Не знаєте, як відновити втрачену пристрасть у стосунках із партнером? Хочете порозумітися з коханою людиною та стати щасливішими разом, але не можете знайти спільну мову?

Сексолог і психотерапевт Єн Кернер застерігає: не поспішайте розривати свої стосунки – усе ще можна виправити.

Книжка «Давайте поговоримо про ваш останній секс» проаналізує ваш статевий сценарій – початок, середину та кінцівку любовного акту. І допоможе зрозуміти, що в ньому пішло не так, і як створити умови, у яких кожен із вас зможе отримати задоволення та розкритися по-справжньому.

 Чому книжка психотерапевта Єна Кернера заслуговує на особливе місце у вашій приватній бібліотеці? Насамперед – це ґрунтовне дослідження сексуального досвіду значної кількості пар, які відкривають свої сценарій взаємодії. Автор зрозуміло та доступно пояснює всю драматургію сексу, спираючись на класичну працю Арістотеля «Поетика».

Проте замість літературного твору – поетика сексу. Кернер вводить у сексуальну взаємодію три акти: зав‘язка, розвиток дії та фінал, ба більше – майстерно додає всі необхідні приправи для того, щоб ваш секс був по-справжньому наповнений та емоційно зрілий. Оскільки сексуальне життя є невіддільною частиною здорових гармонійних стосунків – книга буде цінною для кожного з нас.

Олександр Панасюк

бренд-амбасадор видавництва «Лабораторія»

та ведучий подкасту «Лабораторія сенсів»

Для кращого розуміння сутності сексуальних дій та їхніх поєднань, а також того, до чого вони ведуть і як наповнити їх смислом, я цитуватиму роботу своєї колеги Пеґґі Клейнплатц – уже більш як 15 років вона очолює дослідницьку команду з вивчення оптимального сексуального досвіду в Оттавському університеті. Пеґґі та її колеги провели, імовірно, наймасштабніше глибинне дослідження на тему першокласного сексу. Опитавши респондентів, у яких, на їхню думку, був першокласний секс, Клейнплатц і члени її команди виокремили вісім ключових компонентів, які роблять коханців неймовірними, а також сім способів підвищення сексуальної самореалізації у процесі життя (йдеться не тільки про ріст, а й про те саме світло зсередини). Вони опублікували низку статей за результатами своїх досліджень і видали книжку під назвою «Першокласний секс. Уроки неймовірних коханців» (у співавторстві з Даною Менар). Книжку присвячено тому, як посилити свою сексуальність. Усі вісім компонентів мають бути вам уже знайомі:

Повна присутність у моменті, тілом і думками, зануреність

Які дії допомагають вам зануритися в секс? Клейнплатц і Менар уважають повну присутність у моменті, вміння заглибитися й зануритися, головним компонентом першокласного сексу. Респонденти часто зазначали, що це головна різниця між просто хорошим сексом і чудовим. «Повна присутність для першокласного сексу передбачає зосередженість на всіх рівнях: психологічному, фізичному, емоційному і духовному», – пишуть авторки. «Потрібно сповільнитися і ставитися до дій осмислено, перебувати в моменті». Безсумнівно, інколи складно віддатися моменту – думки про зовнішній світ, роботу, дітей, розклад заважають. Не дивно, що респонденти, яким вдається досягати такої зануреності, спеціально відшліфовували ці навички, як вони самі зазначили.

У своїй книжці я не раз писав про занурення: потрібно настільки сильно «ввімкнутися», щоб повністю «вимкнутися».

