За останні кілька років у нас з’явилися нові гастрозвички: менше (або взагалі ніколи) не готувати вдома, більше вечеряти у нових закладах, користуватися сервісами доставки їжі.

Але потім настав карантин. А ще трохи пізніше – стало зрозуміло, що в нестабільному 2020 році не буде зайвим навчитися економити та нарешті почати готувати вдома. От тільки як цього навчитися, коли холодильник порожній уже сьогодні, а рецепти в інтернеті виглядають занадто складними?

Ми спільно з ТМ «Бащинський» записали 10 відеорецептів простих страв, які може повторити кожен на своїй домашній кухні. Страви готують кулінарні дилетанти з команди The Village Україна.

Меню

Гороховий суп «Сам удома»

Готує Максим Чеховський, діджитал-директор

Макс – естет і гурман, який вміє готувати, але старанно це приховує. Ми це зрозуміли, коли він випадково у розмові вжив слово «су-від». Макс розуміє, що справжньому таланту публіка не потрібна. От і перевіримо, чи вдасться йому не видати усі свої кулінарні секрети.

Інгредієнти:

• 300 гр гороху

• ½ упаковки напівкопчених ковбасок «Бащинський»

• 1 середня морквина

• 1 біла цибулина

• оливкова олія

• петрушка

Час приготування:

2 год

Рівень складності страви:

6 з 10

Оцінка Максу:

5

1. Промиваємо і замочуємо горох на 1 год у холодній воді у співвідношенні 1:3.

2. Потім ставимо на плиту і варимо його протягом години.

3. Доки горох вариться, нарізаємо моркву та цибулю й обсмажуємо до золотого кольору.

4. Додаємо на сковорідку нарізані ковбаски.

5. Додаємо смажені овочі з ковбасками до гороху. Перемішуємо.

6. Нарізаємо петрушку і прикрашаємо страву.

Час приготування:

2 год

Рівень складності страви:

6 з 10

Оцінка Максу:

5

«Я люблю гороховий суп. Це страва з дитинства. Мама і бабуся готували його мені регулярно, тому ідеальний гороховий суп – за рецептом із дитинства».

Шакшука «Сніданок у ліжко»

Готує Маша Ніколаєнко, продюсерка комерційних проєктів

У колекції кулінарних експериментів Марії – одна пожежа й один витік газу. Снідає вдома, потім харчується в ресторанах. Подивимось на її кулінарну вдачу на домашній кухні.

Інгредієнти:

• 1 солодкий перець

• ½ цибулі порей

• 2 зубчика часнику

• 4 сосиски «Міні» Баликові

• ½ банки консервованих томатів

• 2 курячих яйця

• петрушка або кінза

Час приготування:

20 хв

Рівень складності страви:

7 з 10

Оцінка Маші:

5

1. Наливаємо оливкову олію на сковорідку і роздавлюємо два зубчики часнику. Трішки обсмажуємо часник, щоб він дав свій аромат, потім прибираємо його зі сковорідки.

2. Нарізаємо сосиски, перець і цибулю порей. Кидаємо усе на сковорідку. Обсмажуємо 4–5 хв.

3. Заливаємо усе томатами з банки, даємо час їм нагрітися.

4. Розбиваємо яйця на сковорідку. Порада: їх потрібно розбивати на дуже гарячі томати, щоб вони одразу «схопилися».

5. Чекаємо, поки яйця запечуться. Жовток має залишитися рідким.

6. Прикрашаємо зеленню і їмо шакшуку з хлібом або пітою прямо зі сковорідки.

Час приготування:

20 хв

Рівень складності страви:

7 з 10

Оцінка Маші:

5

«Я готую вдома тільки у вихідні, коли нікуди не поспішаю. Вихідних у мене 2–3 на місяць. От і порахуйте. Поїсти вдома можна так само атмосферно, як і поїсти на якомусь ринку в Афінах. Обожнюю середземноморську кухню, особливо після візиту до Ізраїлю. Мені здається, я там вперше спробувала хумус, а шакшуку мені приготували мої друзі в Єрусалимі, було дуже смачно».

