Вирощування та виробництво їжі – виснажливий для планети процес. Приблизно 26% викидів парникових газів припадає на розведення рослин і тварин. А безвідповідальне споживання та поводження з відходами харчового виробництва призводить до 78% забруднення океану та прісних водойм. Третина харчових продуктів викидається просто на смітник – це орієнтовно 1,3 млрд тонн їжі щороку.

І якщо впливати на певні чинники кліматичних змін напряму ми не можемо, то їжа та харчування – це те, де кожен може зіграти свою роль. За підрахунками вчених, зміна раціону – це 20% загальних зусиль у боротьбі з глобальним потеплінням. Тобто якщо люди у всьому світі скоротять харчові відходи та переглянуть свої харчові звички, це може поліпшити стан довкілля. Та які саме звички варто змінити?

Як харчуватися, щоб почуватися добре?

Олександра Буц

нутриціологиня, психологиня

Насправді харчуватися здорово – просто. Головне – запам’ятати ключові принципи. В нутриціології саме поняття «здорового харчування» складається з кількох компонентів, по-перше, це раціон, що орієнтований на локальні й сезонні продукти. По-друге, це їжа, що враховує потреби саме вашого організму, як-от дефіцити вітамінів чи мінералів, харчові непереносності тощо.

Основні рекомендації
для здорового харчування:

  • Харчуйтеся різноманітно: овочі, бобові, фрукти, цільні злаки, горіхи насіння, яйця, нежирне м’ясо, риба, молочні й кисломолочні продукти чи їхні рослинні замінники
  • Споживайте адекватну кількість калорій із їжею
  • Орієнтуйтеся на локальні продукти
  • Уникайте страв зі значним вмістом солі, цукру та надміром жиру
  • Дотримуйтеся оптимального режиму харчування та набувати здорових харчових звичок
  • Пийте достатньо рідини, обирайте напої, які не містять багато калорій. Не вживайте алкоголь
  • Дотримуйтеся правил харчової безпеки: обирайте продукти, що вирощували та транспортувалися в безпечних умовах; зберігайте продукти в чистоті

Щоби щодня не страждати над думкою: «Як смачно і корисно пообідати?» – орієнтуйтеся на принцип тарілки здорового харчування. Згідно з цим принципом, овочі – це основа раціону, а планування кожного прийому їжі має починатися з ідей, як приготувати овочі.

Овочі, зелень і фрукти мають складати не менш як 50% кожного прийому їжі. Ще 20% – вуглеводи: цілозернові крупи, хліб і паста. Ще 20% – білкові продукти: яйця, риба, м’ясо, молочні та кисломолочні продукти. Останні 10% ми залишаємо для жирів: різноманітних олій, як-от оливкової, кукурудзяної, соняшникової тощо, а ще горіхів і насіння. В ідеальному раціоні мають бути корисні харчові продукти, що будуть постачати до організму енергію та важливі нутрієнти: білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, біофлавоноїди, пробіотики.

Як і чому авокадо-тост упливає на екологію?

Анна Андрієнко

засновниця кафе «Альтруіст»

Неправильно думати, що є якісь «погані» для екології групи продукти, а є «корисні». Все дуже відносно і залежить від умов, у яких вирощували овочі чи годували корів, від методу транспортування, паковання тощо.

Дружній до довкілля раціон варто формувати на основі 5 принципів:

1. Сезонність і локальність продуктів.
Обирайте овочі та фрукти, вирощені локальними фермерами, на противагу авокадо та полуниці посеред зими

2. Вибір збалансованого різноманітного меню на день із фокусом на рослинні продукти, що продукують менше вуглецю в процесі їхнього вирощування/виробництва

3. Врахування умов виробництва та методів перероблення. Наприклад, навіть великі компанії-виробники харчових продуктів запроваджують ефективні сільськогосподарську техніку та виробничі процеси, що дозволяють за менших витрат природних ресурсів виробляти більше продуктів

