22-26 травня у Києві відбуватиметься IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». The Village Україна радить найважливіші дитячі книжки, які варто придбати на події чи після неї.

А якщо хочете краще розуміти, що відбувається з українською літературою просто зараз – читайте велике інтерв’ю з літкритиком Євгенієм Стасіневичем.

Гюс Кейер «Книга всіх речей»

Урбіно

Книжка, яка вражає та зворушує до сліз. Гюс Кейер має талант словами передавати чисту красу дитинства, прищеплюючи дорослим таку важливу повагу до своїх чад. Чому саме це почуття? Бо від його відсутності чи наявності залежатиме увесь подальший шлях стосунків у родині. У Кейера є дуже чіткий поділ світу на добрих і лихих людей, водночас вік і стать не мають значення. Але письменник зауважує, що та чи інша поведінка може бути спровокована страхом, самотністю чи навпаки ‒ народжена любов’ю та силою характеру.

Кілька слів про автора. Гюс Кейер ‒ один з найвідоміших дитячих письменників Нідерландів. Він є лауреатом престижних національних та міжнародних відзнак, зокрема премії пам’яті Астрід Ліндґрен. Батьки Кейера були віруючими людьми, членами Апостольської католицької церкви. Можливо, тому тема Бога в творчості письменника, зокрема і в «Книзі всіх речей», є центральною. Сюжет книжки доволі простий: є дев’ятирічний хлопчик Томас, його батько, який б’є сина й дружину, старша сестра Марго. Родина, що живе в страху, має перевиховати того лихого, хто завдає багато горя. Як? Відповідь на це запитання буде надзвичайно майстерною та красивою.

Олеся Мамчич «Іванна і ванна»

Барабука спільно з Ранком

Колаборація медійного проекту про літературу для дітей «Барабука» та одного з найбільших українських видавництв обіцяє забезпечити, передовсім, підліткову читацьку аудиторію новими, актуальними, крутезно-бомбезними книжками вітчизняних авторів. Збірка оповідань Олесі Мамчич ‒ одна з перших, що виходить у рамках цього, сподіваємося, успішного союзу. «Іванна і ванна» ‒ це книжка про піжмурки з купелю, маленьких дітей у непривітних великих школах, про Ноги Директора, невидимі крила, вередливі вхідні двері та ще багато всього цікавого й незвичного. Збірка написана з відчутною любов’ю та увагою до емоційних потреб потенційних читачів, дітей від шести років. Олеся Мамчич розповідає історії, з яких можна зробити чимало висновків, залежно від того, хто саме з ними ознайомиться. Комусь вони здадуться смішними, комусь ‒ мудрими, трошки бешкетними і дуже дитячими, а це, між іншим, рідкість, бо дорослим тільки дай волю ‒ відразу починають повчати і виховувати!

Валя Вздульська, Оля Музиченко «Велике перевтілення»

Крокус

Нове видавництво планує зосередитися на літературі для дітей вітчизняних авторів. «Крокус» з’явився за кілька тижнів до Книжкового Арсеналу, але стислі терміни не завадили команді підготувати до події кілька прем’єр. Зокрема, із серії «Цікава Україна». Видання, що увійдуть до неї, розповідатимуть маленьким читачам про цікавих тварин, яких можна побачити в рідній природі. Спеціальна фокус-група з дітлахів різного віку обирала цікавих істот ‒ майбутніх героїв книжок. У «Великому перевтіленні» йдеться про жука-оленя, занесеного до Червоної книги України.

Стиль оповіді легкий для розуміння, зміст ‒ пізнавальний. Видання містить наукові факти й навіть сторінки, де зазначено джерела та матеріали, за допомогою яких можна глибше вивчати тему. Чому «перевтілення»? Бо з крихітної личинки, що стрекоче лапками усередині старого дуба, аж через 4-6 років виростає неймовірний красень з розкішними рогами. Про рись, хохулю, сову, саламандру можна прочитати в інших книжках серії, яка буде цікавою для дітей від 5 років.

