81% українців планують зустріти Новий рік удома з родиною, свідчать опитування. Відповідно, більшість готуватиме страви до новорічного столу самостійно. The Village Україна запитує лікарів про те, як скласти здорове святкове меню, чому варто уникнути переїдання та як можна зробити традиційні страви більш корисними для організму.

Роман Кожевін

лікар-гастроентеролог


Марія Гунькало

сімейна лікарка


Складати новорічне меню потрібно
з розрахунком на те, щоби ви не переїли

Роман:

На новорічні свята люди часто намагаються поласувати різними стравами та збільшують обсяги споживаної їжі, це незвично для організму. Коли ми переїдаємо, наш шлунок розтягується, це може порушити моторно-евакуаторну функцію шлунка – здатність перемішувати, перетравлювати їжу та відправляти її далі шлунково-кишковим трактом.

Переїдання також може призвести до таких небажаних симптомів, як нудота, відчуття важкості та розпирання в животі. Переїдання може викликати підвищення інсуліну крові та спровокувати розвиток цукрового діабету, інших захворювань обміну речовин та набір ваги в людей зі схильністю.

Марія:

Проблема в тому, що зазвичай ми готуємо багато всього, щоби був не порожній стіл. Це наша національна звичка: стіл має ламатися від страв і бути повністю заставленим їжею. Насправді він не повинен бути заповненим, а ми не повинні готувати весь день на кухні та носити ці тарілки до столу весь вечір.

Роман:

Можна приготувати 6–7 страв, але в невеликих обсягах. Тобто краще спробувати всього потроху. Наприклад, покласти на тарілку різних салатів так, щоби вона наповнилася. І повільно, не поспішаючи, їсти протягом вечора.

Марія:

Оскільки це свято, можна приготувати одну головну страву: рибу або м’ясо. Але краще приготувати цю страву корисніше – не засмажити, а запекти чи стушкувати. До прикладу, запечена курка або індичка з яблуками. Також можна запекти стейк із риби, якщо ви не їсте м’яса. До основної страви можна приготувати 1–2 салати та кілька видів закусок. Така кількість страв готується з розрахунком на те, що ви спробуєте все, але не будете сильно наїдатися.

Здорове новорічне меню має бути збалансованим

Марія:

Половину здорового меню мають складати овочі та фрукти. Одна четверта меню має містити страви з білка, тобто м’ясо, рибу та морепродукти. І ще чверть меню можуть займати вуглеводи: запечена картопля, кускус, макарони із твердих сортів пшениці, кекс або пиріг. Та більше має бути овочів, фруктів і зелені.

Роман:

Ми звикли їсти певну кількість білків, жирів і вуглеводів. Якщо ми з’їдаємо більше своєї норми, це може призвести до певних розладів травлення. Річ у тім, що надлишок жиру може викликати діарею чи нудоту. Велика кількість білка здатна викликати закреп і здуття живота, а надлишок вуглеводів – розпирання в животі, спазми й узагалі стати причиною накопичення жирової тканини в організмі. Через це схильні до повноти люди можуть набрати кілька зайвих кілограмів у період новорічних свят.

Марія:

У вигляді закусок може бути хумус, нарізка овочів або невеликі канапки. Можна запекти овочі чи надати перевагу зелені. Також можна обрати квашені продукти чи соління, але не у великій кількості.

Роман:

Найкраще надати перевагу салатам з овочів або листовим салатам із м’ясом. Овочі сприяють правильній роботі шлунково-кишкового тракту й можуть увібрати в себе інші речовини, які шкодять шлунку. Також це може бути вінегрет або квашені різновиди овочів. Закусками можуть бути тости із сиром або з ікрою чи червоною рибою. Ікра містить білок і має певні смакові якості.

Марія:

Потрібно робити страви нежирними. Наприклад, замість того, щоби маринувати качку в маслі, майонезі чи часнику, можна запекти філе під овочами. Будь-яку страву можна приготувати по-різному. Умовно кажучи: корисна м’ясна страва – це запечене м’ясо, а не шашлик.

