Чому відьма літає на мітлі, а чорт має роги? Чому заяча лапка приносить удачу, а сім – щасливе число? Як ім’я впливає на долю людини і яким був знак Каїна?

Арі Турунен знайомить читача зі строкатим і захопливим світом забобонних звичаїв – звичаїв, які в повсякденному житті ми часто навіть не помічаємо. Ми стукаємо по дереву або плюємо через плече, коли дорогу перебігає чорна кішка, але навіть не усвідомлюємо, чому так робимо. За допомогою забобонних звичаїв боролися зі страхами, але також прагнули подбати про своє щастя й вдачу, бо людина – єдина тварина, яка свідомо намагається вплинути на власну долю. У семи «щасливих» розділах книжки автор зазирає в історію культури забобонів і розкриває деякі дивовижні секрети. Наприклад, сережки спочатку використовували для захисту від злих сил, слово «паніка» має походження від бога Пана, що викликав безконтрольний страх, а схрещення середнього й указівного пальців для уникнення невдачі спочатку було символом парування.

Як писав французький етнолог, соціолог, етнограф, філософ і культуролог Клод Леві-Строс (1908–2009), «з первісних часів забобони служать організації та впорядкуванню зовнішнього світу для подолання хаосу».

Ми всі зберігаємо в собі інстинкти, що дісталися нам від предків, досвід, який пов’язує нас і все, що нас оточує. Свідомо чи ні, забобони має майже кожний – від селянина до академіка, від дівчат до бабусь, від Гренландії до Антарктиди – немає вікових, расових та географічних меж. Але в кожного свій персональний набір добрих і поганих знаків, свої стосунки з потойбічними підказками.

Мені доводилося бачити готелі, де за 12-м поверхом іде 14-й; будинки, де немає 13-ої квартири; помешкання, де немає дзеркал; людей, що обходили зайвий квартал, аби не перетинатися з чорною кішкою чи з жінкою з пустим відром. А про ритуали й забобони футболістів ходять легенди...

Кожній країні також притаманні свої власні забобони, які формувалися протягом сотень або навіть тисяч років на конкретній території під упливом культури, погоди, особливостей побуту. Саме тому забобони однієї країни «не працюють» в інших країнах – і навпаки.

В Арі Турунена свої факти й міркування щодо цього боку людської натури – у семи «щасливих» розділах автор із властивим йому почуттям гумору зазирає в історію культури забобонів, аналізуючи приклади та аналогії з традицій різних народів і часів, не оминаючи й рідні йому фінські звичаї.

Володимир Самойленко

Директор Видавництва «Ніка-Центр»

…Особливо боялися косооких. Вірили, що розкосі очі заздрісні й облудні. У цьому був переконаний як простий люд, так і вчений. Еразм Роттердамський навіть стверджував, що розкосі очі вказують на те, що людина плете інтриги. Колега Еразма філософ Френсіс Бекон вірив, що ознакою заздрісної людини є те, що вона дивиться на інших скоса. Ми досі переконані, що людина, яка негативно до нас ставиться, дивиться на нас кривим оком.

До підлесників ставилися з підозрою. Якщо хтось виявляв ввічливість, були причини стверджувати, що так заздрісна людина прикриває прокляття. Якщо керуватися цією логікою, похвала є лицемірством. Навіть коли людина виявляє ввічливість щиросердно, їй потрібно бути насторожі, оскільки можуть подумати, що вона заздрісна й будь-коли може кинути недоброзичливий погляд.

Лихе око відвертали, навмисно применшуючи своє становище. Коли людей запитати, як їхні справи, більшість уникне прямо заявляти, що у них усе гаразд. Вони швидше використають перифрази, аніж зізнаються у своєму щасті. Удачу, заздрість і невдачу завжди пов’язували із забобонами. Хвалитися своєю удачею не рекомендували, бо існувала небезпека її втратити. «Хто удачу має, най її ховає», – каже давнє прислів’я.

Слина має магічну силу. У Новому Заповіті сказано, що Ісус повернув незрячому зір, плюнувши тому в очі. За давніх часів плювання вважали одним зі способів принесення жертви богам. Оскільки слина походить із рота, вірили, що вона містить у собі часточку душі того, хто плює. Через магічну силу слини плювалися також під час заприсягання та підписання договорів. Звичай силачів плювати на руки перед застосуванням грубої сили, бере початок саме звідси.

Те, що спочатку було священним ритуалом, згодом перетворилося на спосіб захисту від лихого ворожого ока. Вважали, що плюванням можна прогнати відьом і завдати нищівний удар ворогу. Коли це вдавалося, плювали в бік ворожого дому і ворогу на ноги.

