Редакція The Village Україна публікує цікаві сторінки з книг, які щойно вийшли в українських видавництвах.

«Любов та бюджет» − нон-фікшн українського автора на складну і майже табуйовану тему. В українському суспільстві про гроші говорити не заведено, тим більше в контексті стосунків, хоча саме вони є найбільш поширеною причиною конфліктів у родинах. Книжка Любомира Остапіва – це спроба акцентувати увагу на тому, що щасливі стосунки мають бути, передовсім, відкритими. Немає заборонених тем, якщо ви вирішуєте будувати родину. І так само немає недосяжних фінансових цілей, якщо ви по-справжньому разом.


Олексій Геращенко, викладач KMBS, учасник робочих груп із питань реформування економічного законодавства в Україні

«Мені як фаховому фінансисту було цікаво подивитися на підхід Любомира до висвітлення теми сімейного бюджету. Бо зазвичай, коли пишуть книжки про фінанси, подають погляд з позиції макроекономіки, корпоративних фінансів, трохи − індивідуальних. Але ж ми неодинокі в цьому світі, у нас є родини. Якщо, наприклад, в сім’ї хтось намагається жити за якимись новими принципами, а інший поводиться не так, то правила індивідуальних фінансів вже не спрацюють, вони не покриють реалій подружнього життя. У нас навіть сам термін «сімейний бюджет» майже не використовується, на відміну від США, де вживається поняття «домогосподарство», головною проблематикою якого є відповідь на запитання: як ми з тобою використовуємо родинний бюджет? Мені було цікаво читати книжку Остапіва, бо вона написана дуже щиро, про власну історію, власний досвід. У підході Любомира не було зазіхання на істину, а більше висновків, бажання ними поділитися. Зазвичай книжки такого типу мають повчальну ноту, а тут маємо певну долю здорового сумніву, коли автор подає приклад, але не наполягає на його наслідуванні. Мені здається, що ця книжка не лише про гроші, але й про відносини, про наше світосприйняття, адже ставлення до грошей – це прояв нашої емоційної налаштованості до світу, того, як ми ставимо собі цілі і як їх досягаємо, і гроші тут – лише засіб ці цілі реалізовувати.


Один складний та один креативний спосіб вести бюджет

У далекому XV столітті італійський монах-математик Лука Пачолі структурував і описав систему подвійного запису, яка стала основою світового фінансового обліку. Її суть полягає в існуванні активів і пасивів, де кожен запис має «дві ноги», як кажуть на бухгалтерських курсах. Якщо у вас фінансова освіта, цей розділ «зайде» вам легко. За її відсутності — наберіться терпіння або пропустіть його взагалі.

Не парюсь

Є такий спосіб ведення бюджету, який називається «Мільйонер». Пара з мільйонними чистими активами не читатиме цю книжку, окрім хіба розділу про інвестиції. Розпоряджатись коштами їм допоможуть фінансовий радник, юрист, приватний банкір та/або інвестиційний менеджер.

Один мій друг — далеко не мільйонер, але добре заробляє. Якось я запитав його: «Як ти ведеш свої записи?». Друг розповів таке: «Я розумію, що мій стиль життя мене влаштовує, знаю, що не витрачаю зайвого. Я щомісяця роблю заощадження. Навіщо мені паритись із записом витрат?» Фактично він користується такою формулою: чисті активи на початок місяця + доходи за місяць – витрати за місяць = чисті активи на кінець місяця.

Він щомісяця обчислює свої чисті активи. Розмір доходів він знає, а загальну суму витрат можна порахувати за формулою. Таким чином, детальний аналіз персональних фінансів теж здійснюється один раз на місяць без записів протягом періоду.

Якщо вам близький такий спосіб бюджету, то раджу прочитати статтю Євгена Некоза на сайті Lifehacker під назвою «Альтернативний погляд на особисті фінанси».