Яєчня «як у бабусі»

Готує Ярослав Друзюк, редактор рубрики «Їжа»

Ярослав відвідав більшість закладів Києва. Напевно, він єдиний у нашій команді, хто може відрізнити шакшуку від омлету і сказати, де в Києві найсмачніший стейк і яке вино до нього підібрати. Тепер час перевірити кулінарні здібності Ярослава!

Інгредієнти:

• 2 курячих яйця

• 4 помідори чері

• 4 сосиски «Міні» без оболонки

• листя салату

• вершкове масло

Час приготування:

10 хв

Рівень складності страви:

2 з 10

Оцінка Ярославу:

4-

1. Розігріваємо вершкове масло на сковорідці.

2. Коли воно повністю розтануло, додаємо нарізані помідори чері й нарізані сосиски «Міні», злегка все обсмажуємо.

3. Зверху розбиваємо яйця. Чекаємо, поки білок схопиться, зменшуємо вогонь і накриваємо сковорідку кришкою. Так доготується жовток.

4. Викладаємо усе на велику тарілку, прикрашаємо листям салату, який можна попередньо заправити оливковою олією і соєвим соусом. Можна додати сир, хліб, овочі.

Час приготування:

10 хв

Рівень складності страви:

2 з 10

Оцінка Ярославу:

4-

«Востаннє я готував удома кілька років тому, коли робив дівчині картопляне пюре. Але це було найкраще картопляне пюре у світі! А ще кілька років тому, коли я жив в інститутському гуртожитку, готувати доводилося щодня, тому за потреби я можу підсмажити собі м'ясо і приготувати гречку або рис».

«Святошинська брускета»

Готує Ніна Коробко, креаторка комерційного відділу

Робота Ніни – придумувати нові ідеї для спецпроєктів, день за днем, місяць за місяцем. А тепер перевіримо її креаторські здібності на пекельній кухні. Бо зі слів Ніни – 90% їжі вона купує у відділах кулінарії та ресторанах.

Інгредієнти:

• свіжий багет

• вершковий сир

• шинка «Філейна» ТМ «Бащинський»

• в’ялені томати

• мікрогрін

Час приготування:

7 хв

Рівень складності страви:

1 з 10

Оцінка Ніні:

4+

1. Розрізаємо багет по довжині.

2. Підсушуємо його на розігрітій сковорідці з оливковою олією.

3. Намащуємо вершковим сиром.

4. Викладаємо зверху кільця шинки й в’ялені томати.

5.  Прикрашаємо мікрогріном.

Час приготування:

7 хв

Рівень складності страви:

1 з 10

Оцінка Ніні:

4+

«Ця брускета готується суперпросто – і до цього, у неї досить «складний» смак внаслідок класного поєднання інгредієнтів. А ще в ній є сир! Такі ж його фанати, як я, точно підтримають: будь-яка страва, де є сир – це автоматично «ммм»».

Звичайна паста

готує Міша Мирний, дизайнер комерційного відділу

Міша за професією і покликанням – дизайнер. Тому і на кухні він поводиться як творча людина. Подивимося, що він зробить зі звичайною пастою.

Інгредієнти:

• паста

• сосиски

• в’ялені томати

Час приготування:

15 хв

Рівень складності страви:

3 з 10

Оцінка Міші:

4

1. Кип’ятимо воду з розрахунку 1 л води на 100 г пасти,
додаємо 10 г солі на кожен літр.

2. Коли вода закипіла, кладемо пасту і
варимо 7–10 хв (залежить від виду пасти).

3. Додаємо до пасти попередньо зварені сосиски,
прикрашаємо в’яленими томатами й посипаємо сиром.

Час приготування:

15 хв

Рівень складності страви:

3 з 10

Оцінка Міші:

4

«Під час карантину доводиться готувати щодня. А інколи – навіть кілька разів на день! Пасту – обожнюю. Але у мене є дурна звичка все міряти «на око» і додавати «ще трішки». Щоб вона вийшла ідеальною, тримайте лайфхак: її потрібно готувати рівно стільки, скільки написано на упаковці».

Швидкі овочі з м'ясом на сковорідці

готує Максим Чеховський, діджитал-директор

Макс – естет і гурман, який вміє готувати, але старанно це приховує. Ми це зрозуміли, коли він випадково у розмові вжив слово «су-від». Макс розуміє, що справжньому таланту публіка не потрібна. От і перевіримо, чи вдасться йому не видати всі свої кулінарні секрети.