Патрік Несс «Ніж, якого не відпустиш»

АССА

Подаруйте цю книжку підлітку, а потім неодмінно візьміть почитати самі. Роман Патріка Несса ‒ це фентезі-антиутопія з таким емоційним градусом, якому позаздрить будь-який «дорослий» трилер. Власне, «Ніж, якого не відпустиш» є початком трилогії «Ходячий Хаос», що нарешті прийшла і до українського читача, і тут треба відзначити неймовірну роботу перекладача. Головний персонаж роману ‒ дванадцятирічний Тодд Г’юїтт. Ще трохи ‒ і він стане чоловіком, коли відсвяткує тринадцятий день народження. Хлопчик мешкає в місті Прентісстаун у Новому Світі.

Коли люди висадилися зі своїх кораблів й оселилися там, спеки, місцеве населення, почали війну й знищили всіх жінок. Після перемоги над ними у Прентісстауні залишилися лише чоловіки, трохи більше як 140. Вони живуть за суворими правилами, поступово божеволіють, поки одного разу на болотах Тодд зі своїм собакою не знаходять дивовижну річ ‒ тишу. Річ у тому, що всі чоловіки чують думки один одного й навіть тварин. Вони називають це Шумом: «Шум ‒ це людина без фільтрів, а коли немає фільтрів ‒ то людина нагадує ходячий хаос». Коли Тодд раптом вловлює тишу, це означає, що хлопець, сам того не усвідомлюючи, наштовхнувся на найбільші загадки світу, в якому живе… Про тиранію, маніпуляції, інформаційний тиск, свободу вибору, дорослішання, дружбу ‒ крутість роману Несса вимірюється як темами, так і технікою їхнього висвітлення.

Франческа Кавалло, Елена Фавіллі «Казки на ніч для дівчат-бунтарок 2»

#книголав

Другий том культової книжки, яка завоювала популярність читачів і читачок у всьому світі. Завдяки ідеї авторок-медійниць, Елени Фавіллі та Франчески Кавалло, у різних країнах почали з’являтися аналоги «Казок на ніч...». Як виявилося, шукати національних героїнь і пропагувати гендерну рівність ‒ заняття вельми творче й корисне. Книжка продовжує вже знайомий стиль оповіді та оформлення. Лаконічні історії життя видатних жінок з різних країн супроводжуються їхніми дуже крутими портретами. Крім медійних Ангели Меркель, Бейонсе, Дж. К. Ролінґ, Марини Абрамович, у книжці йдеться про пожежниць, активісток, правозахисниць, нейрохірургинь, революціонерок, астронавток ‒ не таких відомих загалу, але не менш видатних панянок. І так ‒ фемінітиви є родзинкою обох видань. Маємо надію, вони легко увійдуть у лексикон тих, хто читатиме «Казки на ніч...».

Сусанна Ісерн «Велика книжка суперсил»

Каламар

Два роки тому в Іспанії цю книжку називали найочікуванішою, про неї багато написали й відзняли. Все тому, що Сусанні Ісерн, письменниці, психологині, вдалося весело й ненав’язливо порушити надзвичайно важливу тему людського розмаїття. Справді, «Велика книжка суперсил» не повчає, не виховує, вона розповідає історії про унікальність, яка може виявлятися у здібностях, талантах, рисах характеру. І якщо дитина серед персонажів читанки знайде когось, схожого на себе, вона точно знатиме, що теж має власну суперсилу.

Бути уважним, оптимістичним, добре танцювати, класно оповідати жахастики чи жартувати ‒ якби вас у дитинстві хвалили за щось із цього переліку, були б усі шанси вирости геть іншою людиною. Якщо без жартів, то «Велика книжка суперсил», ілюстрована чудовими малюнками Росіо Бонілли, сприяє розвитку емоційного інтелекту дитини, впевненості у собі. Підійде для спільного читання з крихітками від чотирьох років.

Саймон Армстронґ «Крута архітектура»

Моя книжкова полиця

Книжка з навчальної серії, мета якої ‒ зацікавити наукою, довести її корисність не в контексті отримання оцінок у школі, а для власного розвитку й розуму. Математика, фізика, архітектура можуть бути зрозумілими й досяжними навіть для непосидючих молодших підлітків. «Крута архітектура» Саймона Армстронґа розповідає не лише про унікальні всесвітньо відомі споруди, а й про стилі мистецтва, які наслідувала архітектура, наприклад, готика, орієнталізм, ар-деко, постмодернізм.