Зв’язок, гармонія, синхронність, злиття

Пригадуєте ті два таємничих годинники, які із часом синхронізувалися завдяки ритмізації? Що допомагає вам із партнером/-кою синхронно коливатися й вібрувати з однаковою частотою? Багато хто з респондентів Клейнплатц та її команди зазначав, що відчуття зв’язку з партнером у ліжку і за його межами робить секс першокласним. Хтось описує це як злиття в єдине ціле – двоє стають одним. Синхронізація і злиття – важливі настільки, що ви, ймовірно, уже знаєте, які дії дають вам відчуття зв’язку, гармонізують, синхронізують і допомагають досягти єдності. І все ж прогляньте перелік ще раз й обміркуйте його крізь цю призму. Що створює відчуття зв’язку на кожному етапі: може, є дії, які допомагають вам синхронізуватися на початку або відчути злиття у фазі плато завдяки ритмізації? Ось приклади налагодження зв’язку, які навели мої пацієнти: зміна глибини поцілунків, танці, спільне приготування їжі, мастурбація в присутності одне одного, компліменти стосовно зовнішності чи еротичного характеру – усе це сприяє синхронізації. Подумайте про свої улюблені дії, спрямовані на зміцнення зв’язку.

Близькість – сексуальна й еротична

Чи відчували ви емоційну безпеку під час сексу? Чи є у вас можливість бути вразливим/-ою, тобто повністю оголитися всередині й зовні? Клейнплатц і Менар з’ясували: для деяких людей (не для всіх) першокласний секс є невіддільною частиною стосунків. «Цей компонент першокласного сексу пов’язаний із почуттям глибокої взаємоповаги й довіри, – пояснює вона. – Респонденти говорили про турботу, цінність, любов до своїх партнерів/-ок».

Важливо зануритися й синхронізуватися, а як бути з близькістю – сексуальною та еротичною? Коли я порушую це питання на консультаціях, пацієнти зазвичай говорять про відчуття спорідненості й довіри, коли партнер їх по-справжньому бачить і розуміє, як ніхто інший. Значна частина дій, перелічених вище, сприяє близькості й потребує її, але є й інші – що ви додали б до списку? Скажімо, один мій пацієнт уважає пригортання після сексу (у позі «ложка в ложці», міцно притулившись) найінтимнішою частиною процесу. Для іншого пацієнта – це відверта розмова. У деяких пар є особливі ритуали, відомі лише їм двом; комусь хочеться робити дурниці, викидати коники й відчувати, що їх оцінили; інші прагнуть ігор із владою, зв’язування для них – вершина близькості. Для багатьох – це поцілунки. Для однієї з пацієнток близькість – це дозволити партнеру зробити їй куні; для іншого пацієнта сексуальна близькість – це розмова про страх невдачі, ймовірні труднощі з ерекцією.

Небуденна комунікація і глибока емпатія

Що ви уявляєте, думаючи про сексуальне «Я» свого/-єї партнера/-ки? Чи знаєте ви його / її? Чи була у вас нагода «прогулятися коридорами їхнього сексуального розуму», вивчити його топографію, познайомитися з ландшафтом? А чи була у вашого/-ї партнера/-ки нагода зробити те саме? Чи можете ви описати свою та їхню сексуальну особистість? Незалежно від того, чи ця комунікація вербальна чи невербальна, першокласний секс передбачає спілкування між партнерами. Клейнплатц, Параді, Чарест і команда з’ясували: люди вважають секс надзвичайним, якщо він дає їм змогу ділитися собою дощенту; йдеться, зокрема, про можливість розмовляти про особисте й сокровенне. Обміркуйте свою комунікацію про, під час і довкола сексу. Які дії сприяють небуденній комунікації та емпатії? Для моїх пацієнтів це: знати, що подобається партнеру/-ці й робити це; можливість сказати, що якась сексуальна дія викликає біль або неприємна без остраху за наслідки; чесно зізнатися, що оргазму не було; вести брудні розмови й говорити речі, від яких у повсякденному житті червонієш; не відчувати осуд; ініціювати секс / відкладати його, вигадувати одне для одного пестливі імена.

Можливість бути собою, справжнім/-ьою, таким/-ою, як ти є

Клейнплатц та її команда визначили, що багато хто вважає першокласним той секс, який дає їм змогу поводитися вільно, розкуто й довіряти. «Люди відчувають насолоду, коли можуть бути такими, як вони є, у присутності коханця/-ки; їм також важливо, щоб так само почувався/-лася партнер/-ка, – констатують дослідники. – Ми долаємо відчуття внутрішнього дискомфорту, і нам стає комфортно – це важлива частина першокласного сексу».

