The Village Україна розповідає про книжки, на які ми чекаємо у 2022 році

Художня література


Курт Еліс «Серед вовків»

«Нора-Друк»

Дата виходу: січень

Якщо за свята встигнути дочитати все, що лишилося зі старого року, то почати новий літературний сезон можна зі, скажімо, південноафриканського психологічного трилера. Екзотично, еге ж. Курт Еліс зростав у депресивних районах Дурбана серед «наркотиків, алкоголю та банд», ховався у світ самостійно вигаданих історій. Переїхавши до Йоганнесбурга, Еліс будував альтернативну кар’єру, не відступаючи від мрій про літературну творчість. Його перша книжка вийшла 2014 року. Дебют помітили критики та журі національних премій. Роман «Серед вовків» (2019 р.) засвідчив, що успіх був не випадковим.

Читачі його хвалять за напружений сюжет, розвиток персонажів і непередбачуваний фінал. Головний герой роману ‒ Нік Крід, колишній профайлер ФБР, повертається в Йоганнесбург із купою власних таємниць. Незабаром його залучають до розслідування моторошного вбивства… «Серед вовків» ‒ історія про людину, яка бореться зі своїми особистими демонами. Ритуальні вбивства, африканський містицизм, корумпована поліція в поєднанні з моральними конфліктами персонажів обіцяють захопливо читво.

Кевін Баррі «Бітлова кість»

Deinde Publishing

Дата виходу: лютий

Зірка ірландця Кевіна Баррі зійшла наприкінці 2000-х. Його перший роман «Місто Боуган» у 2011 році отримав престижну Дублінську літературну премію. Наступні твори ‒ «Beatlebone» (2015) та «Night Boat to Tangier» (2019) ‒ теж були відзначені та помічені. На загальному тлі літератури, що йде за порядком денним доби «нової етики», Баррі має вигляд ледь не прибульця, адже міцно тримається берегів постмодернізму.

Так, у романі «Бітлова кість» письменник грає навіть не з жанрами, а родами літератури, поєднуючи лаконічно-точну прозу з діалогами, що ніби прийшли з п’єс. І головне ‒ сміливість Баррі, який наважився зробити героєм свого твору культову особистість ‒ Джона Леннона. Події книжки відбуваються 1978 року, коли відомий музикант, який страждає від творчої кризи, вирушає із США до власного острова в Ірландії, щоб три дні «криком кричати, кричати від ранку до ночі, кричати ночами аж до зір». У цій подорожі Джон матиме цікавого провідника, чимало розмов із ним та інших пригод, результатом яких стане, звісно, нова пісня, а може, і якийсь важливий, хоч і непомітний, філософський висновок.

Саллі Руні «Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?»

«Видавництво Старого Лева»

Дата виходу: березень

Нещодавно користувачі книжкового порталу Goodreads визначили найкращі видання 2021 року. У номінації «Художня проза» переміг роман Саллі Руні «Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?», за який віддали голоси 69 770 користувачів. Що ж, одна з найбільш неоднозначних сучасних авторок не втрачає любові читачів. Чому? Бо Руні знову пише по кохання, досліджуючи, чим воно є для покоління міленіалів. Аліса й Ейлін ‒ найкращі подруги.

Їм по 30 років. За спиною в кожної ‒ історії успіху та невдач, коханці, усвідомлення того, що мистецтво повністю комерціалізувалося, роман віджив себе як література форма, та й узагалі – світ котиться в прірву. Їхнє листування передає дух сьогодення з його проблемами й намаганням виробити власні правила життя за принципом «не нашкодь іншому». Письменниця міркує й про славу та її наслідки для особистості автора, тим самим додаючи книжці чимало автобіографічних рис. Критики майже одностайні: Саллі Руні подорослішала як авторка, стала більш майстерною та глибокою. Чи так це, перевіримо вже навесні.

Аріана Гарвіч «Здохни, коханий»

Compás

Дата виходу: березень

Якщо людину, яка багато читає, попросити назвати автора, чиє ім’я першим спадає на думку під час вживання словосполучення «аргентинська література», це будуть, найімовірніше, священні Хорхе Луїс Борхес чи Хуліо Кортасар. Класики ‒ це чудово. Але час оновити уявлення про авторів та авторок з Аргентини, наших сучасників, чия проза вийшла на світовий рівень. Аріана Гарвіч ‒ одна з таких. Її дебютний роман «Здохни, коханий» був виданий 2012 року.

