The Village Україна дізнається, як вибирати кавуни.


Анна Густова

керівниця департаменту «Овочі та фрукти» мережі магазинів «Сільпо»

Коли можна купувати кавун?

Кавуни можна купувати впродовж усього року, адже їх вирощують у різних країнах, не тільки в Україні. Звичайно, ціна імпортних ягід взимку дуже висока, але їх можна знайти в наших магазинах, якщо дуже хочеться.

Якщо ж говорити про сезон локального кавуна, то можна виділити кілька періодів збору врожаю та смакових властивостей. З середини червня по середину липня (залежно від погодних умов) кавуни зазвичай вирощують в плівкових теплицях. Насиченість смаку в них не така висока, як у польових, але попит на ягоду зростає вже з цього періоду. В серпні ми маємо змогу насолоджуватися кавунами з відкритих полів, які набрали достатньо сонця та смаку. Основні регіони вирощування – Херсонська, Миколаївська та Одеська області. Значну роль у смаку кавунів відіграють також технології вирощування та збору врожаю. У кожного виробника вони свої.

Як вибрати кавун?

Візуально вибрати смачний кавун досить складно, але є кілька лайфхаків, які можуть у цьому допомогти. Наприклад, якщо обирати смугастий кавун, то у стиглого смужки повинні бути чіткими та яскравими, не блідими. Багато людей звертають увагу на корінець, сухий він чи ні, але це зовсім не показник стиглості кавуна. Бо після збору та транспортування хвостик засихає у всіх ягід. Тож на це зважати не варто. Не секрет, що важлива ознака стиглості кавуна – звук. Так перевіряли кавун багато поколінь. Якщо легенько постукати по ягоді, ви почуєте звук, що резонує. Якщо звук «тупий», то кавун нестиглий.

На що покупцеві звернути увагу під час купівлі?

Насамперед це наявність сертифікатів, що підтверджують якість і безпечність продукту, зокрема про вміст нітратів. Решта ж – справа смаку та обраних сортів. У мережі супермаркетів «Сільпо» можна знайти такі сорти, як «леді», «бостон», «вогник», «персональний», «без кісточки», «органічний», «жовтий», «мініекстазі» та звичайний несортовий. Усі вони мають різні смаки та властивості.


Богдан Вашека

старший продавець відділу овочів та фруктів у goodwine

Яким має бути якісний кавун

По-перше, якісний кавун повинен мати документ про якість і безпечність. Шкірка має бути трішки м’якою, а стебло – не зеленим і сухим, хоч певні сорти й можуть мати зелений хвостик у стиглому стані.

Як вибрати кавун

Постукайте по кавуну долонею. Звук має бути дзвінким і гучним, а кавун – злегка пружинити. Наші кавуни можна не перевіряти, а просто підійти до консультанта й забути про всі правила.

Як перевіряють кавуни в goodwine

Безпечність – це не тільки нітрати, а й пестициди (гербіциди, інсектициди, фунгіциди тощо). Якщо фермер щось робить неправильно, нашому організму доведеться за це платити. Тому в goodwine перевіряють кавуни не нітратоміром, а в лабораторіях.

Річ у тім, що нітратомір жодним чином не вимірює кількість «хімії», яка накопичилась у продуктах. Пристрій дуже хоче виміряти нітрати, але це йому не зовсім вдається, адже на результат впливає багато чинників – цукри, консистенція, нерівномірність вмісту нітратів у різних частинах плоду.

У свою чергу, в лабораторії на складному, перевіреному та сертифікованому обладнанні за спеціальною технологією відбирають зразки з усього плоду та перевіряють їх на наявність речовин, що можуть бути небезпечними для людини. Тому два нітратоміри різних марок ніколи не покажуть однаковий результат, але дві лабораторії завжди будуть ідентичні у висновках.