Інгредієнти:

• ½ солодкого перцю

• 1 морквина

• ½ цибулі-порей

½ кабачка

100 г рулету «Гурман» з курячого філе

2 ст. л. кунжуту

2 дольки часнику

3 ст. л. соєвого соусу

мікрогрін

Час приготування:

20 хв

Рівень складності страви:

7 з 10

Оцінка Максу:

5

1. Нарізаємо овочі: порей кільцями, перець, моркву і кабачки – довгастими шматочками. Рулет із курячого філе нарізаємо кубиками.

2. Роздавлюємо часник ножем і викладаємо на розігріту сковорідку, щоб він віддав свій аромат.

3. Першим кладемо на пательню м’ясо, його достатньо підрум’янити до золотистої скоринки.

4. Потім насипаємо овочі, заливаємо їх соєвим соусом і обсмажуємо на великому вогні, постійно помішуючи.

5. Посипаємо кунжутом і мікрогріном.

Час приготування:

20 хв

Рівень складності страви:

7 з 10

Оцінка Максу:

5

«Під час сидіння вдома постійно тягне на кухню. Відчуваєш неусвідомлене бажання відкрити холодильник і щось там знайти – ніби там захований скарб якийсь. А потім цей скарб залишиться на боках. Тому краще приготувати щось із меншою кількістю вуглеводів, наприклад, м’ясо з овочами стір-фрай».

Салат з куркою

готує Ніна Коробко, креаторка комерційного відділу

Робота Ніни – придумувати нові ідеї для спецпроєктів, день у день, місяць за місяцем. А тепер перевіримо її креаторські здібності на пекельній кухні. Бо зі слів Ніни – 90% їжі вона купує у відділах кулінарії та ресторанах.

Інгредієнти:

• 200 г курячого філе ТМ «Бащинський»

• 1 пучок руколи

• ½ лимона

½ апельсина

оливкова олія

соєвий соус

Час приготування:

10 хв

Рівень складності страви:

3 з 10

Оцінка Ніні:

4

1. Нарізаємо філе невеликими шматочками.

2. Додаємо руколу.

3. Знімаємо білу оболонку з апельсинів і нарізаємо м’якоть кубиками в 1 см.

4. Готуємо заправку: соєвий соус, оливкова олія, сік лимона.

5. Поливаємо всі інгредієнти салату заправкою і добре перемішуємо.

6. Можна посипати сушеними травами за бажанням.

Час приготування:

10 хв

Рівень складності страви:

3 з 10

Оцінка Ніні:

4

«Не дуже розумію салати в стилі «поєднання зелені з зеленню». Знаєте цей момент, коли бачиш перед собою порожню тарілку і начебто маєш відчувати ситість, а за фактом хочеш їсти ще більше? Тому я обожнюю, коли навпаки: салат ситний, з не дуже попсовим поєднанням інгредієнтів (хай пробачить мені «Олів'є») та зі смачною, немайонезною заправкою».

Тушкована капуста «по-михайлівськи»

готує Міша Мирний, дизайнер комерційного відділу

Міша за професією і покликанням – дизайнер. Тому і на кухні він поводиться як творча людина. Подивимося, що він зробить зі звичайною пастою.

Інгредієнти:

• ⅓ капусти

• 3 баварські ковбаски «Бащинський»

• ½ цибулі

½ моркви

1 ст. л. томатної пасти

суха зелень

• олія

Час приготування:

30 хв

Рівень складності страви:

6 з 10

Оцінка Міші:

4

1. Шинкуємо третину білокачанної капусти, трохи підсолюємо її й добре перемішуємо руками, злегка стискаючи, щоб капуста почала пускати сік.

2. Дрібно нарізаємо цибулю і натираємо на тертці моркву. Обсмажуємо це у глибокій сковорідці до золотавої скоринки.

3. Додаємо на сковорідку капусту, перемішуємо і зменшуємо вогонь.

4. Коли капуста розм’якне, додаємо томатну пасту, трохи цукру й оцет – так смак буде насиченішим.