Роман:

Найкраще термічне оброблення – це варення, тушкування та запікання. Запікання – здоровіший різновид термічного оброблення. З курки краще знімати шкірку, оскільки в ній міститься багато жирів, через термічне оброблення у шкірці можуть накопичуватися речовини, які не дуже корисні для нашого організму. Їжу краще запікати у фользі чи термопакеті, щоби температура розподілялася рівномірно, і не виникало коричневої кірки. Також температура їжі не повинна перевищувати 40 градусів, щоби робота шлунка не порушувалася.

Марія:

Якщо говорити про салати, то варену ковбасу можна замінити на запечену курку, зварене м’ясо чи язик. Також можна в салаті замінити консервований горох на заморожений, який варто відварити, оскільки в ньому міститься менше цукру та більше клітковини. Майонез можна приготувати вдома, але є певний ризик.

Роман:

Майонез сам собою доволі жирний продукт. Але якщо виробник дотримався технології вироблення майонезу, то до нього немає питань. Проте салату зі справжнім майонезом треба з’їсти небагато. У принципі, майонез можна замінити сметаною, грецьким йогуртом із гірчицею чи спеціями.

Марія:

Майонез не є якимось шкідливим продуктом, оскільки він готується з рослинної олії та яєць, але в ньому багато калорій. Тому у здоровому харчуванні існує тенденція замінювати майонез на йогурт або сметану.

Якщо говорити про овочеві салати, то в них можна використовувати оливкову або лляну олію. Якщо салат «Олів’є» є традиційним на вашому новорічному столі, ви можете зробити його здоровішим, замінивши ковбасу на м’ясо, майонез на йогурт, а консервований горошок на звичайний. Тоді це виходить доволі корисна та поживна страва.

Марія:

З напоїв у здоровому новорічному меню краще залишити тільки воду та чай. Соки не варто додавати до вашого святкового столу, оскільки в них міститься багато зайвого цукру та калорій. Соки можна замінити компотом, але без цукру й у невеликій кількості. Краще надати перевагу воді, у яку додати льоду або лимон, якщо це смакує.

Роман:

Компоти краще робити несолодкими, оскільки в новорічну ніч ми й без того споживаємо достатньо калорій і вуглеводів. Також до меню можна додати лимонади з мінімальним додаванням цукру або чай.

Марія:

Десерти краще робити на основі фруктів і без вершкових кремів. Адже будь-які білки у кремі – це також ризик розвитку різних токсикоінфекцій. Якщо торт із кремом довго стоїть на тарілці, у ньому може розвинутися більше бактерій. У цьому є певна небезпека. Альтернативою можуть бути сирні кекси, інжирні пряники, желе чи фруктові нарізки.

Роман:

Потенційно небезпечні продукти, які краще вилучити зі здорового меню: субпродукти, копчена риба, фастфуд, особливо нагетси чи картоплю фрі, які готуються у фритюрі, та дуже жирні. Також варто прибрати солодкі газовані напої, оскільки в них міститься багато цукру та вуглеводів, а надлишок газів може ще більше розтягнути шлунок.

Їсти потрібно в міру

Роман:

Головне – нормальна кількість споживаної їжі. Тобто це не має бути три курячі стегна та пів кілограма пюре. Краще починати їсти із салатів або закусок, які запустять перший процес травлення, а вже потім переходити до гарячих страв.

Марія:

Не потрібно голодувати весь день перед новорічним застіллям. Оскільки тоді ми з’їмо набагато більше й відчуватимемо дискомфорт від переїдання. Плюс, можуть виникнути слабкість і запаморочення на тлі реального голоду.

У цей день треба харчуватися, як зазвичай: поснідати, пообідати, а на вечерю зробити легкий перекус. Краще починати новорічну ніч раніше й не їсти о 00:00. Тобто можна у 20:00–21:00 поїсти основні страви, а на потім залишити легкі закуски.