У книжці британського письменника та літературного дилера чимало цікавих інженерних фактів, завдань на логіку і засвоєння прочитаного. Розповідаючи про архітектуру від домівок прадавніх людей до хмарочосів Дубая, Армстронґ змушує читача думати, а не лише розглядати веселі малюнки. Легка, захоплива «Крута архітектура» надихне дитину на вибір класної професії.

Галина Ткачук «Книжка про сміття»

Видавництво Старого Лева

Ця книжка має бути в кожній прогресивній родині, де заведено свідомо споживати, не смітити та берегти природу. Вона пояснить різницю між сміттям і відходами, допоможе розібратися, що звідки береться і як з цим усім бути, щоб не потрапити під важку лапу «сміттєвого слона». Над створенням видання, крім авторки текстів і упорядниці Галини Ткачук, працювала ще й ціла команда юних письменників. Консультували екологиня Катерина Мірошниченко та професорка кафедри екології НАУ Ірина Матвєєва.

Але мало поставити дитину перед фактом того, що Земля потерпає від сміття, треба пояснити, що її порятунок ‒ справа кожного з нас. Книжка ВСЛ справляється і з цим завданням. Читачам запропонують скласти списки екологічних і неекологічних речей, пояснять, що кількість і склад сміття залежить, наприклад, від пори року. Займатися плогінгом ‒ модно. Прибирати ліс разом із друзями за допомогою сучасних технологій ‒ круто. Якщо переконати у цьому якомога більше юних читачів, позитивний ефект не забариться. Для майбутніх екологічних активістів від 11 років.

Астрід Ліндґрен «Роня, дочка розбійника»

Рідна Мова

Казкова повість Астрід Ліндґрен в стилі аніме ‒ цікаве поєднання. Горо Міядзакі, старший син всесвітньо відомого режисера-аніматора Хаяо Міядзакі, зробив серіал про дочку ватажка розбійників, а вже після цього вийшов і графічний роман. Тепер його перекладено українською. Роня народилася в ніч, коли була страшенна гроза. Блискавка розколола фортецю, оселю її родини, навпіл. Натяк природи відважний Матіс, який відбирає гроші й продукти у багатих та інколи ділиться ними з бідними, не сприйняв серйозно. Тому не був готовий до того, що його донька виросте й відмовиться бути розбійницею. Коли трохи підросте і почне вивчати світ самостійно, дівчинка зустріне Бірка ‒ сина найлютішого ворога і конкурента свого татуся. Несподівано діти подружаться, адже їх поєднає любов до природи, добрий характер і небажання залишатися в бандах. Власне, у першому томі коміксу і йдеться про народження Роні, її знайомство з Бірком і лісом, який населяють різноманітні казкові істоти. Мила історія, за якою буде цікаво стежити дітям від п’яти-шести років.

Дж. К. Ролінґ, Мері Ґрандпре «Гаррі Поттер: історія магії»

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

У жовтні 2017 року в Британській бібліотеці відкрили виставку, присвячену 20-річчю виходу роману «Гаррі Поттер та філософський камінь» ‒ першого із серії, що завоювала мільйони дорослих і дитячих сердець. У перші дні її роботи було продано понад 30 000 квитків. Виставка стала найбільш відвідуваним проектом національної бібліотеки за весь час її існування. Книжка «Гаррі Поттер: історія магії» зібрала під своєю обкладинкою матеріали, які увійшли в експозицію. Чернетки рукописів та малюнків Дж. К. Ролінґ, репродукції сувою алхіміка Джорджа Ріплі XVI століття, відомості про цілющі трави, описи казкових звірів, живописні й літературні портрети персонажів поттеріани, статті, присвячені магічним темам ‒ усе це вкупі порадує фанів світу хлопчика, що вижив. На окрему розмову заслуговують ілюстрації книжки. Над ними працювало п’ятеро митців. Тому оформлення видання на такій висоті, якої сягнути можна хіба що на мітлі Німбус-2000.