The Village Україна обирає найважливіші цитати з книжок, які щойно вийшли українською мовою.

«Ми всі – митці», – заявляє Вілл Ґомперц. Кожен із нас має дар творити – і безліч перешкод на шляху до свого шедевра. Спираючись на професійний досвід спілкування з сучасними митцями і блискуче знання історії мистецтва, Ґомперц виводить правила креативного мислення, що працюють за будь-яких обставин, допомагаючи долати перешкоди в творчості. Це книжка про сміливість і допитливість, здоровий скептицизм і зухвалість, пристрасть і відданість – про риси характеру й звички, завдяки яким у різні часи митці знаходили себе, досягали майстерності та здобували визнання.

 Вілл Ґомперц – унікальний співрозмовник. Ерудит, який розповідає про класичних митців, наче про наших сучасників. А в розповідях про зустрічі з сучасними митцями вміє не просто зауважити особливі деталі, що перетворюють його розповідь на вишуканий нон-фікшн. Він бачить тяглість традицій і тимчасовість нинішніх феноменів. Нова книжка  Ґомперца – це історія про минуле і сьогодення мистецтва, про геніїв, які формують наше уявлення про реальність. На конкретних прикладах авторських стратегій Ґомперц здійснює спробу вивести особливу формулу креативності.

«Думай як митець»? «Кради як митець»? Радше – «Живи як митець» і вмій втілювати мрії.

Олександр Михед

арт-директор видавництва ArtHuss

10 цитат про те, як думають митці

Ми – не комп’ютери, і немає абсолютного попадання у творчості, але є грамотна оцінка ситуації, і це принаймні наша власна оцінка, вона надає роботі індивідуальності й душі.

Творчість – це постійний процес виклик / відповідь, що відбувається в голові. Якщо все йде добре, то запитання / відповідь – рутинна справа, немов обидві півкулі мозку взаємодіють, витанцьовуючи па-де-де у черепній коробці.

Ти дивишся на його роботу крізь маленький отвір у старих дерев’яних іспанських дверях. Те, що бачиш, химерно сюрреалістичне й нагадує сцену вбивства у фільмі Девіда Лінча.

Творчість нагадує гру в шахи, де найкращі гравці – ті, хто мислять на кілька ходів наперед, утримуючи в полі зору цілісну ситуацію.

Інтелектуальна та емоційна мотивація не приносять прибутку, але без них ніяк. Прибуток купує свободу. Свобода забезпечує час. А час для митця – найцінніший із усіх споживчих товарів.

От уявіть собі викрадену машину. Злодій напевно поїде нею не туди, куди збирався її колишній власник. Те саме стосується й ідей.

Візьміть, до прикладу, стару ідею енциклопедії, припасуйте до епохи інтернету і – все просто! Маєте Вікіпедію.

Неможливо створити щось цікаве, коли не зацікавлений сам.

Єдина підстава творити – це те, що ми хочемо сказати.

Коли щось не вдалося з першого разу, не варто знову робити те саме.

 Вартість:

 ArtHuss (попередній продаж)

   друкована: 260 ₴