The Village Україна обирає книгу тижня та пояснює, чому її варто читати

Більшість жінок, які перебувають в аб’юзивних стосунках, можуть про це навіть не підозрювати: помітити маніпулятивний тиск значно важче, аніж фізичне насилля. Пригноблення, контрольованість, гнітюча провина – знайомі відчуття?

Американська психотерапевтка Ейвері Ніл нагадує: у парі має бути комфортно обом партнерам. Ця книжка допоможе визначити, чи справді людина поряд із вами вас використовує, за потреби розірвати жахливі стосунки та наново віднайти власну ідентичність.

 «Аб’юз у стосунках важко розпізнати, тому що в нас дуже мало розуміння та критеріїв, що таке аб’юз. Є багато залякувальних тестів в інтернеті, але це не завжди відповідає реальності. Ця тема є дуже великою та складною, щоб можна було дати дуже простий алгоритм, що треба робити.

Тому часто люди будь-яку небажану поведінку починають називати аб’юзом, тим самим змішуючи реальні проблеми з надуманими, і тому починають сумніватися, правильно вони всі для себе зрозуміли чи ні. Плюс іноді зізнатися собі, що твої стосунки аб’юзивні, означає, що з цим треба щось робити, йти, змінювати партнера, а це страшно. І тоді легше почати змінювати себе, заперечувати реальність, витісняти біль, ніж подивитися правді у вічі».

Марія Жиган

психологиня

Щоби здобути бажане, тиран застосовує всі різновиди витончених тактик: від гумору до прихованої маніпуляції.

Використовуючи зваблення, харизму, логіку або викликаючи співчуття, він знає, як послабити вашу пильність і завдяки цьому спритно здобути перевагу. Через такі тактики ви почуваєте себе розгубленими, а отже, стаєте вразливими.

«Деякі з тактик тирана такі витончені, що їх майже неможливо помітити, тож йому легше спростувати будь-які звинувачення в нечесній грі. Нутром ви відчуваєте, що щось у ваших стосунках не так, але не маєте об’єктивних доказів, щоби це довести. Ви постійно ламаєте собі голову та сумніваєтеся в собі. Підсвідомо відчуваєте страх, але не знаєте чому, бо не маєте жодної зачіпки».

На початку стосунків тиран не висловлює критичних зауважень, не глузує з вас, не штовхає вас так, що ви летите в протилежний куток кімнати

Звісно ж, якщо він занадто рано продемонструє таку поведінку, ви легко розірвете ці стосунки. Ось чому на початковому етапі стосунків тиран старанно маскує свою поведінку, приховуючи гнів і невпевненість, що аж вирують усередині.

«З часом тиран почне робити вам зауваження або кидати жартики на вашу адресу. Часто тирани висловлюють принизливі або непристойні коментарі щодо протилежної статі. Коментарі не обов’язково стосуються вас, але зневага явно поширюється на вас або на вашу родину та друзів, що змушує ніяковіти».

Йому не відоме поняття співчуття

Оскільки аб’юзер майже не має співчуття, він не здатен поставити себе на місце іншого. Він не відрізняє доброго від поганого, його система цінностей повністю викривлена.

«Тирани часто не відгукуються на ваші потреби та/або потреби дітей. Усе крутиться навколо тирана, і якщо він відчуває, що його в чомусь скривдили або що ви чи ваша дитина маєте якусь потребу, яка заважає його потребі, він, імовірно, завдасть вам неприємностей. Для тирана ваші потреби щонайменше незручні, адже він змушений відірватися від своїх і думати про те, як почувається інша людина. Однак тиран не переступатиме через себе, щоб ставити ваші потреби вище за свої».

Тиран вірить, що має право головувати й керувати вами

Він зарозумілий і вважає, що «знає краще». Проте у глибині душі він надзвичайно невпевнений у собі й компенсує це тим, що послідовно принижує вас, уважаючи, що має на це право.

«Його его слабке й недорозвинене. Якби він був упевненішим, то міг би існувати незалежно й не намагався б постійно здобути владу над кимось. Натомість його крихке его вбачає у вашій автономії загрозу, і тиран уважає, що його обов’язок — ставити вас на місце».

Аб’юзер – майстер маніпуляції

Він може поводитися так, ніби йому боляче або наче він стурбований вашим добробутом. Його пояснення здаються логічними та зваженими, і тому вам дедалі важче зрозуміти, що насправді відбувається.

«Деякі з найспритніших тиранів ніколи не підвищують голосу та не вдаються до фізичного насильства. Проте глибока маніпуляція може бути одним із найбільш деструктивних типів поведінки, адже змушує вас сумніватися в собі та позбавляє впевненості. Така рана часто настільки глибока, що залишає чималий шрам, навіть якщо стосунки зрештою припиняються».

 Вартість:

 Vivat - 200 грн ₴