The Village продовжує розповідати про те, як зробити життя простішим і кращим. Цього разу ми попросили людей, які розбираються у винах, розповісти про те, як обрати недорогу пляшку та уникнути розчарувань.


Олександр Кіпер і Христина Локайчук

засновники телеграм-каналу Wine and Food

Ми часто чуємо запитання: «Як обрати недороге вино?». Ми проаналізувати наш досвід і підхід до покупки вина та зібрали основні поради на цю тему. Коли ми говоримо про недороге вино, то маємо на увазі позиції до 250 гривень. Але багато з наведених порад згодяться і під час вибору вина в категорії до 150 гривень.


Беріть сухі та напівсухі вина

Як би банально це не звучало, але спершу потрібно визначитися з типом вина, яке ви збираєтеся купувати. В доступному ціновому сегменті, найімовірніше, ви не зможете купити якісне солодке чи напівсолодке вино за 150-250 гривень.

Високий рівень цукру у вині досягається через складні технологічні процеси, що призводить до підвищення собівартості. Водночас деякі виробники бюджетних напівсолодких вин маскують низьку якість продукту додаванням цукру чи його похідних. Тому передусім у ціновому сегменті до 250 гривень ми радимо придивитися до сухих і напівсухих вин.


Вибирайте вина Нового світу та недорогої Європи

На наш погляд, за адекватні гроші простіше знайти хороші вина з країн Нового світу (Аргентина, Чилі, ПАР, Австралія), а також з деяких європейських країн, наприклад, Іспанії, Португалії та (рідше) Італії. Завдяки великим обсягам виробництва, його автоматизації та дешевій робочій силі виноробам Нового світу вдається робити більш доступні вина, коли порівняти з позиціями із традиційних винних регіонів.

З нашого досвіду знайти достойне французьке вино за 200-250 гривень – справжня удача. А ось вино у тому ж ціновому сегменті з Нового світу, ймовірно, прекрасно підійде для вечері чи дружніх посиденьок.


Зверніть увагу на головні моносортові вина різних країн

На полицях супермаркетів можна знайти вина десятків різних сортів. Щоб було простіше вибирати, шукайте насамперед сорти – візитні картки окремих країн. Через різницю клімату, ґрунту, ландшафту місцевості один і той самий сорт винограду може розкриватися в абсолютно різні вина. Приблизно з тієї ж причини майже у кожної винної країни з часом з’явився «головний» сорт.

В Аргентині це, безсумнівно, мальбек, а ще білий торонтес, також стає популярною бонарда. Серед вин Нової Зеландії радимо вибирати совіньйон блан. Австралія – це потужні фруктові вина сорту шираз, а також піно-нуар та шардоне. Чилі – карменер та шардоне, совіньйон блан. Іспанія славиться гарначею, темпранільйо, білими вердехо та віура. ПАР – це пінотаж, шираз, а також елегантний шенен блан. Німеччина славиться ріслінгом, а Португалія – віню верде, турига насьйональ, тінта роріш (португальська назва темпранільйо).


Беріть свіжі вина та не забувайте про різницю сезонів

Під час вибору бюджетних вин завжди варто обирати найсвіжіший вінтаж, тобто рік урожаю. Потенціал вина до зберігання прямо залежить від якості винограду та особливостей виробництва. Бюджетне вино з роками може стати тільки гіршим.

Але навіть якщо вино було в пляшці півтора року, це не означає, що воно більше не придатне для споживання. «Старе» вино втратить в ароматі, смаку чи кольорі – це однаково дасть можливість насолодитися напоєм, але, найімовірніше, не дозволить сповна відчути відмінні особливості конкретного сорту. Тому передусім варто брати свіжі вина.

Не забувайте, що в Північній півкулі сезон збору винограду приходиться на серпень — початок жовтня. Перший розлив такого вина відбудеться тільки через декілька місяців, десь в лютому-березні (все залежатиме від особливостей виробництва конкретного вина). У Південній півкулі сезони йдуть навпаки: збір врожаю зазвичай відбувається у лютому-березні, а перше вино потрапляє в пляшки приблизно в серпні-вересні. Тому першими ми бачимо на полицях свіжі врожаї вин з Аргентини, Чилі та Австралії, і тільки потім з’являються вина з Європи та США. Ми не рекомендуємо вибирати білі вина, яким більше ніж півтора року, а червоні – більш як два.


Не орієнтуйтеся на міфи, довіряйте своїм відчуттям

Нові міфи та чутки про вино з’являються щороку: то всі бояться купити порошкове вино, то говорять, що, якщо вино фарбує губи, воно неякісне, а ще – що справжнє вино не розчиняється у воді.

Відкидайте всі сумніви та не орієнтуйтеся на міфи. Наприклад, у недорогих вин усе частіше з’являються гвинтові пробки замість класичних з корку. Але, попри міфи, це не означає, що вино неякісне. Гвинтова пробка продовжує життя доступного вина та коштує дешевше, ніж коркова. А ще не бійтеся натрапити на порошкове вино, його просто не існує.

Наші поради універсальні, але не забувайте пробувати різні вина та розвивати свій смак, щоб із часом вам було простіше орієнтуватися самостійно.


ТЕКСТ: Анна Соколова