7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими між Україною та Росією. У списку 35 українських полонених був також Олег Сенцов – український кінорежисер, якого 2014-го ув’язнили в Криму та засудили до 20 років позбавлення волі.

«Маркетер» – збірка малої автобіографічної прози Олега. Автор розповідає в ній здебільшого про свої студентські роки: складання іспитів, будні в гуртожитку і на квартирах, нестримні веселощі, безгрошів’я – звичні складові життя молоді, яка здобуває знання. Початок дев’яностих. Зміна цінностей. Руйнування стереотипів. Становлення. Загартовування душі й характеру. Любов, дружба, виживання і бізнес... Вдумливий та уважний читач знайде все це у новій книжці Олега Сенцова.

Збірка вийде незабаром у «Видавництві Старого Лева» спільними зусиллями з Українським ПЕН-клубом і з допомогою Анастасії Чорної, кастинг-директорки фільмів Олега Сенцова.

 У «Маркетері» Олег Сенцов розповідає переважно про свої студентські роки, подає широку панораму строкатих людських характерів, складних почуттів. Кожна подія, кожен учинок, кожне рішення змінює героїв Олегових оповідань, повертає їхні стежки в іншому напрямку, формує або ламає їх як особистостей. Тут багато героїв. Усі вони різні – щирі й запеклі, закохані й нещасні, віддані та віроломні, сильні та беззахисні. І кожен ухвалює своє рішення, робить свій вибір, іде своїм шляхом, живе свою долю, хоч від його вчинків часто залежать долі інших героїв – прототипів реальних людей.

Наталка Фурса

літературна редакторка

10 цитат зі збірки «Маркетер»

Післязавтра здавалося йому далеким майбутнім, а наступний тиждень – новим тисячоліттям. Він по-справжньому навчився жити одним днем. Сьогоднішнім. Хоч і знав, що той не принесе йому нічого доброго.

Він не любив драматичних пауз, тому ніхто навіть не встиг зобразити барабанний дріб на честь засуджених до успіху. Або до страти. Хоча в цьому випадку це якось збіглося.

Життя ніби навмисно било його молотом по голові. Нинішній удар – уже третій. Минулі два і здавалися, і були трагедією. Але вони пронизували коротко, сильно й різко – як спалахи.

Ця, третя, біда була інакшою. Це як ступити з безпечного берега в болото, вирішивши, що он та красива квітка на, здавалося, близькій купині росте тільки для тебе. А потім ти вгрузаєш, крок за кроком, глибше й глибше. І ось ти в багні по коліно, по пояс, потім по груди.

Він лише вважав себе не таким, як усі. Гадав, що в нього вийде все, за що б не взявся. Що він не помиляється. Що він – переможець. Болото – гарне місце для позбавлення від ілюзій.

...«Економіка» випускала економістів, «Менеджмент» – менеджерів. А от кого все-таки виробляв «Маркетинг»? Версій було безліч, і найсмішніша – «маркетéр». На ній вони й зупинилися. Коли з’ясувалося, що їхня майбутня професія зветься «маркетолог», було вже пізно.

До того часу вони остаточно перетворилися на маркетерів. Кузні майбутніх спеціалістів бувають різні. Ця більше скидалася на сарай.

...вони прожили разом хороший шматок часу. Вони знали, що він – хороший, але були впевнені, що далі буде ще краще. Ніхто не здогадувався, що далі буде тільки ситніше, солідніше, спокійніше й нудніше.

Все ніби так само, як і раніше, але все – не так. Це наче натягати стару молодіжну футболку на своє директорське пузо: ніби й налазить, але з тріском, і вигляд має безглуздий.

Минулого не повернути. Про нього навіть згадувати не варто. Щоб не жалкувати.

 Вартість:

 «Видавництво Старого Лева» (українською)

   друкована: 150 ₴