Про зменшення споживання цукру задумується все більше людей, і це завдання не з легких: він є майже всюди. Щоб вам було простіше вибрати напій з найменшим вмістом цукру, разом з шеф-барменом Михайлом Пугачовим ми склали алкорейтинг.


Михайло Пугачов

шеф-бармен

Ні для кого не секрет, що в складі алкоголю є цукор: це або залишковий цукор використаних інгредієнтів, або доданий – через різні сиропи у складі. Серед напоїв з високим вмістом цукру можна виділити кальвадос, піско, вермути, портвейни, хереси та різні лікери. Утім, його кількість у різних напоях сильно відрізняється. Тож завжди можна вибрати найменш солодкий алкоголь.

5 найбільш несолодких напоїв

Джин

категорії London Dry Gin

Останнім часом цей напій стає все більше популярним. Вміст цукру в ньому дуже низький або ж прирівнюється до нуля. Тому в рейтингу він лідирує.

Горілка

Помилковою є думка, що в складі горілки нічого немає, окрім спирту та води. Лише деякі бренди можуть похвалитися тим, що не додають сироп до свого продукту. Та загалом вміст цукру в горілці дуже низький і близький до нуля.

Віскі

Цей спиртний напій містить різну кількість цукру залежно від країни, де був вироблений. Найменший його вміст у віскі з Шотландії та Японії, трохи більше – в ірландському. Найбільшу кількість цукру містить віскі, вироблене в Америці та Канаді.

Текіла

Текіла потрапила на четверте місце через те, що містить у складі агаву – у ній достатня кількість цукру. Але все ж вміст його в текілі значно менший, ніж у багатьох інших алкогольних напоях.

Ром

Напій із соку цукрової тростини. Ром стоїть на рубежі алкогольних напоїв, які містять мінімальну та середню кількість цукру.


Скільки цукру у вині

Що стосується вина, то потрібно завжди пам’ятати про те, що в ньому завжди є залишковий цукор, навіть якщо вино сухе. Якщо робити рейтинг вин, то на першому місці буде шампанське – це продукт із найменшим вмістом цукру. В екстрабрют додають найменше цукру, а кількість залишкових цукрів практично дорівнює нулю. В брюті цукру трохи більше, а в екстрасухому, сухому та напівсухому – значно більше.

Якщо порівняти білі та червоні вина, то між ними немає різниці у вмісті цукру. Тут застосовується класична градація від сухого до солодкого: в сухому буде найменша кількість цукру, потім напівсухе, напівсолодке та солодке.

Що робити з коктейлями

Якщо пити алкоголь у чистому вигляді, то можна майже уникнути цукру. Прийнято вважати, що коктейлі – це цукрова бомба, але насправді все залежить від складу. Щоб зменшити кількість вуглеводів у коктейлях, цукор у змішаному напої варто замінити на цукрозамінник (це, наприклад, топінамбур) або натуральний підсолоджувач (еритрит) з більш низьким глікемічним індексом.

Звичайно, не варто забувати про баланс: там, де є солодка частина, має бути і кисла – лайм чи лимон. Наприклад, можна зробити мохіто: в склянці розчавіть кілька шматочків лайма, насипте дві чайні ложки натурального підсолоджувача, закиньте 4-5 листочків м’яти, налийте 50 мілілітрів рому, покладіть колотий лід, гарно розмішайте та додайте содову. Або «Джон Коллінз»: в склянку з льодом налийте 50 мілілітрів джину, додайте 20 мілілітрів свіжовичавленого соку лайма, 2-3 чайні ложки натурального підсолоджувача чи 20 мілілітрів сиропу топінамбура, гарно розмішайте, додайте лід і содову.