Це психологічна проза, що порушує теми сексуальності, материнства, шлюбу та життя на чужині. Залюблена у творчість Камю, Пруста, Гарвіч «писала книгу з відчуттям меланхолії, депресії, але не тієї, від якої лікар виписує ліки. Йдеться швидше про екзистенційну кризу». Її роман складається з мінімуму персонажів, але максимуму емоційної напруги, темних бажань і пристрасті. У 2018 році переклад книжки Гарвіч англійською ввійшов до довгого списку Міжнародної Букерівської премії.

Гіларі Мантел «Дзеркало та світло»

«Фабула»

Дата виходу: травень

Фінальна частина трилогії про видатного британського історичного діяча Томаса Кромвеля. Нагадаємо, дві її попередні книжки встановили своєрідний рекорд, отримавши по Букерівській премії, чого ще не траплялося з продовженнями певного літературного твору. Щоб поставити крапку в цій потужній подорожі в минуле, авторці знадобилося вісім років.

«Дзеркало та світло» вийшла у 2020-у. Сюжет роману охоплює останні чотири роки життя Кромвеля до його страти в 1540 році. Якщо максимально коротко передати зміст видання, що налічує понад 800 сторінок, то це історія тріумфу та злету, влади й багатства, що завершилась знеславленням… Цілком очікувано книжка отримала захоплені відгуки критиків, а британська The Guardian назвала всю трилогію Мантел «найвеличнішим англійським романом цього століття».

Девід Мітчелл «Тисяча осеней Якоба де Зута»

«Жорж»

Дата виходу: червень

Краще пізно, ніж ніколи. Роман британського письменника Девіда Мітчелла, що вийшов у 2010 році, нарешті дійде до українського читача. На жаль, це буде всього лише друга книжка всесвітньо відомого прозаїка, перекладена в нашій країні. Але ж яка! «Тисяча осеней Якоба де Зута» ‒ історичний роман, частково заснований на реальних подіях. За сюжетом, 1799 року на штучний острів Дедзіма, що розташовувався на півдні Нагасакі, у складі представників Голландської Ост-Індської компанії прибув талановитий писар Якоб де Зут. Чесний, переконаний у відповідальності за власні вчинки перед людьми та Богом, він мріє заробити багато грошей, щоб узяти шлюб з Анною, коханою, що залишилася на далекій тепер батьківщині.

На долю Якоба випаде чимало випробувань і політичних інтриг. І головне ‒ інше кохання, небезпечне й тим привабливе. Чотири роки автор збирав інформацію про Японію XVIII століття, щоб максимально точно передати атмосферу ізоляції, у якій перебувала країна, її культуру та дрібні деталі побуту. Вийшла дуже колоритна книжка, красива й меланхолійна історія про любов, дружбу, спокуту й життя, що не знає слова «якби»...

Вільям Ґібсон «Периферал»

«Видавництво Жупанського»

Дата виходу: червень

Фанатам одного з батьків кіберпанку приготуватися! Роман «Периферал» розпочне публікацію трилогії, що у відкритих джерелах фігурує під назвою «Джекпот». Як заведено в Ґібсона, оповідь буде складною, похмурою та жорстокою. Щодо визначення жанру, то в романі превалює наукова фантастика з подорожжю в часі, але є й детективна лінія. Оповідь розпочинається в недалекому майбутньому в крихітному американському містечку зі знайомства з Флінн і Бартоном, рідними сестрою і братом.

Вони будуть втягнуті в злочин, дізнаються, що їхня лінія часу має розгалуження, а щоб потрапити в майбутнє, необхідно використовувати периферійні пристрої. Та головне в цій карколомній історії – запобігти апокаліпсису, тобто «джекпоту». Шанувальники Ґібсона одноголосно стверджують, що це одна з його найкращих книжок за останні 20 років. Повіримо й будемо з нетерпінням чекати на якісний переклад, що передасть хоча б частково авторські неологізми та геймерський сленг.

