Осінь – один з найбагатших на фрукти й овочі сезонів. Багато любителів хурми з нетерпінням чекає закінчення літа, коли на прилавках нарешті з’явиться цей свіжий і стиглий сезонний фрукт. Проте обрати хурму, щоб вона була солодкою і не в’язкою, не завжди просто. Ми дізналися, на що звертати увагу, які бувають сорти і що таке насправді «корольок».

Осінь – пора хурми: прилавки ринків ломляться від яскравих плодів найрізноманітніших сортів, стрічка Instagram рясніє натюрмортами в жовто-помаранчевій гамі, а київські заклади оновлюють своє меню сезонними стравами з хурмою – від салатів до десертів. Хурма смачна й сама собою: чого тільки вартий медовий азербайджанський корольок – шоколадний сорт із характерними візерунками, тріщинками на маківці.

Як визначити, чи буде хурма солодкою?

По-перше, потрібно навчитися обирати хурму. Чим вона твердіша, тим більша ймовірність, що плід в’язкий. Іспанська хурма має насичений жовто-помаранчевий колір, а самі плоди можна гризти, як яблуко, не побоюючись неприємних в’яжучих відчуттів.

Що робити, якщо купив невдалу хурму?

Якщо вийшло так, що хурму ви обирали за всіма правилами, а вона все одно в’яже, помістіть її на день-півтора в морозилку: вона стане м’якшою, солодшою, а в’язкість зникне. Якщо ж плід в’язкий зовсім трохи, не радимо одразу ж кидатися до морозильної камери: плоди з легким в’яжучим смаком дуже корисні для здоров’я щитовидної залози.

Сезон хурми офіційно починається з вересня, коли достигають перші азербайджанські та узбецькі фрукти. Щоправда, на ринку майже цілий рік можна купити іспанську хурму, яка росте в численних теплицях.

Як відрізнити іспанську хурму від королька?

Іспанська хурма зазвичай велика, глянцева і майже завжди продається твердою, але вона майже ніколи не в’язка. Узбецька та азербайджанська доїжджають до Києва зрілими. Вони мають меншу форму з гострим кінчиком і більш помаранчевий, темний і насичений колір, на дотик м’які. І таке відчуття, що від натискання вони луснуть, бо соки напирають на шкірку. Ще є маленький різновид хурми – «свічка», типу пальчиків, вона солодка. Возять з Азербайджану та Узбекистану.

Корольок – це всього лише сорт хурми, який майже ніколи не в’яже. Усередині плід завжди темніший, тому і назва сорту – шоколадний. «Корольки-дівчатка» – з маленькими затемненнями біля носика, вони будуть трохи в’язкими. «Хлопчики» – із круглими розводами внизу навколо центру, ніколи не бувають не в’язкими. Краще беріть їх.

Якщо хурма в’язка, значить вона незріла. Щоб вона зацукрувалася, потрібно її заморозити – можна потримати на балконі в мороз або в морозильнику, але недовго. Хоча взагалі плоди досить морозостійкі.

ТЕКСТ: Лєна Кончаловська