Повнота вражень і цілковите занурення – до цього наразі прагнуть мало не всі надсучасні кінотеатри. Проте для того, аби краще заглибитись в атмосферу фільму, не обов’язково надягати VR-окуляри, іноді достатньо підібрати правильні снеки.

Смакові рецептори, як відомо, активізують епізодичну пам’ять, яка допомагає нам сформувати, а пізніше згадати, що ми відчували в певний час у певному місці. Тож кіно, яке супроводжувалось трапезою, здатне в ретроспективі впливати на свого глядача фізично.

The Village Україна спільно з виробником снеків Kabanosy пропонують власну класифікацію їжі відповідно до кіножанрів. Формуйте своє меню для кращого кінодосвіду. Смачного!

Гарячі фільми про любов

«Вікі Крістіна Барселона», «Мрійники», «Назви мене своїм ім’ям»

Снеки: оливки, персики, сир

Біле вино та устриці – певно, перше, що спадає на думку при згадці про їжу закоханих. Утім, кіноромантики впевнено руйнують цей стереотип, показуючи нам, що за найпалкішими екранними романами стоїть палка і терпка їжа. За переглядом «Вікі Крістіни Барселони» обов’язково зверніть увагу, як, подорожуючи по Ов’єдо та Барселоні, іспанець Хуан Антоніо (Хав’єр Бардем) зваблює головних героїнь інтелектуальними бесідами та місцевими закусками – сирами, виноградом та гострим чилі.

Після такого гедоністичного кіно треба одразу вмикати «Мрійників» Бернардо Бертолуччі та нарізати шматочки найпахучішого сиру. Там трійка студентів створює свій оазис безтурботного життя та кохання без будь-яких обмежень за вином та оливками в розпал паризьких демонстрацій 1968 року. А ось де вдасться вдихнути на повні груди, то це в сонячній Кремі – італійському містечку на півночі, де відбувається дія «Назви мене своїм ім’ям». Олівер та Еліо тут насолоджуються курортним романом, персиками, сирами та свіжою випічкою. Саме так смакує перша закоханість.

 

Яскраве костюмоване кіно

«Готель «Ґранд Будапешт», «Марія-Антуанетта», «Чарлі і шоколадна фабрика»

Снеки: цукерки, тістечка, морозиво

«Нехай їдять тістечка», – грайливо каже Кірстен Данст в образі Марії-Антуанетти. Вмикаючи таке яскраве та «солодке» кіно, як у Софії Копполи, обирайте лише десерти. Пастельні відтінки Версалю та пишні сукні придворних дам режисерка доповнила в кадрі десятками мідних таць із солодощами від люксового французького бренду Ladurée.

І якщо під час «Марії-Антуанетти» солодке варто поїдати, то після «Готелю «Ґранд Будапешт» вам неодмінно захочеться щось солодке приготувати. Наприклад, триярусне тістечко Courtesan au Chocolat. У фільмі автор делікатесу, шеф-кухар того самого готелю, гер Мельт забрав рецепт десерту із собою в могилу. На щастя, справжні автори – німецька кондитерська Cafe CaRe – вже давно відкрили таємницю приготування.

 

Бойовий екшн

«Міцний горішок», «Ідентифікація Борна», «Месники»

Снеки: горішки, картопля фрі, ковбаснеки

У 2015 році журнал американської медичної асоціації Internal Medicine опублікував результат цікавого дослідження – люди схильні поїдати більше снеків під час перегляду бойовиків та картин, сповнених екшену. По-справжньому енергійне кіно справді здатне знесилити глядача, зануреного в сюжет. Отже, поки Брюс Вілліс бігає босоніж по битому склу, не відставайте від героя і пригощайтесь поживними горішками, як реверанс у бік прокатників-локалізаторів, що в далеких 90-х переклали для нас назву Die Hard як «Міцний горішок».

А якщо турбулентної подорожі в Нью-Йорк Джона Маклейна вам не вистачило, приготуйте поживніші ковбаски та хот-доги, вмикайте «Ідентифікацію Борна» і нервово стежте за тим, як колишній агент ЦРУ йде проти системи задля кращого життя, розправляючись із ворогами. Навіть супергероям треба запасатися енергією, тому картопля фрі та «Месники» – чудова комбінація. Особливо якщо дочекатися сцени після титрів, де команда мовчки обідає бургерами та картоплею після важкого бою з інопланетянами. Якщо супергероям можна джанк-фуд, то й нам також.

