Редакція публікує уривки з хороших книг, які виходять українською мовою. Куратор TED Кріс Андерсон на прикладі своєї книги, яка вийшла у видавництві «Наш Формат», розповів The Village Україна про секрети кожного успішного TED Talk.

Кріс Андерсон
куратор TED, бізнесмен
TED2016, Ванкувер, Канада, 2016. Фото: Marla Aufmuth / TED

Кріс Андерсон
куратор TED

– «Ми намагаємося віднайти круті ідеї по всьому світу, включаючи й ті, які можуть існувати поза нашим власним світоглядом. Ми можемо не погоджуватися з кожною ідеєю, яка поширюється на TED. Але ми віримо, що всіх їх варто почути.

Якщо ви замислюєтеся, чи варта ваша ідея поширення – ви на правильному шляху! Поставити собі саме це питання і є першим кроком для підготовки сильної промови.

Після цього критерії прості: чи є ваша промова подарунком для слухачів? Чи ви робите її про себе, про свою справу? Якщо другий варіант – не робіть такої промови. Ви втратите увагу аудиторії, як тільки вона відчує, що ви себе продаєте. Зробіть промову про слухачів, а не про себе.

Якщо ви можете перетворити свою ідею на знання, натхнення або ж це новий підхід до життя, ви на порозі крутого старту.

Перш за все, переконайтеся, що ви поширюєте тільки одну вагому ідею. Відшліфовуйте свою презентацію до однієї ідеї, до якої ви будете повертатися знову і знову. Побудуйте свою аргументацію.

Використовуйте просту мову, зрозумілу звичайній аудиторія. Робочі терміни чи корпоративний жаргон може збити слухачів з пантелику і послабити вашу промову.

І врешті, будьте собою. Якщо аудиторія відчує, що ви намагаєтеся наслідувати чийсь стиль або формат, ви втратите її. Зробіть промову у власному стилі».

Сила притчі

«Деякі історії старанно перетворють на метафори, і для них є прекрасне слово «притча».

Традиційно притча — це історія, яка містить моральну чи духовну настанову. Вже багато століть цим інструментом вміло користуються проповідники й інші церковні діячі. Погодьтеся, що історії про Ісуса змінили світогляди більшої кількості людей, ніж промова сера Кена. Але ми розширимо значення слова «притча» до будь-якої історії, яка містить сильну метафору.

Професор права Лоуренс Лессіг чудово володіє мистецтвом розповідати притчі. Він прийшов на TED у році, щоб заявити про політичну систему в Америці як про невиправно корумповану. Він попросив нас уявити країну Лестерландію, в якій могли голосувати лише люди на ім’я Лестер. Безглуздість такої ситуації очевидна. Але виявилося, що кількість Лестерів у США дорівнює кількості важливих політичних спонсорів, які загалом формують пріоритети членів Конгресу. Тож фактично для країни важать погляди тільки цих спонсорів. За цією притчею, усі ми живемо в Лестерландії.

Письменник Малкольм Гладвелл теж спеціалізується на притчах: їх привабливість засвідчують неймовірні тиражі його книжок і мільйони переглядів виступів. Його найпопулярніша промова, вірите чи ні, — про розробку нових видів соусів для спагеті. Але ця тема використовується як притча про людей, яким подобаються різні речі і які часто не можуть виразити це словами, поки ви не задасте правильне запитання.

Найкраще в цих промовах те, як вони допомагають зрозуміти сенс історії. Ви не хочете ображати глядачів, нав’язуючи готові висновки, до яких вони мають дійти самостійно.

Але ви хочете бути певним, що сказали достатньо, аби аудиторія змогла помножити два на два. І тут вам знадобляться знання про ваших глядачів.

Притча точно спрацює серед людей, які вже обізнані у вашій темі, але для більш загальної аудиторії знадобляться кращі тлумачення. Перевірте свій текст на людині, яка вже знає аудиторію — переконайтеся, що вона зрозуміла сенс історії, а ви діяли тактовно.

Із притчею пов’язані й інші ризики. Іноді метафоричні образи не прояснюють ситуації, а навпаки — вводять глядачів в оману. Або ви можете витратити на розповідь стільки часу, що зовсім забудете про висновки. Однак в умілих руках притча може одночасно розважати, інформувати і надихати.

В історій є й інша сильна функція — роз’яснення. У цьому разі вони слугують радше не центром промови, а її доповненням. Зазвичай історії вводяться в текст у формі коротких відступів, мета яких проілюструвати чи підсилити ідею. Розглянемо цю особливість оповіді детальніше в наступному розділі.

Уривок з книги Кріса Андерсона «Успішні виступи на TED. Рецепти найкращих спікерів» («Наш формат», 2016)

Кріс Андерсон. «Успішні виступи на TED. Рецепты найкращих спікерів»

 Де купити?

Українською:
Paperbook: 155 гривень
E-book: 84 гривні

Оригінал:
Paperbook: 37,60 доларів
Kindle: 3,99  долара