Якщо захист міста починається з мурів, то захист дому – з порога. У Давній Месопотамії люди під порогами ховали талісмани. У багатьох культурах уважали, що під порогом живе дух – захисник дому. Звичай переносити наречену через поріг відомий іще давнім римлянам, канадським індіанцям і китайцям. Римляни вважали поріг святим місцем, яке належало богині дому Весті. Оскільки традиційно наречена вперше приходила в спільний дім після укладення шлюбу, можливо, таким чином намагалися змусити брамника повірити, що наречена становить частину дому.

Образ брамника з’являється також у декорі осель, наприклад на дверних ручках часто вирізьблювали лев’ячі голови. Вірили, що така дверна ручка містить у собі силу лева. А ще дуже поширена традиція – прибивати на двері або над дверима кінські підкови двома кінцями доверху, щоб удача не звалилася донизу і щоб диявол зачепився за вигин підкови.

Одним з найсильніших були талісмани зі срібла, символу Місяця і понеділка. Вірили, що срібло відбивало злі сили, оскільки було чистим металом, білим, блискучим, протилежним пітьмі та її силам.

У народі вірили, що срібло відганяє демонів, вовкулаків і вампірів. Уважалося, що тільки срібна куля може вбити вовкулаку, а вампіра можна подолати срібним розп’яттям.

Після смерті демони не залишають людину в спокої. Греки клали монету, обол, небіжчику в рот, щоб його тілом не заволодів злий дух. Пізніше цей звичай набув більш міфічного пояснення. Вважали, що монета була платою Харону за перевезення покійника в потойбіччя.


Кажуть, що розбите дзеркало приносить сім років нещасть. Дзеркальних поверхонь боялися тому, що вони могли ув’язнити душу людини, яка в них зазирає, або забрати її життєву силу. Вірили, що дзеркало містить людську душу в формі відображення. Невдача, яку приносить розбите дзеркало, пояснюється тим, що разом із дзеркалом розбивається душа людини, яка в нього дивиться, і через це людина помирає.

Дух і одержимий духом

У багатьох культурах вірили, що психічна хвороба, епілепсія, релігійний екстаз, поетичне і мистецьке самозабуття, п’яне чи сексуальне шаленство, трансові стани та багато інших відмінних від звичайних психічних і фізичних станів були викликані тим, що в людину вселялася надприродна сила, бог, дух чи демон. Дух заволодівав людиною і рухав її кінцівками, говорив її вустами, писав її рукою, дивився її очима й думав її мозком.

У таких випадках перешіптувалися про таємне натхнення. Для Платона натхнення було надприродним явищем, коли божество говорило устами поета. Мистецьке натхнення приходило, коли в тіло митця вселявся божественний дух (spiritus) творчості. В «Апології» Сократ розповідає, що джерелом його філософії був голос демона, який звелів йому шукати істину.

Грецьке слово daimon означало «знаючого духа», що був ангелом-охоронцем людини. Грецький поет Гесіод, який жив у VIII столітті до н. е., вважав, що перше і найкраще покоління людей, тобто покоління золотої доби, перетворилося на невидимих доброзичливих духів. Загалом демона не вважали ні хорошим, ні поганим, утім, із часом він набув значення злого духа. До появи християнства демонів асоціювали з грішними ангелами. Сформувався образ демона, який нашіптує капості в ліве вухо, і доброго духа, ангела-охоронця, який попереджає про їхні наслідки в праве.

Також у християнській традиції вірили в духів, які можуть заволодіти людиною. Після воскресіння Христа його послідовники стали підвладні Святому Духу й заговорили різними мовами. Здатність говорити різними мовами вважали доказом божественної присутності, адже послідовники Христа до того цими мовами не володіли. Це було дуже типово для раннього християнства.

У фінській мові для слова inspiraatio (натхнення) є власний відповідник, який означає «бути тим, у кого хтось вселився». Коли людина відчуває, що «в неї хтось вселився», це розуміють як те, що тілом людини заволодів якийсь дух. Особливо «одержимими» вважали психічно хворих.

У наш час у буденних розмовах ми також послуговуємося фразами, які виникли зі старих як світ уявлень і якими ми звертаємо увагу на відмінну від усталеної поведінку. Фрази типу «він сам не свій» або «що на нього найшло» нагадують про час, коли вірили, що людина, яка дивно поводиться, або втратила душу, або в неї вселився злий чи святий дух.

