The Village Україна обирає найважливіші цитати з книжок, які щойно вийшли українською мовою

IKEA – це своєрідна філософія дизайну, а не просто меблі. Історія бренду нерозривно пов’язана з його засновником – Інґваром Кампрадом, який протягом 70 років очолював компанію. Маленька шведська фірма, створена у 1943-му, змогла континент за континентом завоювати весь світ.

Бертіл Торекул провів десятки годин за спілкуванням з Інґваром Кампрадом, вивчав його листи, нотатки, які стали відправною точкою книжки. Як відбувалася шалена експансія скандинавської компанії у світі? Чому в 1950-х компанії заборонили брати участь у ярмарках, а її засновник не міг відвідувати їх навіть як приватна особа? Як з’явилися дивовижні магазини ІКЕА? Відповіді шукайте у цій книзі.


 Бертіл Торекул – шведський фінансовий журналіст, письменник, був головним редактором низки шведських газет і журналів (Vecko-Revyn, Veckans affärer, Dagens Industri, Östgöta Correspondenten, Svenska Dagbladet).

 Книжка Інґвара Кампрада та Бертіла Торекула «IKEA. Історія про бренд, що закохав у себе світ» – це розповідь про бізнес, який проростав із любові до світу та поваги і дбайливого ставлення до потреб кожного клієнта. Книжка охоплює період від зародження ідеї створювати якісні й недорогі меблі до сучасності, коли IKEA вже є світовим брендом.

Водночас це не сухий або пафосний виклад фактів, які колись лягли в основу успішної справи. Попри те, що історію компанії фіксує журналіст, оповідь майже повністю ведеться від першої особи – засновника й ідейного натхненника компанії Інґвара Кампрада. З-поміж іншої літератури про бізнес цю книжку вирізняє емоційність і детальний та щирий аналіз спроб і помилок, злетів і падінь, що довелося зазнати засновнику компанії.

Ольга Дубчак

головна редакторка видавництва «Наш формат»

Про перші заробітки

Я був дещо особливою дитиною, бо зацікавився бізнесом у дуже ранньому віці. Тітка допомогла мені замовити першу сотню коробок сірників з універсаму в Стокгольмі. Продавав я ті сірники по два-три, а іноді й п’ять ере за коробку і заробив на кожній по одному або два ере. Виторг такий собі, але я й досі пам’ятаю, яким був щасливим.

Про недорогі дизайнерські рішення

Не треба бути генієм, щоб досягнути мети, маючи необмежені ресурси. Будь-який дизайнер спроектує стіл вартістю п’ять тисяч крон, та лише справжній знавець своєї справи розробить гарну і функціональну модель, яка коштуватиме 100 крон. Зазвичай дорогі рішення – ознака бездарності.

Про роботу

Робота не повинна бути просто засобом до існування. Якщо не любиш своєї роботи, третина твого життя вилітає в смітник.

Про ощадливий бізнес

Багатії, які розтринькують гроші на непотрібні розкоші, викликають відразу.

Про марнування ресурсів

Марнування ресурсів – чи не найпоширеніша хвороба людства. Багато сучасних будівель – це радше пам’ятники людській дурості, ніж розумні відповіді на потреби більшості. Та марнотратство обходиться нам ще дорожче, коли мова заходить про щоденні речі: реєстрацію документів, які більше ніколи не знадобляться; доведення своєї правоти; відтермінування ухвалення рішення до наступної зустрічі тільки тому, що зараз ви не хочете брати на себе відповідальності; телефонні дзвінки замість записки чи факсу тощо. Список нескінченний.

Про страх помилок

Тільки ті, хто сплять, не роблять помилок. Помилятися – це привілей активних людей, які вміють визнавати і виправляти свої промахи... Страх помилок – корінь бюрократії і ворог розвитку.

Про нестачу часу

Якщо мені чогось і не вистачало в житті, то це часу на власних дітей. У їхньому дитинстві я був епізодичним персонажем. Кілька тих щасливих моментів, коли мені вдавалося бути поруч із ними, і досі зберігаються в моїй пам’яті маленькими острівцями щастя.

Про концепцію магазинів ІКЕА

Всі починають обставляти будинок з вітальні, а найперше обирають диван. Особисто я про винятки із цього правила ще не чув. Після дивана зазвичай купують килим, стіл, крісло, книжкову шафу чи полиці, а вже потім переходять до кухні, спальні й решти. Смаки людей різняться, тому в першій частині залу ми завжди виставляємо п’ять різностильових варіантів віталень, один з яких – найдешевша можлива альтернатива. Якщо директор магазину хоче відступитися від загальноприйнятої структури, спершу мусить запитати дозволу у власника концепції.

Про цінову політику IKEA

Головне – не відлякувати клієнтів надто високими цінами. Економісти постійно бурчать, що потрібно підвищувати коефіцієнт рентабельності валового прибутку. Я запитую їх: «Та що воно, в дідька, таке, цей ваш «коефіцієнт рентабельності валового прибутку»?» Як на мене, то це щось дуже абстрактне й незрозуміле. Нас в IKEA цікавить тільки те, скільки грошей залишиться в наших кишенях після закінчення сезону.

Про комерційні інтереси та турботу

Мені важко відділяти комерційні інтереси від почуттів. Візьмімо хоча б ігрові кімнати. Грубо кажучи, ми облаштували їх заради власної вигоди. Але, з іншого боку, хороший догляд за дітьми – це найважливіше? То що поганого в тому, що ми допомагаємо втомленим батькам і одночасно заробляємо гроші?

 Вартість:

 «Наш формат» (українською)

   друкована: 180 ₴