Авокадо – улюблений плід багатьох людей, проте знайти його не завжди легко, а вибрати ще складніше – вони часто лежать на прилавках незрілими та твердими. І все ж це не причина відмовляти собі у задоволенні, а лише питання часу та терпіння. Ми дізналися у власниці кафе Avocado Point про те, як вибирати авокадо, які бувають сорти, на які варто звернути увагу і, звичайно, як правильно має дозрівати авокадо.

Як вибирати?

Плід авокадо – насамперед ягода, а стиглість будь-якої ягоди визначається по тому, як легко її можна зірвати з куща. Поки ми не зриваємо авокадо з дерев і всі плоди привозять напівготовими, є декілька простих способів визначити стиглість авокадо: м’якість – це перше повідомлення про стиглість, але не варто керуватися лише цим, тому що навіть помірно м’який плід може бути недозрілим, перестиглим чи навіть гнилим всередині.

При купівлі варто дивитися на хвостик. Він має легко відділятися, але при цьому не відвалюватися самостійно – це перша ознака, що авокадо гниле. Важливий і колір плоду під хвостиком, він має бути світло-жовтим, трохи зеленуватим, тільки не темним, інакше таким буде і всередині.

Сорти авокадо

Авокадо – це зірка серед плодів, існують сотні сортів різних форм, розмірів, кольорів, смаків та текстур. Найбільш популярні та ті, які можемо знайти на прилавках:

«ХАСС» — чорна шкірка, кругла форма і невеликий розмір кісточки, ніжна масляниста текстура, м’якоть жовтого кольору і злегка горіховий смак, ідеально для гуакамоле. «Хасс» легко транспортувати і він гарно дозріває, рідко псується та чорніє. Найбільш надійний сорт. Сезон – весь рік, привозять з Кенії, Ізраїлю, ПАР, Мексики.

«ФУЕРТЕ» – зелена шкірка, витягнута форма, кісточка, як правило, невелика. Цей сорт має більш трав’яний смак, він не такий стабільний у дозріванні, м’якоть біло-жовта. Сезон – літо та осінь.

Ettinger – тонка зелена шкірка, форма схожа на каплю, кісточка не дуже велика, в цьому суттєвий мінус цього сорту, тому що вага може сягати 200-250 грамів, м’якоті небагато, а кісточка всередині швидко починає обростати білим нальотом, через це плід втрачає смак і перетворюється на картоплю. Сезон з вересня до січня.

«ПІНКЕРТОН» – шкірка з пухирцями, маленька кісточка, м’якоть більш жовта біля кісточки та світліша з країв, форма схожа на грушу. Шкірка легко відділяється, як і у «хасса», при цьому вага зазвичай більша. Сезон – осінь-весна.

Бувають і більш екзотичні сорти:

SEMIL 34 – дуже смачний, овальної форми, частіше схожий на кулю, вага одного плоду до кілограма, чистої м’якоті близько 65-70 %. Не дивлячись на те, що сорт із спекотної Домінікани, він морозостійкий, можна зберігати довго і йому нічого не буде. Має декілька стадій дозрівання і від цього міняє смак. Стиглий «семіл» має свіжий фруктовий смак, соковитий, його можна їсти навіть просто так, не дуже підходить для гуакамоле, оскільки буде водянистим. Якщо дати йому трохи перезріти, він буде як «хасс», стане маслянистим, з’явиться горіховий смак, м’якоть буде яскраво-жовтою.

«КОРОЛІВСЬКЕ ЧОРНЕ АВОКАДО» з Бірми та В’єтнаму. Цей сорт схожий на гігантський «хасс»: чорна міцна шкірка і незвичайна м’якоть. Форма ідеальної кулі і невелика кісточка, з цього сорту виходить найсмачніше та найкрасивіше гуакамоле, оскільки м’якоть має жовтий колір. Цей сорт можна зрідка знайти на прилавках в спеціалізованих магазинах екзотичних фруктів. Сезон – грудень-березень.

Що робити з незрілим плодом?

Знайти на прилавках стигле авокадо не завжди легко – частіше ми купуємо тверде авокадо та чекаємо, доки воно дозріє. Питання: як це зробити швидше? В інтернеті є багато відео про це: хтось запікає у фользі, хтось кладе разом з бананами. Мій спосіб не гарантує дозрівання за дві години, але він не зіпсує смак та текстуру, що, на мій погляд, найважливіше.

Ми замовляємо великі партії авокадо, на жаль, не всі вони приходять зрілими, тому ми кладемо авокадо в крафтові пакети чи папір, розміщуємо в темному місці з кімнатною температурою. Багато залежить від сорту та ступеня готовності авокадо, але, як правило, такий лайфхак дозволяє пришвидшити процес дозрівання на два-три дні.

Пряме сонячне проміння не дуже позитивно впливає на авокадо – воно може затвердіти та почорніти, тому на сонце плоди краще на класти.

Текст: Лєна Кончеловська

Фото: обкладинка – Kelly Sikkema / Unsplash; 1 – lenkaprusovastock.adobe.com, 2 – Africa Studiostock.adobe.com