Які дії дають вам змогу почуватися собою, справжнім/-ьою? Може, розмови про фантазії? Чи можливість стогнати на повну гучність? В одного з моїх пацієнтів відчуття справжності виникає під час розмов про свої фантазії, які стосуються людей різного гендеру.

Вразливість, уміння піддатися

Фізична оголеність – не єдине джерело вразливості; головне джерело вразливості – оголеність душевна. Відповідаючи на запитання Клейнплатц, респонденти характеризували свої відчуття словами «відпустити все», «тебе наче зносить» або «віддатися», «бути в потоці». Дехто говорив про вимкнення свідомості – це наче повернення до бажання в чистому вигляді. Вам складно почуватися вразливим/-ою під час сексу? За яких умов вам хочеться піддаватися? Одна з моїх пацієнток усе життя боролась із власними уявленнями про своє тіло; для неї секс при світлі – ілюстрація вразливості. Щось схоже говорив мій пацієнт з іншою проблемою: він уважав, що в нього дуже маленький член, і мав низьку генітальну самооцінку, тож оголеність, особливо в незбудженому стані, робила його вкрай вразливим. Пацієнти, які практикують БДСМ, уважають і покору, і домінування тестом на вразливість і довіру з боку обох партнерів.

Самопізнання, міжособистісний ризик і розвага

Чи вдається вам виводити своє еротичне «Я» за межі спальні? А підтримувати нитку еротизму? Виходить бути залученим і водночас відкритим до нового? Міжособистісний ризик – це не секс без презерватива. Це секс, який передбачає дослідження емоційного й еротичного характеру, а також гру, розвагу, гумор, розширення власних кордонів. «Першокласний секс – це спосіб розслабитися, поекспериментувати й не перейматися помилками», – пишуть Клейнплатц і Менар. Він сприяє зростанню і здійсненню відкриттів.

Коли я порушую тему пізнання себе, веселощів й авантюризму на консультаціях, серед іншого мої пацієнти називають такі еротичні теми й фантазії: БДСМ; свінгерство; груповий секс; секс-вечірку; можливість запросити когось третього; ризик, пов’язаний з ексгібіціонізмом (скажімо, секс на пляжі); відкриті стосунки, немоногамію за взаємною згодою; фетиш; мастурбацію на очах у партнера/-ки. Про що б не йшлося – пригоду із залученням інших осіб або щось, що відбувається лише між вами, – самопізнання передбачає рух у напрямку незвіданого.

 Трансцендентність і трансформація

Ми говорили про різні типи сексу: заради розмноження, близькості, розваги і секс у форматі «розваго-близькості». Ми також з’ясували, що деякі миттєвості сексу є духовним переживанням. «Першокласний секс – це поєднання піднесених станів у психічній, емоційній, фізичній площинах, а також у площині стосунків і духовності», – пишуть Клейнплатц і Менар. Респонденти зазначали: коли в сексі вони почувалися собою, викликані ним відчуття були екстатичними, неземними, позачасовими й позатілесними. Декому здавалося, що він / вона опинилися в альтернативній реальності, у стані трансу чи глибокої медитації; комусь це нагадувало «сп’яніння». Першокласний секс – «це не поверховий досвід, він змінює життя, – пишуть Клейнплатц і Менар. – Секс – це не просто якийсь додаток до життя. Він може визначати нас, напрям нашого руху і те, ким ми можемо стати». Коли ми з пацієнтами обговорюємо трансцендентність і трансформацію, частина з них пов’язує секс зі своїми духовними / релігійними переконаннями та вбачає в цьому дії вищих сил; хтось наголошує на позатілесних переживаннях у фазі плато / оргазму; багато для кого важливий етап турботи після, відчуття глибокої любові, зв’язку, умиротворення.

Хтось цінує внутрішнє світло й ту енергійність, яку вони відчувають потім.