Редакція The Village Україна публікує цікаві сторінки з книг, які щойно вийшли в українських видавництвах.

PR-директорка 1+1 Media Світлана Павелецька пояснює, чому варто читати книгу Патріка Кінґа  «Стратегії і тактики спілкування, або Як знайти спільну мову з кожним», яка вийшла у видавництві Книгаlove.


Світлана Павелецька

«Люди звикли до легких рішень. Будь-який запит зараз потребує майже миттєвого рішення. Бестселлер Патріка Кінґа і є таким рішенням. Ми постійно спілкуємось – вдома, на роботі, з друзями. І те, в який спосіб ми говоримо не менш важливо як те, що ми говоримо. Ця книжка дає 18 простих рекомендацій, які легко переробити на оновлені навички спілкування і можуть зробити вас ефективнішими вже сьогодні. Деякі поради потребують тільки усвідомлення, скажімо, правило двох секунд, коли тобі потрібно просто дві секунди почекати після того, як співрозмовник закінчив свою думку, аби він зрозумів, що ви намагаєтесь його зрозуміти та почути. Ця книжка – посібник для тих, хто цінує свій час та потребує швидких результатів»


ТАКТИКА ВЕДЕННЯ СУПЕРЕЧКИ:

УТОЧНЮВАЛЬНІ ПИТАННЯ

Іноді ти маєш справу з людьми, основна мета яких, здається,— сперечатися з тобою. Хоча в них немає ні мотиву, ані причини тебе діймати. Складається таке враження, що для них саме твоє існування — уже достатня підстава. Що б ти не сказав — у них на все знайдеться саркастична відповідь. Жодне твоє висловлювання не уникне їхнього прискіпливого аналізу. Коли натрапляєш на таку особу, найкращий захист — закидати її уточнювальними питаннями.

Заперечуючи те, що ти кажеш, опонент майже завжди висуває власне припущення.

— Я дуже сумніваюся, що твоя розповідь про Канаду правдива.

У таких заявах люди часто подають те, в чому переконані, як доконаний факт.
Отже, якщо це факт, то його треба підкріпити доказами, правда?

І тут у гру вступають твої уточнювальні питання. Оскільки людина заявляє про щось як про факт, то нехай доводить, що має рацію. Запитай, звідки у неї така впевненість у власній правоті, які докази вона має. Змусь її пояснити свою позицію. Що спонукає інших думати, що вони праві, а ти ні?

— Можеш сказати мені, у чому я неправий?

— Де ти таке вичитав?

— У якому році було надруковано це дослідження?

— Цьому авторові справді можна довіряти?

— А чому ти вважаєш, ніби це суперечить тому, що сказав я?

— Де і що саме я сказав не так?

— То чому я неправий?

— Я припустився якоїсь логічної помилки?

Якщо зробити все правильно, за допомогою самих лише слів ти заженеш опонента на слизьке і змусиш його визнати свою недостатню обізнаність.

— Ну, я не дуже пам’ятаю...

— Я не це хотів сказати...

— Ну так, це теж правда...

Багато людей мають самовдоволений вигляд, коли критикують погляди інших. Вони кидаються такими словами, як «неточний», «неправильний», «абсурдний», «перебільшений» чи «необґрунтований». Звичайно, інші мають право відстоювати свої переконання. Але й ти можеш віддячити їм так, щоб уже вони захищали свою позицію, а допоможуть тобі в цьому уточнюючі питання.

Побачиш, як швидко з їхніх облич зникне та самовпевнена посмішка. Хтось стверджує, що твоя позиція хибна? Змушуй його пояснити, чому він так вважає, детально і з доказами. У такий спосіб ти завдаєш ударів, але не б’єш безпосередньо по своєму опонентові.

Формулюй питання так, аби вони звучали досить безневинно— ти просто цікавишся його думкою. Постав перед опонентом завдання раціоналізувати власне заперечення— і ти зможеш відповідати на нього пункт за пунктом. Такий прийом зіграє тобі на руку, бо ти зможеш детальніше пояснити свою позицію.

Суперечка — це не обов’язково щось погане. Якщо правильно до неї підійти, вона допоможе тобі засвідчити свою обізнаність і покаже опонентові, що ти вмієш сперечатися з гідністю. Тобі випала можливість довести свою точку зору в раціональний спосіб, коли до неї виникли питання. Ти змарнуєш цю можливість, якщо не усвідомиш, що не зобов’язаний перебирати на себе тягар доведення — можна просто захищати власну позицію.

Якщо хтось на тебе нападає без жодної на те причини та доказів, то чинить так під впливом емоцій. Недалекоглядні люди часто висловлюються на емоціях. Спочатку вони дозволяють злості та невдоволенню взяти над ними гору — і тільки згодом вмикається логіка. Такі люди нездатні обґрунтувати свою думку. Просто зараз вони відчувають саме так — а це погане обґрунтування.

Таким чином, якщо ти керуватимешся логікою в цій розмові, то матимеш вигляд досвідченішої та розумнішої людини.

Завжди став уточнюючі запитання. І той, хто не може прийняти цей виклик, матиме дурний вигляд.

 Вартість:

 YAKABOO (українською)

   друкована: 90 ₴;