Аперитив – це італійська традиція випити з друзями після роботи, щоб розслабитися і для апетиту. Розповідаємо, що і як краще випивати, щоб не зіпсувати вечерю.

Женя Казимиров


бармен

Що таке аперитив?

Аперитив – це одна з головних традицій Флоренції та північної Італії. На аперитив збираються, коли не хочуть бігти на вечерю відразу після роботи. Це такий перепочинок, час для себе і між роботою та домом, можливість зустрітися з друзями та перекусити. Вважається, що його придумала Катерина Медічі: за легендою, перед прийомами та вечерями вона подавала своїм гостям вино зі спеціями. Загалом легенд про виникнення цієї традиції багато, але ця нам подобається найбільше.

Коли найкраще збиратися на аперитив?

Аперитив – це проміжок між обідом та вечерею. Традиційний час аперитиву – з 6 до 8-9 вечора. В Італії аперитив може затягнутися до ночі.

Що пити, а що не варто?

Традиційно на аперитив п’ють слабоалкогольні напої на основі вермутів та бітерів, тобто трав’яних лікерів. Щось гірке або зі спеціями. Іноді найкращий аперитив – келих вина чи ігристого. Аперитивом також може бути безалкогольна версія – тонік чи бітер – усе, що розганяє апетит. Насправді навіть одне сухе мартіні для когось буде ідеальним аперитивом. Важливо: це завжди щось просте, не більше як два-три інгредієнти в напої. Не варто вибирати щось солодке чи десертне, це вже дигестивні варіанти, які краще пити після основного прийому їжі.

Які коктейлі приготувати?

Вермут на лід, з оливкою та лимоном – один із головних аперитивів Барселони. Найвідоміший італійський аперитив – спрітц.

Що подати до напоїв?

Будь-які закуски. Найпростіше – чипси та оливки. Далі все залежить від країни та місця, де ви влаштували аперитив. Вам можуть подати сир, устриці, десь навіть пасту та курку-гриль. В Італії найчастіше влаштовують буфет: ти купуєш напій та можеш безкоштовно набрати різних закусок, канапок та маленьких сендвічів. Або ж до напою в барі приносять тарілку з оливками, чипсами, фруктами та ковбасами.

ТЕКСТ: Лєна Кончаловська