Сюзанна Кларк «Піранезі»

«Рідна Мова»

Дата виходу: липень

Торік роман «Піранезі» отримав Women’s Prize for Fiction, одну з найпрестижніших літературних премій Великої Британії. Відомою Сюзанну Кларк зробив її дебютний роман «Джонатан Стрейндж та містер Норрелл», що побачив світ 2004 року. Між цими двома дуже різними творами – збірка оповідань, вихід якої не мав особливого резонансу. За словами авторки, турне, присвячене роману «Джонатан Стрейндж та містер Норрелл» так її виснажило, що довелося довго відновлювати як фізичне, так і психологічне здоров’я. Кларк хотіла написати книжку про самотність, утомившись від кількості людей на презентаціях та інших заходах.

Роман «Піранезі» – це фантастичний трилер. Його головний герой мешкає в дивовижному світі, точніше Домі – величезній будівлі-лабіринті, наповненій дивовижними скульптурами й оточеній океаном. Піранезі – хранитель таємниць Дому, знавець його залів і кімнат, який спілкується з птахами, кістками померлих людей та іншим. Але його ідилію зруйнує безжальна правда… Роман Кларк – цікава, доволі оригінальна історія про те, що для щастя інколи необхідно не так уже й багато.

Бонні Гармус «Уроки хімії»

«Клуб Сімейного Дозвілля»

Дата виходу: липень

На вихід дебютного роману Бонні Гармус, копірайтерки та креативної директорки, чекають у США та Великій Британії у квітні. Приємно, що в Україні книжка з’явиться із затримкою лише в кілька місяців. Видавництво Penguin Random House, що взялося запалювати нову літературну зірку, впевнене, «Уроки хімії» сподобаються тим, кому до смаку був серіал «Дивовижна місис Мейзел», а також фільм або книжка «Де ти поділась, Бернадетт?».

Так, роман Гармус оповідатиме про жінку – розумну, талановиту, але таку, що живе в час чітко визначених гендерних ролей. Тож завітаємо до США 1960-х років, щоби познайомитися з Елізабет Зотт – зіркою кулінарного шоу, що не змогла стати науковицею, але намагається змінити світ за допомогою телебачення. Ті, кому пощастило прочитати роман Бонні Гармус, характеризують його як свіжий, захопливий твір, що захоплює гумором і важливістю порушеної теми.

Джуді Батальон «Світло днів»

«#книголав»

Дата виходу: серпень

«Чудовий портрет молодих єврейських жінок, які воювали в польському опорі під час Другої світової війни. Авторка віддає яскраву данину розмаху жіночої мужності», – йдеться в рецензії Publishers Weekly на книжку канадської письменниці. Роман Джуді Батальон у 2021 році увійшов до списків бестселерів USA Today, Washington Post, Boston Globe. Він уже виданий у Канаді, Чеській Республіці, Фінляндії, Німеччині, Угорщині, Нідерландах, Португалії й Іспанії. Й буде екранізований самим Стівеном Спілбергом.

«Світло днів» – історія про війну, боротьбу за свободу, спротив, який чинили жінки під час Голокосту, хоробрість, дружбу та виживання в страшних умовах. Події роману розпочинаються 1939 року та познайомлять читача з контрабандистками, саботажницями, розвідницями й іншими невидимими героїнями минулого, подвигами яких варто пишатися й нині.

ДіБіСі П’єр «Тим часом в Дофаміновому місті»

«Вавилонська бібліотека»

Дата виходу: листопад

ДіБіСі ‒ автор, який бісить. Кожна його книжка потребує неабиякого змагання із собою, щоб подужати, прочитати, пробитися крізь лемент персонажів і вихор подій. Але, здолавши цей непростий шлях, заспокоївшись, розумієш, якою майстерністю володіє прозаїк, якій нахабно дозволяє собі писати правдиво й на розмах про сьогодення, так би мовити, без фільтрів. Роман «Тим часом в Дофаміновому місті» в оригіналі вийшов 2020 року і є найсвіжішим твором ДіБіСі. У ньому йдеться про недалеке майбутнє, у якому існуватиме таке собі технологічне місто-держава.

