Воду з лимоном усе частіше подають у закладах як комплімент, а іноді люди вживають її як щоденний напій замість звичайної води. Чи корисна насправді вода з лимоном, запитуємо в лікарки-дієтологині Карини Дайнеко.

Карина Дeйнеко


лікарка-дієтолог

Точиться чимало суперечок щодо користі та шкоди води з лимоном. Я за те, щоб її споживати, адже вранці склянка води з лимоном бадьорить та активує процеси травлення. Також невелика кількіть лимону робить воду смачнішою, то її приємніше споживати протягом дня, ніж звичайну воду.

Вона має ряд позитивних якостей. По-перше, вода з лимоном допомагає виводити солі кальцію із сечею завдяки наявності цитратів. По-друге, вона містить певну кількість вітаміну С, який має тонізувальну властивість. Сік лимону також багатий на вітаміни А, В1 та В2. Невелику частину цих вітамінів ми можемо отримувати впродовж дня, якщо питимемо воду з лимоном.

Ще одна важлива властивість у тому, що і вітамін С, і лимонний сік збільшують pH води, що добре позначається на її загальних властивостях.

Скільки води з лимоном можна пити?

Найкраще поєднувати звичайну воду та воду з домішками, серед яких і вода з лимоном. Також у воду можна додавати огірок, трави м’яти, меліси чи розмарину. Усе залежить від концентрації та стану здоров'я людини. 

Чи є протипокази?

Тим, у кого чутлива зубна емаль, краще не пити воду з лимоном. Навіть людям, у яких усе гаразд із чутливістю зубів, рекомендується пити воду із фруктовими кислотами через трубочку.

Також не слід пити багато води з лимоном, якщо є запальні захворювання шлунку, адже це може викликати реакцію на кислу воду. Утім, останні дослідження кажуть, що невелика кількість такої води не зашкодить.

Також ми не рекомендуємо пити воду з лимоном у проміжках між прийомами їжі людям із цукровим діабетом чи інсулінорезистентністю. Лимон, як і будь-який фрукт має фруктозу. В одному лимоні може міститися до 3,5% цукру. Для людини з цукровим діабетом чи інсулінорезистентністю голодні проміжки між їжею важливі, в цей час підшлункова залоза відпочиває, а рівень інсуліну не повинен стимулюватися. Тому такій людині краще не пити воду з лимоном у проміжках між їжею.

Також не слід вживати таку воду людям з алергією на цитрусові або із запальними процесами сечової та статевої систем.