5. Тушкуємо під закритою кришкою на маленькому вогні ще 15–20 хвилин.

6. Подаємо, як німці – з баварськими сосисками та пивом.

Час приготування:

30 хв

Рівень складності страви:

6 з 10

Оцінка Міші:

4

«Я не люблю капусту, але можливо це лише тому, що я її не готував. Інколи хочеться приготувати щось зовсім нове, навіть те, що не сильно любиш. Востаннє я їв тушковану капусту в далекому дитинстві, саме тоді вона мені й не припала до смаку».

Сосиско-боул

готує Маша Ніколаєнко, продюсерка комерційних проєктів

У колекції кулінарних експериментів Марії – одна пожежа й один витік газу. Снідає вдома, потім харчується в ресторанах. Подивимося на її кулінарну вдачу на домашній кухні.

Інгредієнти:

• 50 г кускусу

• 2 сосиски молочні «Бащинський»

• ½ огірка

50 г козячого сиру

50 г грецького йогурту

1 яйце

• кріп

лимон

Час приготування:

15 хв

Рівень складності страви:

4 з 10

Оцінка Маші:

5

1. Заправляємо кускус спеціями, олією, заливаємо окропом у співвідношенні 1:1, накриваємо кришкою і залишаємо на 5–6 хвилин.

2. Сосиски відварюємо.

3. Яйця варимо 8–9 хвилин, щоб жовток залишився м’яким.

4. Огірок нарізаємо кубиками, козячий сир рвемо руками або нарізаємо невеликими шматками.

5. Готуємо заправку для страви: нарізаємо дрібно кріп, додаємо його до грецького йогурту і бризкаємо лимонний сік. Солимо і перемішуємо.

6. Складаємо боул: беремо велику глибоку миску, по колу викладаємо усі інгредієнти, а в центр наливаємо заправку.

Час приготування:

15 хв

Рівень складності страви:

4 з 10

Оцінка Маші:

5

«Люблю прості страви й звичні продукти, які дала земля, на якій я виросла: хліб, помідори, картопля, домашні яйця. Тому я люблю сезонні страви. А вся ця екзотика, яка прижилася і багатьом здається зрозумілою, – мені досі не зрозуміла. Наприклад, авокадо!»

Хот-дог «Прототип»

готує Ярослав Друзюк, редактор рубрики «Їжа»

Ярослав відвідав більшість закладів Києва. Напевно, він єдиний у нашій команді, хто може відрізнити шакшуку від омлету і сказати, де в Києві найсмачніший стейк і яке вино до нього підібрати. Тепер час перевірити кулінарні здібності Ярослава!

Інгредієнти:

• Сосиски філейні від «Бащинський»

• Булка

• Рукола

Сирний соус

Час приготування:

10 хв

Рівень складності страви:

2 з 10

Оцінка Ярославу:

3

1. Підсмажте сосиски та підрум’яніть булочку для хот-дога.

2. Розріжте булочку, змастіть її в середині соусом – можете взяти гірчицю, сирний, дзадзикі – будь-який ваш улюблений соус.

3. Покладіть у середину булки сосиску.

Зверху можете ще раз змастити соусом і додати листя салату або руколу, капусту, моркву, карамелізовану цибулю – будь-що.

Час приготування:

10 хв

Рівень складності страви:

2 з 10

Оцінка Ярославу:

3

«Я люблю страви, які виходять за межі певних категорій та уявлень. Хот-дог – це максимально простий формат, який можна зробити і демократичним, і гастрономічним задоволенням. Багато інгредієнтів ідеальному хот-догу не потрібно, але якщо сосиска, то вона має бути ніжна і молочна, а якщо сирний соус – то сирний-сирний».

Готуй легко і швидко з продуктами ТМ «Бащинський»

Купити продукцію ТМ «Бащинський» можна онлайн.

ТМ «Бащинський» – бренд м’ясних продуктів із широким асортиментом. Окрім відомих сосисок, «Бащинський» виготовляє м’ясні рулети, паштети, грудинку, ковбаски, сендвічі.

Щороку ТМ «Бащинський» підтверджує якість продуктів проходженням перевірки на отримання сертифікату Food Safety System Certification 22000 (FSSC 22000).

Матерiал пiдготовлено за пiдтримки