Способів приготування кави багато, і не завжди легко розібратися, чим один відрізняється від іншого. Усе більше кав’ярень відмовляються від приготування американо та пропонують гостям альтернативу у вигляді лунго. У чому різниця між цими двома напоями та в чому перевага лунго, ми дізналися в експертів кавової індустрії.


Неллі Тертерян

KOF. Coffee & Lab

Якщо в американо еспресо розбавляється більшим об’ємом води, то в австралійському лунго весь об’єм води проходить через кавову таблетку, що дає в результаті насиченіший смак. Якщо говорити про вміст кофеїну в цих двох напоях, то він плюс-мінус завжди рівний – все-таки рецепт у кожної кав’ярні буде трохи відрізнятися. Великою перевагою австралійського лунго є те, що в більшості кав’ярень, де воно є, можна спробувати його на різних сортах, та і готується напій швидше, ніж воронка чи аеропрес. У ресторанах та кав’ярнях не третьої хвилі також часто можна зустріти класичне лунго.

Лунго, як і основна частина кавових напоїв, – родом з Італії, а перекладається як «довгий». По суті, це і є довге еспресо: під час приготування просто продовжується остання фаза на декілька секунд. Саме в останній фазі еспресо відбувається виділення кофеїну, таніну та інших речовин, які в основному відповідають за гіркоту смаку. Завдяки довгому проливу виходить еспресо достатньо великого об’єму (близько 100 мілілітрів).

Зараз багато кав’ярень пропонують спробувати австралійське лунго як альтернативу американо, позиціонуючи його як більш правильну чорну каву. Американо не люблять у кав’ярнях третьої хвилі, адже вся культура крутиться довкола того, щоб максимально розкрити потенціал того чи іншого зерна. І, звичайно, додавання в збалансоване еспресо 100-200 мілілітрів гарячої води з його особливим тілом, ароматом, смаковими характеристиками просто позбавляє сенсу весь процес налаштування еспресо та пошуку ідеального рецепту.

Що стосується австралійського лунго, то воно було придумане на чемпіонаті світу баристою Метом Пергером, який виступав за Австралію та став переможцем у 2013 році. Пергер представив лунго як авторський напій, що тепер відомий широкій аудиторії як австралійське лунго. Він вирішив приготувати чорну каву об’ємом близько 200 мілілітрів, але при цьому порушити всі канони еспресо: взяти світле обсмажування кави, крупний помел та довгий пролив.

Правильності у виборі з цих трьох напоїв немає, хоча десь вам будуть доводити зворотнє. Все-таки в кожного свої кавові звички, але нинішня ситуація з якістю та кількістю хорошої кави дає нам багато можливостей для отримання смакового досвіду, і кожен може знайти своє.

Раміль Рзаєв

шеф-бариста

Класичне лунго, тобто умовно довге еспресо (його приготування займає не менше однієї хвилини, а еспресо – 20 секунд) – вельми неприємний напій, дуже переварений та бідний на смак. Тому ми пішли іншим шляхом та взяли рецепт австралійського баристи Мета Пергера. У 2013 році на чемпіонаті світу він приготував каву схожим чином для авторського напою.

У чому суть? Ми беремо каву крупного помелу, обсмажену під фільтр, та кладемо в корзину портафільтра. Виходить дуже щільна та насичена за смаком чорна кава, приготована в рази швидше, ніж фільтр-кава (австралійське лунго заварюється в середньому 30 секунд). При цьому у вас є можливість вибирати різні сорти для заварювання. Такий напій виходить щільнішим, ніж харіо чи аеропрес, і насиченішим за смаком.

У чому ж різниця між американо та лунго? Американо – це порція еспресо, розбавлена двома порціями гарячої води. Під час приготування лунго весь об’єм води протікає через каву – виходить більш повноцінний та збалансований за смаком напій. Для еспресо ми смажимо каву таким чином, щоб саме в еспресо вона розкривалася та показувала свої найкращі смакові характеристики. Тому розбавляти його водою – це, по суті, розбавляти смак та робити його пустим.

Приготувати американо смачно можна, але тоді потрібно по-іншому підійти до обсмажування. Зазвичай каву смажать окремо для еспресо та окремо для фільтрових способів заварювання. Для приготування американо вам потрібно використовувати окрему кавомолку, щоб молоти крупніше, ніж для еспресо. Але, на мій погляд, у цьому мало сенсу, коли є можливість приготувати смачнішу чорну каву – лунго. Або якщо у вас є час, можна насолодитися більш делікатним та легким за смаком харіо.


ТЕКСТ: Лєна Кончаловська