The Village Україна обирає книгу тижня, пояснює, чому її варто читати та публікує уривок.

Бізнес та успіх у бізнесі – друга серія життя Брендона Вебба, колишнього морського піхотинця та снайпера – «морського котика», спецпризначенця з досвідом бойових дій в Афганістані та Іраку, фахівця з військового вишколу. Зараз він є автором бестселерів, гучних розслідувань і CEO багатомільйонного бізнесу Hurricane Group.

У книжці «Приціл» він розповідає, як навички та життєві уроки, здобуті під час навчання у війську та в бою, допомагали йому долати виклики в цивільній кар’єрі. Хоча досвід спецпризначенців є одним з найунікальніших та найскладніших можливих досвідів, Вебб розповідає, як використовував його, долаючи труднощі та негаразди в бізнесі.

 Ви собі уявляєте, яке специфічне почуття гумору в людини, яка спочатку стала «морським котиком», потім вивчилася на снайпера, воювала в Афганістані та Іраку? А тепер уявіть, що цей спецпризначенець після армії пішов у бізнес і про свій бізнес пише. І переважно не про «успішний успіх», а про свої провали. Хоч не з усіма його висновками погоджуюсь, але точно довіряю більше, ніж книжкам «мотивуючих спікерів» та «серійних підприємців». Наша людина.

Оксана Форостина

Директорка і співзасновниця Yakaboo Publishing

Як ухвалювати рішення, коли світ проти тебе

Якщо ви не дотримуватиметеся неймовірно високих стандартів, шаленство дії лише спричинить безлад. Якщо ви не дотримуватиметеся найвищих стандартів, ваші спроби опанувати цілковиту ситуаційну усвідомленість перетворяться на розсіяну увагу і розмитий приціл. А без поєднання з безкомпромісною довершеністю пряме наведення є лише вдяганням шор. Адже як ви можете знати, чи на правильних речах зосереджені?

Пряме наведення – це стан інтенсивної зосередженості, в якому всі ваші ресурси і можливості спрямовані на єдиний намір, коли ваша увага настільки сфокусована на прицільній сітці (або ж у механічному прицілі – на мушці, розташованій на передній частині ствола, звідси й пряме наведення), що все решта розмивається і зникає...

Ваше завдання номер один: продовжуйте займатися своєю справою. Не випускайте ціль із поля зору. Залишайтеся зосередженими.

«Ситуації високої напруги трапляються в бізнесі так само часто, як і на війні, та хоч у бізнесі немає куль чи бомб і життю нічого не загрожує буквально, ставки можуть бути високими. Як CEO я вважаю безцінним подарунком долі той факт, що мене навчили залишатися спокійним під час обстрілу. Це також допомогло мені слугувати прикладом для решти моєї команди: вони знають, що в непрості часи я розраховую на їхній холодний розум.

Час керує усім. Колись час покладе кінець усьому: птахам, деревам, квітам, горам і, звісно, вашому бізнесові. Час перетворює каміння на пісок, а роки – на спогади. Однак, попри всю жахливість, це також найпрекрасніше, що в нас є. І хоча час керує всім, у мене є для вас чудова новина: ви теж можете ним керувати.

Хай би що ви робили – керували літаком, штурмували сховок ворога чи запускали бізнес-ініціативу, – варто розробити резервні плани для всіх можливих сценаріїв, щоб знати, що робити, коли все піде не так. Адже якщо ви будете змушені зупинитися і думати, коли це станеться, вам гаплик.

У бізнесі – так само, як на полі бою, – все перебуває у постійному русі. Не можна розраховувати, що умови залишатимуться стабільними, доки ви втілюєте свій добре продуманий план. Адже так не буде. Те, що працювало минулого тижня, вчора, п’ять хвилин тому, може не спрацювати цієї миті. У вас ніколи не буде часу зупинитися і перегрупуватися перед наступним кроком. Ви повинні бути свідомими того, що може статися, перш ніж воно станеться.

Коли ви вирішуєте, на чому зосередитися, мусите добряче впевнитися, що любите це, інакше вам ніколи не вдасться досягти успіху. Ви знудитеся. Відволікатиметеся, вас легко буде збити з пантелику. А коли прийдуть великі, жорстокі проблеми, ті, що погрожують вибити вам зуби і землю з-під ніг, ви відступите і згорнете свій намет.

«Постійно вдосконалюйтесь» – мантра, яка мусить лягти в основу етики вашої компанії, не лише для вас, а й для кожного члена команди.

На практиці це означає, що ви завжди мусите шукати способи працювати краще, швидше, сильніше, підіймати планку ще вище. Завжди прагніть більшого. Ставте критично важливі запитання: Як нам робити це краще? Як нам охопити більшу частину ринку? Як нам подвоїти наш обсяг, збільшити утричі, вдесятеро?

Довершеність має значення у всьому, чим ви займаєтеся: вона стосується не лише фізичної форми, а всього. Їжі, яку ви споживаєте, одягу, який носите, музики, яку слухаєте.

Я не кажу, що ваш одяг має бути дорогим чи що вам потрібно виглядати якимось хвальком. Зовсім ні. Я кажу, що вам слід перенести стандарт довершеності, якого ви дотримуєтеся у бізнесі, у кожен куточок вашого життя. Потрібно прагнути довершеності скрізь.

Невезіння, несподівані провали, несправедливі удари в обличчя? Насправді вони пропонують вам найкращий із можливих шансів підняти вашу продуктивність на наступний рівень.

Несподівані виклики можуть перетворитися на ваш найкращий шанс на успіх. Насправді часто вони є вашим єдиним шансом.

 Вартість:

 Yakaboo (українською)

   друкована: 202 ₴