The Village Україна обирає книгу тижня та пояснює, чому її варто читати.

Хвилюєтеся за інших більше, ніж за себе? Берете все близько до серця (і навіть ще ближче)? Маєте високий рівень співчуття та завжди розумієте біль співрозмовника? Здається, хтось зіграв в емпатичне бінго. І таких гравців, за даними досліджень, приблизно 20% населення Землі..

Маючи високий рівень чутливості, емпати перебувають у зоні ризику. Адже вони набагато більше за інших схильні до вигорання, стресів, депресивних станів, гіперчутливості та різкої зміни настрою. Емпати нерідко стають «жертвами» нарцисів і так званих енергетичних вампірів, адже не вміють вибудовувати міцні кордони від емоційно виснажливих типів людей. Усе через надзвичайно реактивну нервову систему. Адже в емпатів, на відміну від інших людей, немає фільтрів, що блокують стимуляцію. Як наслідок, тіла людей «із тонкою шкірою» поглинають як позитивні, так і стресові енергії навколо.

Як перестати бути мішенню та губкою, що поглинає кожну чужу сльозинку, тривогу та негатив, тим сами завдаючи собі шкоди? У цьому питанні емпату допомогти може тільки інший емпат. Лікарка й емпатка д-р Орлофф навчить вас запобігати сенсорному перенавантаженню й енергетичному виснаженню за допомогою кількох ефективних порад, які вона вже встигла спробувати на власному емпатичному досвіді. Ці інсайти допоможуть чутливим людям не розпорошувати власну душу на мільярди шматочків у спробах втішити та зрозуміти весь світ.

 «Зберігання здорового глузду попри цунамі тривоги на сьогодні є чи не одним з найважливіших скілів, який допоможе зберегти ясність мислення та продуктивність на роботі. Дуже складно припинити носитися між «всьо пропало» і «всьо пронесе» та відділяти чужі емоції, тривоги та переживання від фактів, намагаючись не «підхопити» чужі переживання.

Перші дні після того, як я побачила фото зі супутників з російськими військами та заголовки міжнародних ЗМІ про те, що на Україну насувається повномасштабна війна, мені стало страшно до нудоти. Разом з друзями ми обговорювали ймовірні сценарії та обмінювались тривогами. І якщо на початку у кожного було по 2–3 тривоги, після розмови ми помножили власні тривоги на переживання одне одного.

Зараз, коли я зрозуміла, що я не можу більше виживати на грані емоцій, переживань інших людей, я віднайшла ефективну протидію такому стану. Я відділяю емоції від фактів, намагаюсь використовувати техніки з книги «Виживання для емпата», зокрема, встановлювати енергетичні кордони з людьми. І це, направду, допомагає».

Галина Падалко

директорка з комунікацій видавництва Vivat

У той момент, коли ви відчуваєте дискомфорт через людину, місце чи ситуацію, встановіть свій екран

Застосовуйте його в аеропорту, на вечірці, якщо розмовляєте з енергетичним вампіром або в переповненій приймальні лікаря. Екранування формує навколо вас безпечну бульбашку, де з вас не витягнуть енергію.

Швидкий спосіб розчинити стрес і емпатичний біль – зануритися у воду

Емпати люблять воду! Англійська сіль для ванн – божественне джерело заспокійливого магнію.Занурення у воду змиває все – від виснаження в автобусі до довгих годин перельоту та прикрих симптомів, які я могла прийняти від інших. Ви можете додати у ванну трохи ефірної олії лаванди, це найкраще заспокоює після довгого дня. Ідеальна відпустка для емпата – поїздка на природні мінеральні джерела, які змивають усе, що нас тривожить.

Візуалізуйте розрізання дроту між вами та іншою, енергетично виснажливою людиною

Якщо ви відчуваєте, що надто зв’язані з людиною в неприємному фізичному або емоційному стані, візуалізуйте дріт зі світла, який іде з вашого живота до живота іншої людини, а потім із ніжністю сформулюйте намір розрізати дріт. Ви не розриваєте зв’язок із людиною повністю – ви просто ставите перешкоду енергії, яку вона несе.

Заплануйте час для переналаштування

Емпатам потрібний час для повторного підключення до своєї енергії. Якщо ви підхопили небажану енергію, обов’язково заплануйте час, щоб зосередитись. Заспокойтеся на кілька хвилин або на довший час. Жодного галасу, яскравого світла, телефонних дзвінків, текстів, електронних листів, інтернету, телебачення або розмов. Для вас важливо відчувати власну енергію, щоб нікого не було поруч.

Багато спіть, застосовуйте короткий пообідній сон для відновлення

Сон – це цілющий бальзам для тіла і душі емпата. Він заспокоює нервову систему. Емпати вразливіші до всотування стресу і симптомів, коли вони втомлені. Ось чому спати достатньо – надзвичайно важливо. Правило піклування про себе: щоночі спіть достатньо, щоб відновитися. Якщо ви відчуваєте надмірний стрес, заплануйте додатковий сон і, за можливості, короткий відновлювальний сон протягом дня.

Робіть перерви під час перебування онлайн

Емпатам необхідні регулярні перерви від технологій, які затоплюють нас надмірними обсягами інформації. Електронні ЗМІ – зокрема Фейсбук, Інстаграм і стрічки новин із прикрою інформацією викликають у нас емоції й можуть зашкодити нашій здатності заснути.

Контролюйте раціон: обмежуйте споживання кофеїну та не дозволяйте впасти рівню цукру в крові

Емпати надзвичайно чутливі до гіпоглікемії. Якщо у вас динамічний стиль життя при низькому рівні цукру в крові, ви обов’язково відчуєте перенавантаження. Отже, не пропускайте прийоми їжі, особливо якщо ви збираєтесь у людне місце, у подорож або на ділову зустріч. Емпат із низьким рівнем цукру – мішень для виснаження і перенавантаження.

 Вартість:

 VIVAt 

 Вартість  – 220 грн