Завдяки ґаджетам усі його мешканці легко контролюються. Віртуальний світ диктує кожному судження, маніпулює за допомогою дезінформації. Люди стають залежними, але серед маси завжди знайдеться індивідуальність, готова протистояти системі. ДіБіСі у своїй особливій авторській манері пише про віртуальний світ як про зло, що знищує індивідуальність. Якщо вам теж періодично хочеться втопити смартфон, маєте запеклого однодумця.

Саша Станішич «Походження»

«Комора»

Дата виходу: листопад

Восени на українського читача чекає знайомство з творчістю німецького письменника боснійського походження Сашою Станішичем. Його перша книжка вийшла 2006 року, відразу привернувши увагу критиків і різноманітних культурних інституцій, які навперебій надавали автору стипендії, запрошували на резиденції та фінансово заохочували створення нових текстів. Після кількарічної паузи Станішич набрався сил і видав збірку оповідань і ще два романи, серед яких і «Походження» – автобіографічний роман про війну, втечу, пошук себе в чужій країні.

А ще – відродження ультраправих у Європі. На думку наратора, «деструктивно говорити про моє чи наше походження в епоху, коли те, де ви народились і звідки ви прийшли знову використовується як відмінність». Що цікаво, якщо німецькі читачі відгукнулися про книжку схвально й із захопленням, прискіпливі британські критики висловили сумнів у художній цінності «Походження», пояснюючи популярність книжки в Німеччині тим, що місцевий ліберальний істеблішмент, відзначаючи роман Станішича, прагнув підкреслити свою політику толерантності та постнаціоналізму. Почитаємо, щоб зробити власні висновки.

Могамед Мбугар Сарр «Найпотаємніша пам’ять людей»

«Видавництво Анетти Антоненко»

Дата виходу: грудень

2021 року роман франкомовного сенегальського письменника отримав престижну Гонкурівську премію. Могамед Мбугар Сарр не є дебютантом. Його книжки й раніше відзначалися міжнародними преміями, але Гонкур – це вже точно визнання. За сюжетом «Найпотаємнішої пам’яті людей», її оповідач є сенегальським письменником, який приїхав до Парижа в пошуках іншого прозаїка, чия книжка колись змінила життя наратора. Зустрічі з різними людьми, так чи інакше пов'язаними із загадковим автором, розкривають їхні особисті історії, у яких є місце політичним протестам, нещасливому коханню, божевіллю чи полюванню на істину. Утім, задум Сарра ще глибший. Окрім центрального для твору міркування про вигнання та самотність вигнанця, роман між рядків прагне змінити колоніальне ставлення європейців, особливо французів, до Африки. Критики, як і перекладачі, відмітили багату мову Сарра, його любов до відвертих сцен і яскравих описів. Роман «Найпотаємніша пам’ять людей», безсумнівно, стане достойним завершенням літературного 2022 року.

Нон-фікшн


Барак Обама «Земля обітована»

BookChef

Дата виходу: січень

Кожен президент США, починаючи з Гаррі С. Трумена, має написати мемуари. Є така традиція в країні з розвиненою політичною культурою. Барак Обама, з його літературним талантом і тяжінням до письменництва, відповідально підійшов до справи. Вийшла книжка, що налічує понад 700 сторінок. На неї дуже чекали в США, бо перед «Землею обітованою» тріумфально з’явилося «Становлення» Мішель Обами. І тільки разом вони мали б дати повну картину президентства головної надії та любові демократів США.

Анонсуючи вихід мемуарів, Барак Обама зазначив, що прагне її змістом «надати чесний звіт про моє президентство, про сили, з якими ми боремося як держава, і про те, як ми можемо усунути наші розбіжності та зробити так, щоби демократія працювала для всіх». Автор починає книжку розповіддю про навчання в коледжі в 1980-х, а завершує її подіями, пов’язаними зі вбивством Усами бен Ладена у 2011. А це означає, що видання матиме продовження, щоб охопити другий термін президентства Обами. Між іншим, книжка встановила рекорд: у перший день її розповсюдження в США та Канаді було продано 887 000 примірників. Барак обігнав Мішель, аналогічний показник її книжки «Становлення» склав 725 000 екземплярів.