4. Раціональне споживання та скорочення харчових відходів. Плануйте свої купівлі, складайте списки та краще купіть менше, ніж більше. А якщо є залишки – віддавайте або заморожуйте їх. І пам’ятайте, що одна склянка вилитого молока – це 250 літрів змарнованої води, а кілограм викинутої яловичини – 15 тисяч літрів

5. Зменшення кількості червоного м’яса.
Найбільше екології шкодять великі ферми, де тварини не мають доступу до відкритого простору та харчуються штучними кормами. Однак є ферми вільного випасу та вигулу, які менш шкідливі. Поєднання рослинних продуктів із помірною кількістю якісних харчів тваринного походження є основою флекситаріанства. Ця модель харчування наголошує, що помірна кількість продуктів тваринного походження дає людині незамінні нутрієнти, вітаміни та мінерали. При цьому саме така збалансована модель має менший уплив на довкілля, ніж веганство на основі імпортних суперфудів чи м’ясна дієта

Олександра Буц

нутриціологиня, психологиня

Як харчуватися, щоб почуватися добре?

Як і чому авокадо-тост упливає на екологію?

Анна Андрієнко

засновниця кафе «Альтруіст»

Сподіваємося, ми разом із DANONE в Україні змогли послабити ваші стрес і напругу через здорове харчування та майбутнє Землі :) Пам’ятайте, харчуватися здорово просто – і для себе, і для планети.

Якщо ви хочете поглибити ваші знання в питаннях сталого харчування – відкрийте для себе проєкти, що охоплюють різні аспекти харчування:

Пройдіть безплатне навчання «Одна планета: 11 кроків назустріч довкіллю».

Це курс від Міністерства цифрової трансформації України за підтримки DANONE в Україні у співпраці з науково-популярним медіа «Куншт». Це 11 цікавих лекцій від дуже різних експертів: від письменника Макса Кідрука до дизайнерки Марії Маслій та екоактивістки Євгенії Аратовської. Курс розкаже про вплив наших щоденних звичок на планету, про відповідальне харчування, моду, побут і шопінг. У кінці ви навіть отримає сертифікат!

Сформуйте глибші знання про принципи здорового харчування завдяки проєкту «Про здорове»

Тут ви знайдете рекомендації зі здорового харчування, схвалені МОЗ України, а також першу «Тарілку здорового харчування українця». «Про здорове» – це актуальні, прості, сучасні поради щодо нашого раціону, розроблені Асоціацією Дієтологів України за підтримки DANONE в Україні. Це підказки з рецептами та блог із відповідями на поширені запитання щодо їжі, алкоголю та здорового способу життя.

Матеріал підготовлено за підтримки

Олександра Буц

нутриціологиня, психологиня

Насправді харчуватися здорово – просто. Головне – запам’ятати ключові принципи. В нутриціології саме поняття «здорового харчування» складається з кількох компонентів. По-перше, це раціон, що орієнтований на локальні та сезонні продукти. По-друге, це їжа, що враховує потреби саме вашого організму, як-от дефіцити вітамінів чи мінералів, непереносність харчів тощо.

Основні рекомендації для
здорового харчування:

  • Харчуйтеся різноманітно: овочі, бобові, фрукти, цільні злаки, горіхи, насіння, яйця, нежирне м’ясо, риба, молочні та кисломолочні продукти чи їхні рослинні замінники
  • Споживайте адекватну кількість калорій із їжею
  • Орієнтуйтеся на локальні продукти
  • Уникайте страв зі значним умістом солі, цукру та надміром жиру
  • Дотримуйтеся оптимального режиму харчування та набувайте здорових харчових звичок
  • Пийте достатньо рідини, обирайте напої, які не містять багато калорій. Не вживайте алкоголь
  • Дотримуйтеся правил харчової безпеки: вживайте продукти, які виростили та транспортували в безпечних умовах. Зберігайте продукти в чистоті

Щоби щодня не страждати над думкою: «Як смачно та корисно пообідати?» – орієнтуйтеся на принцип тарілки здорового харчування. Згідно з цим принципом, овочі – це основа раціону, планування кожного прийому їжі має починатися з ідей, як приготувати овочі.

