Чи справді в урядів країн не було чіткого плану дій на випадок виникнення епідемії? Автори книжки «Смертельний ворог», яка на початку жовтня вийшла у видавництві «Лабораторія», доводять інакше: вони розробили у своїй книзі реальну програму з підготовки, яка базується на понад 45 роках досвіду на передовій боротьби із заразливими захворюваннями. Якби уряди (а особливо уряд США) впровадили її раніше, світ був би значно підготовленіший до сучасної ситуації.

The Village Україна пропонує 8 чітких кроків із книжки »Смертельний ворог», які допоможуть підготуватися до нових епідемій

 Про епідемії варто не просто знати, звідки вони беруться. Потрібно ще й усвідомлювати їхні суспільні наслідки. І Майкл Остергольм в «Смертельному ворогу» дає цілісне усвідомлення, як потрібно діяти на локальному, національному та міжнародному рівнях у разі виникнення надзвичайно небезпечних захворювань. Це ті кроки, які всі ми поки упустили – що й призвело до хаотичних рішень лідерів держав, від яких очікували більш відповідального та раціонального підходу до проблеми. Тож праця Остергольма знакова у цьому плані; її потрібно сприймати як методичку для всіх, кого хвороба не лякає, а стимулює до розв’язання нагальних проблем.

З початком коронавірусної паніки Остергольм з’явився чи не на всіх масштабних американських телеканалах та у кількох великих подкастах. Питання у більшості ведучих було одне: як вийти з цієї ситуації, що склалася? Щоб не переглядати усі ці програми й не вишукувати в них найважливіше, можна натомість почитати цей нонфікшн. У нашій новій реальності без подібної літератури було б важко. А так читаєш про досвід Майкла й усвідомлюєш, що надія є.

Антон Мартинов

засновник видавництва «Лабораторія»

Створити план дій з отримання нової вакцини проти грипу

«Усе, що потрібно, – це креативність наших найкращих учених, далекоглядна підтримка політичних лідерів, алокація технологічних і фінансових ресурсів, а також належна структура управління проєктами. Ми сподіваємося, що інші національні уряди, благодійні організації, виробники вакцин і ВООЗ охоче приєднаються до цих зусиль. Для реалізації цього плану, за найбільш імовірною оцінкою, нам знадобляться інвестиції в 1 мільярд доларів на рік протягом семи-десяти років».

Створити міжнародну організацію для розв’язання проблеми протимікробної стійкості

«Міжурядову групу зі зміни клімату (ІРСС) було створено 1988 року Всесвітньою метеорологічною організацією та Програмою ООН з навколишнього середовища «для підготовки на основі наявної наукової інформації оцінки всіх аспектів зміни клімату та його наслідків з метою формулювання реалістичної стратегії реагування». Відтоді вона слугує науковим авторитетом і моральним арбітром щодо всіх аспектів зміни клімату. Нам слід створити подібну модель із питань стійкості до протимікробних засобів».

Наперед розробити діагностичні тести для хвороб, які ризикують швидко поширитися в певному регіоні

«Нам також потрібно замислитися над відсутністю вкрай потрібних діагностичних тестів, особливо для тих інфекційних захворювань, які можуть раптово спричинити регіональні епідемії. Діагностичні засоби, особливо швидкі та надійні експрес-тести, необхідні для виявлення та контролю спалахів інфекційних захворювань. Наприклад, нездатність надійно та швидко діагностувати пацієнтів з інфекцією Ебола в Західній Африці була одною з причин стрімкого поширення вірусу. Ми не матимемо під час наступної кризи діагностичних тестів, наприклад, для виявлення вірусів Ебола, Зіка чи інших, які можуть з’явитися одного дня, без наявності короткотермінових фінансових стимулів для їх розробки та виведення на ринок. Якщо ми хочемо підготувати нашу систему охорони здоров’я та медичної допомоги до майбутніх інфекційних викликів, то нам потрібна всебічна міжнародна ініціатива».