Тімоті Снайдер, Нора Круґ «Про тиранію»

«Видавництво» & «Човен»

Дата виходу: лютий

Графічна версія відомої книжки американського історика Тімоті Снайдера – друге дихання для видання, що перебуває в одному кроці від епітета «культове». В оригінальному творі автор розкриває концепцію тиранії в контексті сучасної політики США. Снайдер звертається до минулого, щоб з’ясувати умови, за яких сталі демократії можуть перетворитися на диктатури. Обидві книжки містять 20 «інструкцій» щодо того, як перетворитися на атлантів, які на своїх плечах тримають небо прав і свобод.

Але графічна версія наповнює працю Снайдера новою силою. завдяки ілюстраціям Нори Круґ, яка використовує різні техніки, «Про тиранію» перетворюється на щоденник, що зберігає щось важливе, щось варте пам’яті. Тобто страшні сторінки історії, про які людство регулярно забуває, наступаючи на старі, іржаві граблі. Книжка, що отримала колір і додаткову образність, матиме ще більшу силу. Хочеться в це вірити й уже побачити видання наживо.

Адам Ґрант «Подумай знову. Сила розуміння власного незнання»

Yakaboo Publishing

Дата виходу: лютий

Здається, професор Вортонської школи Пенсільванського університету, психолог, автор світових бестселерів не потребує зайвих рекомендацій. З книжками Ґранта все просто: або ви їх читаєте, або ні. Третього не дано. Найімовірніше, так буде і зі свіженькою «Подумай знову. Сила розуміння власного незнання». Ця книжка для тих, кому навіть уночі не спиться – дай лише розвинути якусь нову суперсилу.

Якщо ж серйозно, то книжка Ґранта присвячена користі сумнівів і помилок, завдяки яким ми краще пізнаємо світ. Дивитись на ситуацію нестандартно, переосмислювати її та свої вчинки – шлях, на думку автора, до успіху й іншого рівня сприйняття світу. Не так уже й оригінально? Можливо. Але подивимося, як до цієї теми підійде Адам Ґрант із його талантом переконливого оповідача.

Шарон Моалем «Генетичний джекпот»

Vivat

Дата виходу: березень

Генетичний джекпот зірвали жінки, переконаний канадсько-американський лікар, нейрогенетик і біотехнолог Шарон Моалем. Але наш патріархальний світ продовжує не помічати цей факт, у багатьох речах орієнтуючися на чоловіків. Тому ще до виходу «Генетичного джекпоту» на цю книжку радили звернути увагу британські Guardian, Evening Standard і Sunday Times. Чому жінки живуть довше, менше хворіють, краще борються з раком і не так важко переносять голод?

На думку науковця, причина полягає у двох Х-хромосомах. Раніше генетики вважали що друга Х-хромосома надлишкова, що організм придушує її активність, але сучасні дослідження вкотре підтвердили бабусину істину – в організмі людини немає нічого зайвого. Саме ця друга Х-хромосома допомагає, скажімо, відновлювати клітини та забезпечує жінкам біологічну перевагу. Добре, що до березня вже не так далеко, адже хочеться дізнатися ще більше подробиць із книжки Моалема, про яку точно цього року багато говоритимуть.

Шагіда Арабі «The Highly Sensitive Person's Guide to Dealing with Toxic People»

«Артбукс»

Дата виходу: березень

Книжка з дуже довгою назвою на актуальну тему, адже про те, як берегти своє психічне здоров’я в сучасному божевільному світі, люди не припинять читати ще довго. Окрім того, одне важливе уточнення. Українське видавництво, що раніше спеціалізувалося на літературі для дітей, у 2021 році розширило свій портфель, обіцяючи продукувати актуальний нон-фікшн.

Отже, про книжку. Її написала Шагіда Арабі, відома й авторитетна авторка, що працює з темою відновлення після психічного насилля. Кого ж у своєму новому виданні вона вважає токсичними людьми? Шукачів уваги, емоційних вампірів, нарцисів, психопатів і соціопатів. Як співіснувати з цими людьми, ставити кордони, протидіяти маніпуляціям Арабі вчить, спираючись на когнітивно-поведінкову та діалектично-поведінкову терапію.

