11 листопада Кабмін ухвалив рішення про «введення карантину вихідного дня». Усі вечірні зустрічі з близькими та друзями за вином на вихідних тепер переносяться з улюбленого закладу до затишного дому.

Для того, аби ваші вечори були гастрономічно небанальними, ми запитали в експертів, які закуски краще підібрати до вин.

Наталка Денисенко

авторка блогу «Томати і Сіль», засновниця продакшну Videofirma


До риби – біле, до м’яса – червоне – це давно застарілі стереотипи. Поєднання їжі й вина в гастрономії називається foodpairing. І пошук нових комбінацій – найцікавіше в цій науці.

 Тости зі сливовим чатні з червоним вином

Беремо соковиті великі сливи-угорки, розрізаємо навпіл. Робимо маринад з устричного й соєвого соусу, часнику, чилі, імбиру, оливкової олії. Перемішуємо зі сливами ретельно. Нехай помаринуються 10 хвилин і можна викладати на деку половинки зрізами вгору. Далі кладемо на 15 хвилин у духовку на 180–200 градусів.

Коли пустили багато соку й повністю розм’якли, виймаємо, охолоджуємо, перекладаємо в банку. Готово. У холодильнику може стояти до місяця.

Хліб ріжемо тоненько, злегка підсушуємо в духовці. Щедро викладаємо чатні на хліб.

Інгредієнти:

  • Сливи сорту «Угорка» – 1 кг
  • Устричний і соєвий соуси, оливкова олія – по 3–4 столових ложки
  • Часник – 1–2 зубчика
  • Чилі – 1 шт
  • Імбир – шматочок розміром у великий палець
  • Хлібні тости

 Карпачо з кольрабі з білим легким і кислотним вином

Капуста кольрабі в цій страві перетворюється на вишуканий делікатес. Наріжте її максимально тоненько, зверху такими ж пелюстками – пармезан, оливкову олію, велику сіль і чорний мелений перець. Більш детально процес можна подивитись тут.

 Смажені ерінги з просекко

Бувають такі ранки вихідного дня, що хочеться почати святкувати життя з просекко… Ось вам варіант сніданку з просекко.

Ерінги ріжемо на пластини товщиною в 1 сантиметр. В оливковій олії розтоплюємо вершкове масло, додаємо один дрібно порубаний зубчик часнику, листочки з однієї гілочки чебрецю, відразу туди гриби. Солимо, обсмажуємо по 2–3 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.

Робимо яєчню. На гарячу пательню акуратно розбиваємо яйце, щоб не пошкодити жовток, обсмажуємо по 1–1,5 хвилини з кожної сторони, перевертаємо теж дуже дбайливо. Знімаємо, поки серединка не стала твердою. Кладемо на тост, зверху гриб і в келих просекко.

Христина Скрипка та Яна Жадан

засновниці проєкту Foodies


Закуски мають відповідати вину, до якого обираються. Важливо визначитись, хто головний на столі: якщо вино, то ми обираємо закуски, які доповнять і відкриють його смак. Найголовніше – зупинитись на тому, що не переб’є, а зіграє.

Найкращою закускою для вина для нас завжди залишатиметься свіжий хліб. У ньому є заповнювальна текстура й несуперечливий, м’який смак. Наші рекомендації до хліба такі: до червоного – грузинський шоті, до ігристого – листкове тісто (круасани), а до білого – чіабату або багет.

З часом ми зрозуміли: що інтенсивніший смак, то більше різноманіття закусок може витримати вино. Так, до білого радять щось більш вершкове, що зможе збалансувати кислотність. Наприклад, молоді сири, а також добре підійдуть артишоки, в’ялені томати, морепродукти. Христина любить таке вино з буратою, трюфельною олією та анчоусами.

До червоного – м’ясо, гострі та пряні смаки, томати, сухофрукти. Улюблене поєднання Яни до червоного – це витриманий сир, червоні стиглі яблука та хліб.

Ігристе традиційно радимо з устрицями, полуницею, але також воно чудово смакує з картоплею фрі. Особисто ми б не радили вживати вино з горіхами, динею чи грушами – продуктами, які важко перетравлює шлунок. І не забувайте пити багато води.

Ми впевнені, що обираючи між джемом і фруктами, краще зупинитись на останніх.

При виборі завжди пам’ятайте, що нові комбінації продуктів створюють нові смаки, і вино – не виняток. І хоч завжди можна зупинитись на вині та сирах, але чому б не спробувати його з квашеною капустою чи попкорном, особливо, якщо йдеться про натуральне нефільтроване. Будьте сміливими.