Часом розібратися в алкоголі буває непросто. Одні назви можуть бути не зовсім знайомими, інші можуть заплутати. The Village попросили бармена Віталія Єкименко розповісти, чим все-таки відрізняються віскі, бурбон та скотч і як їх краще пити.


Віталій Єкименко

бармен

Що таке віскі

Віскі – це продукт дистиляції зернового спирту. Беруть будь-яке зерно (ячмінь, кукурудза, пшениця), додають цукор. Деякі види сушать торфом: так, наприклад, острівне віскі з ячменю набуває додаткових смакових якостей. Далі відбувається процес ферментації разом із дріжджами – виходить брага, яку потім просто переганяють. Міцний продукт у результаті розводять (або не розводять) водою, витримують у бочках, змішують тощо.

Америка та Шотландія

Бурбон і скотч – це і є віскі. Бурбон – це різновид американського віскі, у якому вміст саме кукурудзяного спирту має бути не менше як 51%. Мінімальна витримка – два роки. Витримують тільки в нових дубових та обпалених бочках із міцністю спирту не вище ніж 62,5%.

Скотч – це шотландське віскі, воно буває двох типів: солодове та бленд. Солодове, або malt, мають виробляти лише зі спирту солодового ячменю, який вирощують тільки на одній віскікурні, він витримується не менше як три роки в дубових бочках місткістю не більше як 700 літрів.

Купажоване віскі, або blend (змішане), є продуктом змішування різних видів віскі – зазвичай одного чи кількох односолодових із менш дорогими спиртними напоями, а іноді й нейтральних зернових спиртів та інших інгредієнтів. Як правило, це дає змогу отримати більш дешеву готову продукцію, хоча є і дорогі сорти «преміум».

Як пити

Що стосується смаку, то бурбон м’якший за скотч, його п’ють саме шотами – це пов’язано зі швидкою культурою споживання в Америці. Шотландське віскі – це більш вдумливий напій з різними відтінками смаку, його по-різному змішують. Тобто воно створене для певного настрою, ситуацій: камін, природа.

Скотч буває різний: трохи копчений, чи із зеленими відтінками, чи з нотками сухофруктів, горіхів. Тобто в кожного виду не тільки своя історія, а й власна смакова палітра. Тому в скотчі можна копатися нескінченно та шукати той, що підійде саме вам. Бурбон завжди солодкуватий, з ванільними нотами – переважно через дуб. І загалом його палітра смаків не така різноманітна, як у шотландців.

Коктейлі – це американська історія. І вже звідти вона поширилася по світу. Відповідно, найбільше класичних напоїв готують на бурбоні. Але на скотчі їх теж немало, все залежить від того, якому віскі ви віддаєте перевагу. Немає правила, що з них краще пити.


ТЕКСТ: Лєна Кончаловська