Євген Магда «Україна: міфи зовнішньої політики»

«Віхола»

Дата виходу: червень

Під час підготовки цього матеріалу видавництва часто зауважували, що готують у 2022 році чимало новинок від українських авторів, але ще не можуть їх анонсувати. Тому ми зосередилися на перекладах, окрім одного винятку – книжки політичного експерта Євгена Магди, присвяченій зовнішній політиці нашої країни. Здається, ця тема чи не вперше виходить до широкого кола читача. Тому й цікаво, як буде реалізовано задум автора.

Як обіцяє видавництво, автор дасть відповіді на цікаві запитання на кшталт «Чому ми позбулися ядерної зброї? Наскільки реалістичним є шлях України до НАТО? Чи чекають на Україну в ЄС?», проілюструвавши тим самим твердження, що українська зовнішня політика почалася не 2013 року, а набагато раніше. Важливий нюанс: Євген Магда переконаний, що кожен із нас може допомогти дипломатам виконувати їхню непросту роботу. Як саме? Дізнаємося в червні.

Еліот Гіґґінс «Ми ‒ Bellingcat»

«Наш Формат»

Дата виходу: квітень

У 2014 році британський журналіст Еліот Гіґґінс заснував сайт, що спеціалізується на професійних і любительських розслідуваннях порушень прав людини, кримінальних і воєнних злочинах. Відтоді Bellingcat регулярно постачає глобальному інформаційному простору незручну правду, ретельно перевіряючи дані й користуючись розвідкою на основі відкритих джерел. Місія Bellingcat полягає не в створенні скандалів, а у використанні безмежних ресурсів інтернету для боротьби за факти, у протиборстві з автократією.

Прості люди можуть притягнути до відповідальності сильних світу цього. Дещо романтично, але й натхненно. Гіґґінс докладно розповідає, як проводяться розслідування, якими інструментами користуються журналісти Bellingcat, а також розглядає деякі особливо важливі справи сайту, наприклад, збиття літака Boeing 777, що виконував рейс MH17, неподалік Донецька, використання Асадом хімічної зброї в Сирії тощо.

Ай Вейвей «1000 Years of Joys and Sorrows»

ArtHuss

Дата виходу: червень

Авторитетний американський журнал Time назвав мемуари всесвітньо відомого китайського митця однією з найкращих книжок 2021 року. Видання «1000 Years of Joys and Sorrows» документує історію родини Ай Вейвея, що нерозривно пов’язана з минулим Китаю. Митець робить акцент на стосунках із батьком, відомим поетом Ай Ціном. Близький соратник Мао Цзедуна, він став жертвою політичних репресій і разом із сім’єю вирушив у заслання до «маленького Сибіру».

Ай Вейвей розповідає про рішення покинути батьків, повернутись у Китай, щоб стати митцем. Натхненний духом свободи, який почерпнув у творах Аллена Ґінзберґа й побачив у роботах Енді Воргола, майбутній стовп світового візуального мистецтва почала власний шлях – тернистий і небезпечний, адже для Ай Вейвея найголовніше – кожним своїм твором, висловлюванням чи мистецьким жестом нагадувати про важливість права на вільне самовираження.

Генрі Маунтбеттен-Віндзор «Мемуари»

«Лабораторія»

Дата виходу: листопад

Люди поділяються на тих, хто знає, що Єлизавета II не схвалила шлюб свого онука принца Гаррі з американською актрисою Меган Маркл, і на тих, кому ці імена взагалі нічого не говорять. Перші весь 2022 рік чекатимуть на книжку молодшого сина принцеси Діани та Чарльза, принца Уельського. «В інтимних і сердечних мемуарах однієї з найвпливовіших постатей нашого часу принц Гаррі вперше поділиться розповіддю про переживання, пригоди, втрати та життєві уроки, які допомогли йому сформуватися», – стверджує реліз іноземного видавництва-правовласника.

Про дитинство, службу в армії, шлюб і батьківство принц, який обрав кохання, а не одвічне чекання трону, обіцяє розповісти чесно та щиро, щоб читачі переконалися, що попри надмірну увагу до життя королівської родини Великої Британії, у її блиску ховається історія людини, що здатна надихнути інших.