 

Космічне кіно

«Марсіянин», «2001: Космічна одіссея», «Інтерстеллар»

Снеки: насіння, горіхи, батат, чіа

Є дещо шалена теорія про те, що «2001: Космічна одіссея» Стенлі Кубрика – це кіно про їжу майбутнього. Якщо замислитись, то всі ключові події фільму відбуваються тоді, коли персонажі зайняті трапезою. Наукова фантастика, що з подачі Кубрика показувала нам конденсовані страви, які вживали через соломинку. І якщо наприкінці 60-х футуристичну їжу уявляли саме так, то глядачам такого кіно радимо обирати снеки, за якими майбутнє наразі – суперфуди. Мигдаль і чіа можна змішати з чорницями, а соняшникове насіння – з кукурудзою. Адже в «Інтерстелларі» Крістофера Нолана саме кукурудза та окра – суперфуди, що виживуть після згубних кліматичних змін на планеті Земля. Тим часом, споглядаючи за пригодами Метта Деймона на Марсі, приготуйте смачний батат – відчуйте на собі картопляний раціон «Марсіянина».

 

Історичні видовища

«Гра престолів», «Гладіатор», «Макбет»

Снеки: хлібні пампушки, ковбаснеки, курятина

«Гра престолів» – хоч і не зовсім історичний жанр, втім, будуючи всесвіт фентезі авторства Джорджа Р. Р. Мартіна, творці серіалу зверталися до історичних фактів при створенні раціону героїв. Кров’яні пироги та ковбаси ірландців перейшли до дотракійців, іспанський делікатес «куропатки в меді» став стравою Королівської Гавані, а хлібні пампушки французів тут віддали Хайгардену.

Тим часом «Макбет» Джастіна Курзеля – приклад кельтсько-шотландської кухні, де монархам подавали овечі сири, баранину та конину. У пошуках історичної кухні також вмикайте «Гладіатора» Рідлі Скотта. Непереможному Максимусу в цьому кіно, м’яко кажучи, не до їжі, а ось оточення імператора Коммода з радістю ласує традиційними для Рима фруктами, вином, різноманітними м’ясними ковбасками та стейками з кабанів. «Хліба і видовищ», – писав давньоримський поет-сатирик Ювенал, і хто ми такі, аби з ним сперечатись.

 

Спортивні драми

«Борг проти Макінроя», «Я, Тоня», «Роккі»

Снеки: злакові чипси, палички моркви і селери, детокс-коктейль

Сила духу, неймовірна фізична витривалість і жодного джанк-фуду. Якщо переходити на корисні снеки, то хіба що зі стійкими та стрункими спортсменами. Ніщо так не надихає на пробіжку, як ранкові заняття Сильвестра Сталлоне під канонічну фанфарну мелодію Gonna Fly Now. Сніданок чемпіона від Роккі (три сирих яйця) радимо замінити на смачний детокс-коктейль.

А ось у виборі низькокалорійної їжі краще довіритись суворій мамі фігуристки Тоні Хардінг. Доки Марго Роббі практикує потрійний аксель на катку в спортивній драмі «Я, Тоня», Елісон Дженні, що виконала роль її наставниці та матері Лавони, турбується про те, аби донька не з’їла нічого зайвого – лише овочі та багато рідини. Насамкінець, остерігайтесь фінальної частини стрічки «Борг проти Макінроя» – там пристрасті на корті розпалюються так, що нервове поїдання снеків ви навіть не контролюватимете. Тому будьте як Бйорн Борг – дихайте рівно, не психуйте і їжте морквяні палички.

 

Кримінальні історії

«Кримінальне чтиво», «Доказ смерті», «На драйві»

Снеки: гамбургери, начоси, мілкшейк

Ніколи не помічали, що більшість пограбувань та афер в кіно були сплановані у типових дайнерах? Кримінальні та авантюрні стрічки так чи інакше містять сцени трапез у придорожніх кафе – архетипному місці для невимушених розмов найманих убивць. А де дайнер, там і безлімітний запас чорної кави, гамбургерів, картоплі фрі, панкейків і ймовірність наштовхнутись на банду кримінального лідера Дока зі стрічки «На драйві».

Втриматися від спокусливого 5-доларового мілкшейку, як у «Кримінальному чтиві», просто неможливо. Тому для такої стрічки діставайте міксер заздалегідь і готуйте найгустіший молочний коктейль, як у Мії Волес. Будьте готові до крупних планів бургерів з гавайського фастфуду Big Kahuna, який спеціально для власних фільмів придумали Тарантіно та Родрігес. А головне – спокушайтесь лише на начоси Майка-каскадера з «Доказу смерті», але в жодному разі не сідайте в його тачку.

KABANOSY – ковбаснеки, виготовлені за технологією «extra сушка». Зі 185 грамів м’яса отримують 100 грамів готового продукту. Зберігаються до 60 діб без холодильника.

Замість попкорну, чипсів і сухариків – ваш новий кінодосвід.

KABANOSY продаються у точках роздрібної торгівлі та у мережевих супермаркетах Києва: «Сільпо», NOVUS, «МегаМаркет», «Велика Кишеня»

Матеріал підготовлено за підтримки

Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.