Зупинити комарів

Комарі особливого виду Aedes здатні спричиняти значну кількість важких захворювань – від денге до Зіка. За останні 40 років кількість випадків зараження, спричинених цими комахами, значно зросло, а от професійна підготовка кадрів та інвестиції практично зійшли на нуль. Автор вважає, що для розробки управління та реалізації програми з запобігання хворобам, що передаються Aedes, необхідні початкові інвестиції в розмірі 100 мільйонів доларів щорічно.

Фонд Гейтсів уже започаткував важливу ініціативу проти малярії, яка передається іншими комарами – роду Anopheles, – під назвою «Прискорення ліквідації». На сьогодні її результати є разючими. Новостворені ініціативи повинні будуть скоординуватися з діяльністю «Прискорення ліквідації», щоб обмінятися науково-дослідною базою.

Не кажаном єдиним: пам’ятати про різноманітні біологічні загрози

Звіт Дослідницької комісії висококласних спеціалістів з біозахисту за жовтень 2015 року забезпечує дорожню карту необхідних дій задля досягнення максимальної готовності до біотерористичних атак у Сполучених Штатах чи інших країнах світу. У ньому робиться висновок про те, що «США недостатньо підготовлені до біологічних загроз. Виклики становлять національні держави та непідконтрольні терористи (через біологічний тероризм), а також сама природа (через нові інфекційні захворювання чи повторні спалахи). Хоча біологічних подій неможливо уникнути, рівень їхнього руйнівного впливу залежить від нас». У даному звіті є 33 рекомендації. Поки сумнівом, що вони всі повною мірою виконуються.

Не забувати про туберкульоз, ВІЛ/СНІД і малярію

«За оцінками 2014 року, з ВІЛ живуть 36,9 мільйона людей планети, та, як наслідок, маємо 1,2 мільйона смертей від СНІДу. За даними 2015 року, було зафіксовано 9,6 мільйона випадків туберкульозу, що призвело до смерті 1,1 мільйона осіб. У тому самому році сталося 214 мільйонів випадків малярії, від якої загинуло 438 000 осіб. Я побоююся, що світ не має повного розуміння, чому стане лише важче контролювати, уже не кажучи про можливість значно зменшити, кількість випадків туберкульозу та ВІЛ/СНІДу».

Визнати необхідність екосвідомості

«Хоча зміни клімату можуть і не підвищити ймовірність виникнення пандемії, вони, безумовно, матимуть великий вплив на захворюваність на інші інфекційні хвороби. Уявіть собі: інфекції як вогонь, а кліматичні зміни як паливо. У зв’язку зі змінами клімату деякі інфекції, наприклад трансмісивні захворювання, загрожуватимуть значно більшій кількості людей через поширення популяцій комарів та кліщів у раніше не придатних для розмноження регіонах. Зміни клімату також впливатимуть на характер атмосферних опадів з повенями та посухами, що призведе до критичного дефіциту води для пиття, а також зрошення сільськогосподарських культур. Підвищення рівня океану спричинить масову міграцію великих груп людей і тварин з прибережних низин, особливо в таких місцях, як Бангладеш. Нестача безпечної питної води та їжі – це ідеальне поєднання для збільшення ризику інфекційних захворювань».

Прийняти у всьому світі підхід «Одне здоров’я» – залежність захворюваності людей і тварин

«Настав час розглядати майже всі інфекційні захворювання людей і тварин як один континуум ризику, профілактики та контролю. Серед фахівців з охорони здоров’я цей рух отримав назву «Одне здоров’я». Сьогодні у нас є ВООЗ, яка займається здоров’ям людей, і МЕБ – Всесвітня організація охорони здоров’я тварин. Основна місія МЕБ — це координація і підтримка, а також сприяння боротьбі з хворобами тварин. Існують обґрунтовані причини з погляду біології для існування окремих організацій: наприклад, деякі інфекційні захворювання мають великі економічні наслідки у тваринництві, але не для здоров’я людей. Проте, доки ми не визнаємо інфекційні хвороби людей і тварин однією дисципліною, у нас будуть обмежені можливості в їх попередженні та контролі.

Ми рекомендуємо ВООЗ і МЕБ, а також національним урядовим агенціям із питань охорони здоров’я людей та здоров’я тварин встановити спільні пріоритетні програми в межах руху «Одне здоров’я».

 Вартість:

 «Лабораторія» (українською)

   друкована: 169 ₴