І головне – звертає увагу читача на те, як важко людині, що з дитинства зазнала шаленої слави, будувати життя вже після того, як її пік проминув.

Метью Перрі «Друзі, коханки і велика халепа»

«Наш Формат»

Дата виходу: червень

Вихід мемуарів популярного американського актора став важливою подією для величезної армії прихильників серіалу «Друзі». Про те, що в Метью Перрі чимало проблем з алкоголем та іншими залежностями, неважко дізнатись із таблоїдів. А от про те, чому так сталось, він вирішив пояснити сам. Перрі почав записувати спогади та одкровення в нотатках свого смартфона під час одного з багатьох перебувань у лікарні, до якого призвело зловживання алкоголем і наркотиками. Кількість записів стрімко росла, стало зрозуміло, що справа рухається до створення книжки. Писав її Перрі сам, без допомоги таємних співавторів, як це часто буває з творами зірок. Актор багато розповідає про серіал «Друзі», свої стосунки з жінками, у деяких із них навіть просить пробачення, говорить про залежність і її подолання. Написана з гумором, але й із відчутним сумом самотньої людини, яка прагне родинного щастя, автобіографія Метью Перрі доводить, що зірковий статус аж ніяк не є страховкою від життєвих негараздів.

Treasures of Ukraine: A Nation’s Cultural Heritage

ArtHuss

Дата виходу: червень

Книжка про культурну спадщину України, створена чудовим колективом мистецтвознавців та істориків, увійшла до списку найкращих артвидань 2022 року The New York Times. Безумовно, Treasures of Ukraine: A Nation’s Cultural Heritage стала відповіддю на інформаційний дефіцит, який раптом відчули іноземці після початку повномасштабної війни Росії проти України. Наша країна опинилась на перших шпальтах та головних сторінках медіа. Але, будьмо чесними, знали про неї небагато.

Заповнити інформаційні прогалини й допомагає видання, вступне слово до якого написав Андрій Курков, а розділи про різні історичні епохи та характерні для них мистецькі напрями – Андрій Пучков, Крістіан Раффенспергер, Діана Клочко, Максим Яременко, Аліса Ложкіна, Мирослава М. Мудрак, Олександр Соловйов, Вікторія Бурлака. Лаконічно, ледь не в енциклопедичному стилі книжка розповідає про українську культурну спадщину від спадку Трипілля до постмодерну та сучасного мистецтва. Готуючи переклад українською, видавництво планує розширити змістове наповнення книжки, щоб вітчизняному читачу подати інформацію більш ґрунтовно.

Емі Оделл «Анна. Біографія»

Yakaboo Publishing

Дата виходу: липень

Анна Вінтур – британська журналістка, головна редакторка американського журналу Vogue з 1988 року – легендарна постать в індустрії моди. Її бояться, ненавидять і водночас вважають іконою стилю та людиною, яка запалює зірки. Цілеспрямованість і наполегливість, а ще розуміння законів, які рухають світ моди та найвідоміших видавничих домів, допомогли Анні Вінтур пройти дуже насичений шлях до слави. Її брали на роботу і звільняли за дев’ять місяців. Критикували за нові підходи до змісту глянцю. Але вона ставила перед собою цілі й досягала їх, не озираючись на невдачі та заздрісників.

Книжка журналістки Емі Оделл, видана 2022 року, стала першою біографією Вінтур. Створене на основі численних інтерв’ю з найближчими друзями та колегами Анни, видання подає відвертий портрет Вінтур, яка відома своєю вимогливістю безапеляційністю та амбітністю. За допомогою особистої історії редакторки Vogue, Емі Оделл розповідає і про індустрію моди та видавничий бізнес взагалі.

Мартін Дж. Шервін «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer»

Дата виходу: III квартал

Джуліус Роберт Оппенгаймер – американський фізик, директор лабораторії, яка у межах Мангеттенського проєкту розробляла ядерну зброю. Після завершення Другої світової війни він виступив за запобігання її поширенню у світі. Вчений відмовився від розробки водневої бомби, що викликало невдоволення владних кіл. У 1954 році Оппенгаймера звинуватили у зв’язках із комуністичною партією та позбавили дозволу на співпрацю із державним замовленням. Оппенгаймера «реабілітували» за дев’ять років.

Протягом двох десятиліть американський історик Мартін Дж. Шервін збирав матеріали про «батька ядерної бомби». Щоб створити хорошу книжку, він запросив до співавторства письменника Кая Бьорда. Разом вони написали біографію Джуліуса Роберта Оппенгаймера, яка 2006 року отримала найпрестижнішу у США літературну відзнаку – Пулітцерівську премію. Найімовірніше, ви захочете її прочитати ще й тому, що влітку вийде екранізація «Американського Прометея» із суперзоряним акторським складом і режисурою Крістофера Нолана.