Овочі, зелень і фрукти мають складати не менш як 50% кожного прийому їжі. Ще 20% – вуглеводи: цілозернові крупи, хліб і паста. Ще 20% – білкові продукти: яйця, риба, м’ясо, молочні та кисломолочні продукти. Останні 10% ми залишаємо для жирів: різноманітних олій, як-от оливкової, кукурудзяної, соняшникової тощо, а ще горіхів і насіння. В ідеальному раціоні мають бути корисні харчові продукти, що будуть постачати до організму енергію та важливі нутрієнти: білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, біофлавоноїди, пробіотики.

Анна Андрієнко

засновниця кафе «Альтруіст»

Неправильно думати, що є якісь «погані» для екології групи продуктів, а є «корисні». Все дуже відносно та залежить від умов, у яких вирощували овочі чи годували корів, від методу транспортування, паковання тощо.

Дружній до довкілля раціон
варто формувати на основі
п’яти принципів:

1

Сезонність і локальність продуктів.
Обирайте овочі та фрукти, вирощені локальними фермерами, на противагу авокадо та полуниці посеред зими

2

збалансоване різноманітне меню на день із фокусом на рослинні продукти, що продукують менше вуглецю під час вирощування/виробництва

3

Враховуйте умов виробництва та методи перероблення. Наприклад, навіть великі компанії-виробники харчових продуктів запроваджують ефективну сільськогосподарську техніку й методики, що дозволяють за менших витрат природних ресурсів виробляти більше продуктів

4

Раціональне споживання та скорочення харчових відходів. Плануйте свої купівлі, складайте списки; краще купіть менше, ніж більше. А якщо є залишки – віддавайте або заморожуйте їх. І пам’ятайте, що одна склянка вилитого молока – це 250 літрів змарнованої води, а кілограм викинутої яловичини – 15 тисяч літрів

5

Зменште кількість червоного м’яса.
Найбільше екології шкодять великі ферми, де тварини не мають доступу до відкритого простору та харчуються штучними кормами. Проте є менш шкідливі ферми вільного випасу та вигулу. Поєднання рослинних продуктів із помірною кількістю якісних харчів тваринного походження є основою флекситаріанства. Згідно з нею, помірна кількість продуктів тваринного походження дає людині незамінні нутрієнти, вітаміни та мінерали. При цьому така збалансована модель має менший уплив на довкілля, ніж веганство на основі імпортних суперфудів чи м’ясна дієта

Підказки, що завжди під рукою: фахівці з проєкту «ПроЗдорове» створили першу тарілку здорового харчування українця. Це зручна візуальна форма, щоб запам’ятати, яким має бути наш щоденний раціон, щоби повністю покривати фізіологічні потреби організму, зміцнювати здоров’я та запобігати розвиткові захворювань

Кокосове молоко
Alpro

Цілозерновий
хліб

Листя салату

Квасоля

Огірок

В’ялені томати

Кава

Кабачок

Зелень

Цілозерновий хліб

Нут

Баклажан

Перець

Листя салату

Напій з обліпихи

Льон

Кунжут

Оливкова олія

Морква

Буряк

Селера

Вівсянка

Яблуко

Вершкове масло

Кориця

Морква

Цибуля

Картопля

Духмяний перець

Квасоля

Йогурт Danone з полуницею

Листя салату

Морква

Помідори

Червона
риба

Огірок

Цілозернове
борошно

Йогурт «Активія
Манго-персик» 
без цукру

Яйця

Молоко

Олія

Рис

Яблука

Гречана локшина

Перець

Стручки квасолі

Куряче філе

Гарбуз

Буряк

Лимон

Вершкове
масло

Сир