Люди люблять алкоголь. І йдеться не лише про сам напій, а й про культуру його споживання – смакування, атмосфера, звичаї. Будь то гамірна вечірка з друзями чи келих чогось міцного на самоті. Істина лиш у тому, що «правил» в алкогольній культурі немає. Головне мірило успіху напою – задоволеність гостя, його вердикт про смак і заповітне «А можна, будь ласка, ще один?».

The Village Україна разом з Hennessy Very Special в серії матеріалів вирішили розвінчати головні міфи про споживання коньяку. У першому випуску ми поекспериментуємо з лимоном.

 

Міф: поєднувати коньяк з лимоном – неправильно

Ви замовляєте коньяк. Вам приносять його у келиху на ніжці, а на додачу – тонкий прозорий шматочок лимона на блюдечку. Вкусити лимон і запити коньяком? Кинути шматочок у склянку? А коньяк взагалі п’ють з лимоном?

Нічого не зрозуміло. Краще запитати у експертів.

Іван Бачурін,

бренд-амбасадор компанії

Moët Hennessy в країнах СНД

Ірина Машихіна,

шеф-бармен

boutiquebar Biancoro

 

Що буде,

якщо додати лимон...

 
 
×

 

Звідки взявся лимон?

Іван Бачурін: «Попри те, що культуру вживання лимона часто асоціюють із Середземноморським басейном, походить він із Південно-Східної Азії. Араби у своїх завоюваннях дійшли до річки Інд і ознайомилися з лимоном як з культурою, а після цього поширили її по всьому Арабському халіфату.

Перші властивості лимона почали відкривати та помічати ще в епоху Великих географічних відкриттів. Люди звернули увагу, що плід непогано зберігається і має речовини, які захищають від цинги (захворювання, спричинене нестачею в організмі вітаміну C – ред.). І якщо лимон утримував зуби, то бойовий дух підтримував алкоголь. Так лимон почали додавати у найперші алкогольні коктейлі – пунш і грог».

До чого тут Микола ІІ?

Іван Бачурін: «Традиція споживання коньяку з лимоном насамперед пов’язана з класичним явищем «ніколашка» – закускою, яку полюбляв Микола ІІ.

У французькій мові є такий вислів – noblesse oblige. Перекладається як «благородне походження зобов’язує». Так-от, Микола ІІ терпіти не міг коньяку, він любив горілку. Але коли зустрічалися монархи, то їхнє походження зобов’язувало їх пити коньяк. Будучи стриманим до коньяку, Микола ІІ просив відрізати шматочок лимона, мокав його у мелену каву, а потім у тростинний цукор.

Так з’явилася закуска «ніколашка». Лимон мав ароматичні речовини, давав цитрусовий аромат і ефірні олії, тому аромат коньяку перебивався, гіркоту додавала мелена кава, а цукор – солодкий смак.

Після цього поєднання лимона з коньяком стало noblesse oblige: виділяє тебе з натовпу, але кращого смаку напою не додає».

Зрозуміло, якщо хочеш бути як Микола ІІ – пий коньяк з лимоном, але якщо хочеш бути як професійний сомельє – обирай чистий, щоб не перебити смак та аромат напою. А якщо все-таки хочеться і лимона, і коньяку, і ще чогось – готуй коктейль. Тільки правильний.

Spirit, sour, sweet

 

Ірина Машихіна: «Будь-який коктейль – це смаковий баланс кислого та солодкого. Лимон – основа цілої категорії коктейлів, які тепер усе більше сходять на Олімп, – сауерів. Для категорії сауерів характерні так звані три «S of sour»: spirit, sweet and sour. Spirit – міцний алкоголь в основі, sweet – солодка частина, якою може бути цукор різного походження, мед або сироп, sour – кисла частина. Це може бути лимон або лайм, але, кажучи про коньяк, більш доцільний буде сік лимона.

Один із найвідоміших сауерів на основі коньяку – Sidecar. Це світова класика – кожен  бармен має вміти його приготувати. У Sidecar основа – це коньяк, солодка частина – апельсиновий лікер і кисла – лимонний фреш».

Експертний висновок:

Поєднання коньяку

з лимоном –

основа цілої категорії

коктейлів

 

Коктейлі створюють для того, щоб підкреслити і розкрити смак основного напою, а не втратити його. Hennessy Very Special використовують у коктейльній культурі як яскраву базу для напоїв з додаванням апельсинового лікеру і лимонного фрешу.

Матеріал підготовлено за підтримки Hennessy very special