Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.

Кофеїн – найпоширеніша психоактивна речовина, яку споживають люди в усьому світі (подякуйте за це глобалізації та важким понеділкам). Але перш ніж ми дійшли до рівня кіосків з кавою на кожному кроці, кава пережила різні періоди становлення, розвитку та критики.

The Village Україна разом з італійським брендом кавових машин De’Longhi дослідили еволюцію кави та нашого захоплення нею. Дивіться, як усе було.

Тисніть на зображення –

 читайте про один із періодів розвитку кави у світі

Яку каву пили і п’ють в Україні?

Женя Горбань

консультант у кавовій сфері
За 2018 рік Женя допоміг запустити п’ять кав’ярень у п’яти містах України: Львові, Одесі, Дніпрі, Хмельницькому та Маріуполі

Від Туреччини до Італії

Якщо згадати наше українське дитинство, тоді всі вдома пили розчинну каву або джезву (турку). Турецька заварка – це було перше знайомство українців з меленою натуральною нерозчинною кавою. Я почав працювати з кавою у 2012 році. Тоді була популярною італійська класика. Єдина компанія, яка має запатентований стандарт приготування кави – Illy. Усі навколо повторювали їхні пропорції: 7 грамів у холдер для приготування однієї порції еспресо, 14 грамів – для допіо. Логіка цього підходу полягає в тому, щоб кава мала завжди однаковий смак, щоб у будь-якій точці світу її приготували однаково. Відмінностей у смаку уникали через інтенсивну просмажку. Тоді кава схожа одна на одну – незалежно від того, чи вона з Ефіопії, чи з Кенії. На цьому підході певний час базувалася вся індустрія.

Бум 2014-2015-х

Пізніше почався перехідний період від комерційної кави до пошуку нових підходів і методів. З’явилася свіжа обсмажка. Багато в чому це сталося завдяки кавовій асоціації Coffee Specialty та їхнім чемпіонатам, які популяризували каву категорії specialty – 5% від виробництва всієї кави у світі. Це насамперед суворий спосіб відбору зерна, де на 350 грамів кави допускається мінімальна кількість дефектів. Таку каву вирощують у спеціальному мікрокліматі, й вона має смакові характеристики 80+ балів згідно з міжнародним капінг-листом. Specialty зерно вирощують не заради кількості, а заради унікальності.

Перші обсмажки кави в Україні

Найпершими, хто підхопив тренд зі свіжим обсмажуванням, стежив за свіжістю кави та перестав використовувати класичні рецепти – були харків’яни з простору «Кофеин». Потім у 2011 році це почали робити «Фунт кави» в Дніпрі, а з 2012-го – «Світ кави» у Львові.

Перші кав’ярні третьої хвилі

Із часом почали з’являтися перші топові кав’ярні, які показали, що підготовка спеціалістів, обладнання та специфіка бару можуть бути зовсім іншого рівня. Наприклад, у львівській кав’ярні «Світ кави» працювала Наталка Остапюк (трикратна чемпіонка України в дисципліні «Бариста»). Кияни спробували свіжу обсмажку в Espressoholic і «Еспресо Кімнаті», а «Чашка» на Бессарабці стала першою еталонною кав’ярнею третьої хвилі, яка підняла рівень всієї індустрії.

Яку каву люблять українці?

Український кавовий ринок розвивається найшвидше серед європейських. У нас відкривається найбільша кількість кав’ярень третьої хвилі – щомісяця це близько 10 нових закладів. Загалом за 2019 рік споживання кави в Україні збільшилося на 20%, з яких 12% – specialty сегмент.

Українці люблять сучасну правильну каву. Всі вже знають, що таке флет-вайт, нікого не здивуєш дабл шотом або зрізаним холдером. Багато хто приходить і питає, який сьогодні сорт і коли буде улюблена Ефіопія. А ще українці готують каву вдома, експериментують і нерідко розбираються в цьому на рівні барист.

Італійська кавомашина
De’Longhi ECAM 370.95 T Dinamica Plus перетворює повсякденну чашку кави на особливий ритуал.

→ Готує 12 різних кавових напоїв в один дотик.

→ Є можливість налаштувати параметри на свій смак: регулювати міцність або заварити цілий графин кави на 2-6 порцій.

→ Має металеву конічну кавомолку та 13 ступенів регулювання помелу.

→ Фірмова технологія LatteCrema System дає змогу створювати кавові напої з додаванням молока і ніжною та щільною пінкою.

→ Можна зберегти налаштування улюбленого рецепта у своєму профілі.

→ Додаток Coffee Link допомагає приготувати напій віддалено.

Матеріал підготовлено за підтримки