Божевілля за певних ситуацій уважали ознакою божественної присутності. Божевільні були сп’янілі від божого впливу, тобто були такими з божої волі. Вважали, що вони мають здібності, яких звичайні люди не мали, приміром, пророчий дар.

У Середньовіччі божевільних називали блазнями й змушували носити одяг, за яким їх можна було розпізнати серед інших. Вдягнуті у костюм блазня та капелюх із бубонцями, вони насолоджувались особливими привілеями і їх не могли притягти до відповідальності за завдану шкоду.

У давнину вірили, що хвороба виникає, або коли душа покидає тіло, або коли в тіло вселяються злі духи. У кабалістичній літературі зазначено, що людину оточує 11 000 бісів, 1000 праворуч і 10 000 ліворуч. Невидимі демони безупинно дзижчали, як рій комах, і були весь час готові впливати на наші думки. Ознаками того, що демони вселилися в тіло, були безпричинний стогін, зміна голосу людини, піна коло рота та смикання тіла. Людина могла розуміти й говорити іноземними мовами, читати думки та мала виняткові сили.

Оскільки психічні й фізичні хвороби були проявом злих сил, люди спочатку просили священників прогнати злі сили, а вже потім використовували ліки. У Середньовіччі психічно хворих людей били батогом, аби вигнати з них демонів. У католицькій церкві досі існують офіційні обряди для вигнання злих духів. Написана 1614 року книга, в якій містяться обряди екзорцизму, носить назву «Римський ритуал».

Друзі дивувалися, що такий чуттєвий і вродливий чоловік, як Ейнштейн, здатний закохати в себе майже будь-яку жінку, знайшов собі якусь миршаву кульгаву сербку, ще й схильну до меланхолії. Однокурсник якось сказав йому: «Мені не вистачило б сміливості одружитися із жінкою, якщо вона не абсолютно здорова». Ейнштейн відповів: «Але в неї такий приємний голос».

Матері Ейнштейна дуже подобалася Марі Вінтелер і вона була не в захваті від чорнявої інтелектуалки, яку вибрав її син. «Ваша фотографія таки справила враження на мою стареньку, — писав Ейнштейн Мілеві з Мілана на весняних канікулах 1899 року. — Поки вона її уважно розглядала, я сказав з найглибшою симпатією: «Так, вона дуже розумна». Я вже вислухав із цього приводу чимало кпинів».

Фінська відьма починала свою подорож у загробний світ в місці, де сходяться небо і потойбіччя, натхненними словами. Повторювання слів налаштовувало на подорож, у якій відьму супроводжував бій у барабан, спів, жестикуляція і танець. Вважалося, що в момент, коли відьма доходила до піка і втрачала свідомість, вона спускалась у загробний світ. Коли вона прокидалася, тобто поверталася з потойбіччя, вона тлумачила повідомлення, яке там отримала. У магії успіх закляття залежить від манери співу, вібрації голосу. Магічні слова й імена потрібно проказувати правильно й належним чином, аби досягти бажаного результату. У мові законів також наявні залишки магії слова.

Якщо Дуббі-Тессуб виявить неповагу до слів угоди й складеної присяги, нехай боги знищать Дуббі-Тессуба разом із його особистістю, дружиною, сином, внуком, домом, країною й усім тим, чим він володіє.

Наведений уривок з Єгипетсько-Хетської мирної угоди, укладеної в XIII столітті до н. е., демонструє, що мова угод і юридичних текстів завжди була схожою на проповідництво. Давні заклиначі нагадують сучасних юристів, які використовують мову заповідей і проповідей.

Сучасна юридична мова суто канцелярська, проте вона також нагадує нам про священність слів. Коли суддя оголошує вирок ретельно підібраними словами, він не надто відрізняється від мага. Юридичні тексти виголошують так само, як і закляття, тобто слово в слово. Якщо закон продекламований неправильно, він, як і закляття, втрачає силу. Неправильно виголошене закляття може призвести до смерті, а найдрібніша помилка в побудові фрази може призвести до скасування судової справи.

Як і закляття, закон набуває сили за допомогою певних фраз, так само як за допомогою магічної сили слів чоловіка і жінку оголошують подружжям. Речі потрібно назвати, щоб вони набули чинності. Правильно продекламовані, такі фрази можуть змінити стан, статки й навіть ідентичність людини.

Щось первісно магічне є також у суддівському молоточку. Коли слова зачитані та доведені до відома, їх роблять остаточними й обов’язковими до виконання за допомогою глухого стукоту молоточка.

 Вартість:

 «ВИДАвництво Анетти Антоненко» (українською)

   друкована: 140 ₴