«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» – це збірка 50 есеїв видатних жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць, блогерок, дизайнерок), серед яких Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон, Джемма Артертон, Скарлетт Кертіс... Ця книжка – не посібник про те, як бути ідеальною феміністкою, чи історія руху. Це приватні історії дуже різних жінок – відвертих, зворушливих, іноді смішних, часом збентежених, частіше невимовно сміливих. Вони користуються косметикою (якщо хочуть), носять рожеве (якщо хочуть), плачуть (або ні) та почуваються сильними (або ні). Кожна з них має свою історію, свій досвід і свій голос – і всі вони цінні та важливі.

Ця книжка не розповідає всього, що треба розуміти чи знати про фемінізм, зате показує, що в серці фемінізму – жінки. The Village Україна публікує 10 цитат з книги.


Скарлетт Кертіс – письменниця та громадська активістка, авторка й укладачка антології «Феміністки не носять рожевого та інші вигадки». Для цієї книжки вона запропонувала жінкам із різних сфер розповісти, чим для них є фемінізм.

  «Феміністки не носять рожевого» – особлива книжка. На українському ринку досі не було видань, які б зібрали під однією обкладинкою аж п’ятдесят есе від сучасних, талановитих, відомих жінок, кожна з яких розповідає дуже особисту історію про свої стосунки з фемінізмом. Мені страшенно імпонує те, що вона розрахована на максимально широку аудиторію, а отже, стане вдалим – і дуже корисним – подарунком і для тінейджерки, яка намагається вирішити, феміністка вона чи ні, і з’ясувати, що воно взагалі таке отой фемінізм, і для власниці компанії, яка задумується над тим, як підтримати інших жінок у своєму бізнесі. Крім того, можемо порівняти, яка ситуація зі становищем жінок й проблемами фемінізму в «них» на Заході і як у нас. Чи велика прогалина між нами, чи, може, навпаки, ми спільно рухаємося в одному напрямку. Поки працювала над перекладом, перечитала гору інформації про авторок, їхні проєкти і загалом про актуальні тренди в західному фемінізмі – цього б, мабуть, вистачило на окрему книжку. Дуже тішуся, що змогла зробити свій маленький внесок у підтримку фемінізму в Україні.

Ганна Лелів

перекладачка

Фемінізм не «стався» зі мною. Фемінізм не був якоюсь однією миттю. Це результат низки подій у моєму житті і знайомства з людьми, які перетворили кожну з них на невеличкий повчальний досвід.

Сірша Ронан

акторка

Мамо, я феміністка?» – відверто питаю я. Це питання дивує її так само сильно, як і мене. «А хіба ні?» – відповідає вона.

Ти віриш у рівні права чоловіків і жінок?

Ти вважаєш, що жінки мають працювати?

Ти віриш у те, що чоловіки й жінки мають однакові інтелектуальні здібності?

Так! Так, кажу я їй, і взагалі, якщо чесно, я можу побитися об заклад, що пересічні жінки перевершують чоловіків за інтелектом, але це всього лиш моя думка.

«Тоді ти феміністка, – підтверджує мама, а потім додає: – Ну так, згадай тільки, як ти любила діснеївських принцес, коли була менша! Я б сказала, що вони були для тебе ідеальними феміністками».

Еванна Лiнч

акторка

Я бачила, як на жінок нападали за те, що вони «недофеміністки» – і то нападали інші жінки!! Реально?! Якщо жінки, якими я захоплююся, такі жінки як Ґрета Ґервіґ і Марґарет Етвуд можуть потрапити під шквал критики і почути на свою адресу, що вони погані феміністки, то в мене взагалі жодних шансів.

Ну що ж, якщо мене назвуть поганою феміністкою, то принаймні я буду в хорошому товаристві!

Річ у тім, що я люблю жінок. Справді. Люблю бути жінкою і хотіла б допомогти й тобі полюбити. Навіть якщо сталося так, що ти хлопець. Ласкаво просимо.

Мій фемінізм починається з любові. Я впевнена, що якби дівчат вчили пишатися тим, що вони дівчата, а хлопців вчили розуміти, що бути дівчиною – це теж класно, світ був би зовсім іншим.

Елісон Судол

співачка, авторка пісень, акторка

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК? Якщо 10% дівчат у країні освічені, ВВП зростає на 2-3%. Жінки реінвестують 90% свого доходу у свою спільноту (тоді як чоловіки реінвестують 35-40%), що сприяє місцевому економічному розвитку й соціальним перетворенням. Дівчата, які здобули освіту, не квапляться виходити заміж у ранньому віці, народжують менше дітей і вакцинують їх.

