Цей текст точно не для тих, хто купує пляшку вина на вечір. Найімовірніше, буде корисний людям, які привозять з нового місця вино замість сувеніру або просто люблять колекціонувати. Ми запитали в сомельє, як правильно зберігати вино вдома та які помилки найчастіше допускають.

Раніше ми розповідали, як обрати вино, як довго можна тримати відкриту пляшку вина і яка собівартість вина.

Микола Гелич

шеф-сомельє Pure & Naive


Кожне вино має свій термін придатності. Він залежить від багатьох факторів: і від вина, і від умов, у яких воно зберігається. Визначити цей термін «на око» досить складно. Звичайно, якщо ви плануєте випити пляшку вина в найближчі пару днів, то ніяких особливих умов йому створювати не потрібно. Варто лише правильно охолодити перед подачею. Усі, хто зберігають вино в класичному продуктовому холодильнику, виймайте його після прочитання. У холодильнику відмінно зберігаються овочі, фрукти, молочні продукти, але не варто залишати вино. Побутовий холодильник порушує основні критерії зберігання вина:

  • зміни й потрапляння світла;
  • наявність вібрацій;
  • мінлива температура;
  • сторонні запахи;

Максимум можна охолодити пляшку для вживання за годину або за 30 хвилин, але не варто зберігати там тижнями чи місяцями.

Багато хто залишає пляшку вина в холодильнику в разі раптових гостей або бажання випити. Якщо ви розраховуєте свої темпи споживання вина, то прибирайте непотрібні пляшки з непрофесійних місць охолодження до темних і прохолодних шаф (але не в гараж). Це повинно бути місце, у яке ви рідко заглядаєте, воно темне й поруч з прохолодною стіною.

Якщо пляшка закупорена традиційним корком, то краще такі вина розміщувати горизонтально. Якщо пляшка з гвинтовою пробкою, то зберігати можна в будь-якому положенні, хоч догори дригом.

У холодильнику краще тільки підготувати вино, якщо у вас біле, ігристе або рожеве й ви хочете пити його за правильної температури. Це найменше, що можна зробити в побутових умовах. Краще, якщо у вас є лід або кулер чи відро для охолодження вина, ігристого.

Більшість білих, ігристих і рожевих вин повинні вживатися за температури від 7°С до 10°С. Начебто чули, що червоне повинно бути «кімнатної температури», тому, дістаючи із шафи, відразу в келих. Але під «кімнатною» мається на увазі 16°С, як у бургундському замку. У нас у квартирах – 20°–22°С точно, а в опалювальний сезон і більше. Тепле червоне випирає спирт і здається різким і грубим, тому навіть 15 хвилин у холодильнику будуть доречними.

У виноробів, які роблять усі типи вин, є тільки один льох: вони не будують окремих приміщень для білого, рожевого й червоного вина. Усе зберігається в одному місці за уніфікованої температури – 12°–15°С.

Основні правила зберігання:

  • постійна температура 12°–15°С. Зміни температури, як і кімнатна температура 20°–24°С, стрімко старить вино та знижує його можливості до зберігання;
  • вологість – приблизно 70%. За низької вологості (а в наших квартирах вона, як правило, не висока) дерев’яні винні корки швидко розсихаються, кисень починає проникати у вино, а вино – окислюватися;
  • відсутність зайвих запахів. Не варто зберігати вино в гаражі поруч із каністрами з бензином або в комірчині з ароматичними свічками.