Гуру бюджету

Спосіб «Не парюсь» для моєї сім’ї не підходить, бо я все-таки прагну аналізувати динаміку наших доходів і витрат в часі, а також їх «начинку». Зараз у нас є велика ціль — «квартира та ремонт», розкладена на щомісячні цілі «Відкладати мінімум X гривень щомісяця». Спосіб «гуру бюджету» — «експерт» хоч і потребує більше часу, але дає вичерпну картину домашніх фінансів.

У нашому сімейному HomeMoney заведено групи, кожна з яких ще містить, власне, рахунки активу чи пасиву.

Готівка (Актив) — готівкові кошти в трьох валютах: гривня, євро, долар США.

Депозити (Актив) — у мене, окрім депозитів, до цієї категорії належать усі ліквідні активи. Це, наприклад, акції на фондовому ринку, які я можу в будь-який момент продати і протягом тижня отримати кошти.

Кредити (Пасив) — завдяки правильному підходу до домашніх фінансів у цій групі вже нічого не залишилось, окрім невеликого безвідсоткового займу на придбання квартири.

Інші (Актив) — власне неліквідні інвестиції, наприклад, моя перша венчурна інвестиція в онлайн-платформу з навчання гравців у покер і кіберспортивних команд. Сюди ж належать недержавний пенсійний фонд, кредити бізнесу та інші активи.

Рахунки в банках (Актив) — поточні та карткові рахунки в банках.

Контрагенти (нам винні Актив, ми винні Пасив) — ми позичили другу гроші, комусь потрібно щось віддати за спільну покупку та ін.

Майно — поки у нас це тільки квартира на стадії будівництва.

На рівні «Експерт» кожен рух на численних рахунках потрібно відображати в системі. Наприклад, якщо я зняв кошти в банкоматі, то це запис в системі транзакцій «переведення з картки в готівку». Якщо частину кредиту погашено, то це переказ із готівки в рахунок боргу.

Може здатися, що мороки забагато, але насправді все це робиться дуже швидко за умови автоматизації імпорту з банку. Що дійсно стає інтелектуальним викликом на рівні «Експерт», то це активи зі змінною вартістю.

Уявіть, що у вас є інвестиційна нерухомість — двокімнатна квартира в новому будинку біля метро, яку ви здаєте в оренду. Ще рік тому вона коштувала під час придбання з урахуванням усіх податків і сплати за послуги нотаріуса 110 тис. доларів, а зараз, якщо ви реально захочете її продати, вам доведеться це зробити за 90 тис. доларів. У правильному варіанті у вас в HomeMoney має з’явитися стаття «Переоцінка нерухомості» (мінус 20 тис. доларів), куди ви зарахуєте результати переоцінки.

Я рекомендую робити такі вправи з нерухомістю, акціями та іншими інвестактивами один раз на рік. Хороші новини — що більше у вас активів, то більше користі ви отримуєте від управління інвестиційним портфелем і то менш актуальним стане ведення класичного сімейного бюджету на рівні «Експерт».

Чи варто амортизувавати авто в домашніх фінансах?

Амортизація — це занадто складний термін для домашньої бухгалтерії. Завданням-максимум стане раз на рік знаходити ціну аналогічного авто в інтернеті та робити запис, аналогічний описаному вище з квартирою.

Як записувати заощадження на пенсію?

Як звичайний окремий актив. Якщо це недержавний пенсійний рахунок чи накопичувальна страхувальна програма, просто створюйте окремий рахунок і враховуйте на ньому відрахування. Інвестиційні доходи додасте вже на пенсії.

Який спосіб ведення бюджету ви рекомендуєте?

Для початківців — однозначно простий запис витрат, щоб сформувати звичку та відчути цінність від ведення бюджету. На вищих рівнях все дуже індивідуально.

Чи є якісь загальновизнані критерії, щоб зрозуміти, яким має бути стандартний розмір активів для певного віку?

Природно, в Україні подібної статистики не існує. Та й немає сенсу порівнювати себе з іншими. Що тут справді важливо — то це визначити, якого доходу на пенсії саме вам вистачить для нормального життя і чи є у вас розуміння, як дійти із точки А до точки Б.

 Вартість:

 Yakaboo (українською)

   друкована: 229 ₴;