Алаа Мурабіт

лікарка, активістка, яка виступає за інклюзивні мирні процеси

На мою думку, дуже багатьом жінкам під силу приборкати мізогінію у власному домі. Насамперед не треба забувати, який отруйний вплив може мати суспільство на чоловічу психіку, і захищати своїх хлопців від засилля дезінформації. Їх бомбардують небезпечні образи і слова пісень, вони опиняються під тиском однолітків, дуже часто піддаються впливу руйнівної/жорстокої/позбавленої будь-якого натяку на близькість порнографії – і все це їм продають як гламурну й реальну норму. Чоловіків душать токсичною маскулінністю, їм накидають фальшиві ідеали. Якщо вони виявляють ознаки чуйності, їх принижують та не приймають до свого кола. Якщо вони виказують свій біль або «надто переймаються», з них сміються, їх ображають. Пісні, в яких жінки постають у позитивних образах, або ті, в яких ідеться про почуття, вважають «сопливими», їх називають «музикою для плаксіїв». Хлопці дозрівають у такому собі кислотному, гнилому маринаді.

Джаміла Джаміл

акторка, активістка

Я бачила, як мої подружки – розумні, незалежні жінки – цілий час чекали. Вони чекали, поки хлопець запросить їх на побачення. Чекали, поки їм відпишуть або надішлють повідомлення через додаток для знайомств. Чекали на принца на білому коні. А ще бачила, що якщо вони відмовлялися грати за цими правилами, їх обзивали «причепами» або «помішаними». Мене це давно дратувало, але в той момент я відчула, що треба негайно щось змінювати. У кабінетах великих компаній та у владних коридорах жінки домоглися помітних змін, проте ґендерні стереотипи, які стосуються романтичних стосунків, зокрема того, як люди знайомляться одне з одним, практично не змінилися. А що як перевернути все догори дриґом? Що як жінки робитимуть перший крок і першими надсилатимуть повідомлення?

Вітні Вулф Герд

підприємиця, засновниця проекту онлайн-знайомств Bumble

Моя справжня, найбільша мета в житті – ніколи не втратити цікавості до інших жінок, кожна з яких – насамперед людина. І знову ж таки – я всього лиш одна жінка з одним досвідом життя у цьому світі. Тому я намагаюся стати якомога досконалішою феміністкою, повсякчас набиваючи свої кишені. Адже ми живемо на планеті, де сила-силенна страшенно талановитих, розумних, життєрадісних, сильних жінок, і мені хочеться завжди мати їхню мудрість при собі. Я почуваюся сильнішою, коли вони, такі талановиті, поруч. Коли я розгублена чи самотня, вони завжди зі мною, завжди біля мене.

Біні Фелдштейн

акторка

Мій фемінізм показує іншим жінкам, що дотримуватися суспільних норм і стандартів не обов’язково. Заробляти більше за свого партнера і займатися домашніми справами – це нормально. Не мати партнера – теж абсолютно нормально. У тому, щоб зробити собі пластичну операцію (спочатку оцінивши всі ризики), нема нічого поганого – за умови, що ти сама цього хочеш. I в тому, щоб трусити своєю дупцею і позитивно сприймати свої так звані недосконалості, нема нічого поганого теж. Ти можеш узагалі не займатися сексом, бути моногамною, перебувати у відкритих стосунках, влаштувати оргію, покинути своє брехливе сонечко, яке стрибає у гречку, або добровільно залишитися. Усе залежить від тебе. Мій фемінізм означає не засуджувати інших, а прислухатися до них, аби зрозуміти, чим ми відрізняємося.

Анджела Ї

радіоведуча

Там, де я живу, жінки мають право голосувати, водити автомобіль і балотуватися на посаду прем’єр-міністра! Навіщо нам здався той фемінізм?

Дякую за чудове питання! Тобі неймовірно пощастило жити в країні, де жінки мають мають високий рівень життя, але, на жаль, такими правами наділені не всі на планеті. Жертвами 50% статевих злочинів у світі стають дівчатка віком п’ятнадцяти років і молодші; одна з семи дівчат у країнах, які розвиваються, виходить заміж до того, як їй виповниться п’ятнадцять, а 131 мільйон дівчат у світі не ходять до школи. Взагалі ймовірність того, що дівчата не навчатимуться у початковій школі – у півтора раза вища, ніж для хлопців, а це означає, що 15 мільйонів дівчаток молодшого шкільного віку (на противагу 10 мільйонам хлопчиків) не мають доступу до базової освіти й можливості навчитися читати й писати. Феміністка, яка бореться за життя тільки таких жінок, як вона сама, не бореться насправді ні за кого, тому я й далі займатимусь цією справою, поки всі жінки не отримають однаковий доступ до прав людини.

Скарлетт Кертіс

авторка

Спонукай жінок у своєму оточенні кидати виклик суспільним нормам і встановлювати власні правила стосовно балансу між роботою і домом. Підтримуй позитивний образ чоловіків, активно залучених до виховання дітей – вони сильні, а не слабкі. Щоб гарантувати ґендерну рівність на робочому місці, її треба спочатку забезпечити вдома. Дрібні зміни дадуть великі результати.

Шармадін Рейд

підприємиця

 Вартість:

 «ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА» (українською)

   друкована: 150 ₴