У кожної людини – свій підхід до їжі. І він залежить не тільки від гастрономічних уподобань, а й від стилю життя, графіку роботи і звичок сім’ї. Але правила раціонального споживання підказують, що головне – знати міру і не викидати продукти, які купив, але забув про них.

The Village Україна разом з ТМ BOSCH розпитують киян, що вони їдять, де купують продукти і як зберігають їх у холодильнику.

 
 

Степан Цуцман

барний технолог, співвласник компанії ZABAROM і бару LOGGERHEAD

Настя Голобородько

консультантка з харчування

Сергій Соколов

маркетинг і pr-директор Арт-заводу Платформа

Сім’я

Степана Цуцмана

Степан, дружина Світлана, сини – Микита і Тимур

Про стиль харчування

Світлана: Ми готуємо вдома майже щодня. Наші діти настільки звикли до домашньої їжі, що в ресторанах для них складно щось підібрати, навіть якщо є дитяче меню. Наприклад, у них є чітке уявлення, що таке котлета – просмажена на кукурудзяному борошні та з хрусткою скоринкою. Якщо вона буде пересмаженою або приготованою на пару, то діти до неї не доторкнуться.

На сніданок вони їдять солодку кашу, на обід – білкову їжу з овочами, а вечеря зазвичай схожа на обід. Намагаємось, щоб білок був «правильним» – готуємо яловичину або індичку. Я їм приблизно те ж саме, що й діти, а Степан часто харчується в закладах.

Я їм приблизно те ж саме, що й діти, а Степан часто харчується в закладах

Степан: Я їм удома двічі на день – перед тренуванням і після. Перший сніданок – дві ложки вівсяних пластівців з медом та кефіром. Після тренування я обов’язково їм білки та вуглеводи – курка, яловичина, курячі яйця, каша.

О дев’ятій ранку я йду на свою улюблену роботу, де спілкуюся з людьми, які змінюють споживчі звички українців на краще. Тому мої гастрономічні вподобання покращуються також.

Упродовж дня я маю перекуси, але без чіткого режиму. Повертаюся о 9-10 вечора, і починається «нічний дожор»: добивання необхідних калорій і зняття напруги за день. Залюбки випиваю один-два келихи вина чи якогось цікавого пива. Їм сир, оливки, м’ясні страви, які підходять або під напій, або під настрій.

Продуктовий шопінг:

що і де купують

Світлана: Обов’язку «купувати продукти» в нашій сім’ї немає. Як правило, це робить хтось один із нас. Зараз частіше Степан, бо ми з дітьми влітку багато часу проводимо на дачі.

Складаємо списки, що потрібно придбати. Але зазвичай декілька разів на тиждень я ввечері отримую на вайбер повідомлення «Свєта, напиши, що потрібно купити, тільки так щоб я не нарізав по магазину три години».

Степан: Вважаю, що 90% куплених у супермаркеті продуктів – заплановані, і тільки 10% – спонтанні. Я можу «купити очима» гарно викладені рибу і м’ясо. Обожнюю цікаві соуси, переважно гострі. Як побачу нові в супермаркеті, беру, щоб спробувати.

Декілька разів на тиждень робимо дрібні «докупи» в магазині біля дому, а раз на 12-14 днів проводимо глобальний закуп частково на ринку, але більше в супермаркеті. Потім несу два-три 15-кілограмових пакети з продуктами з паркінгу з думкою, що, мабуть, більше так набирати не буду. Фінансово такий візит обійдеться приблизно у 1,5-2 тисячі гривень.

Вважаю, що 90% куплених в супермаркеті продуктів – заплановані, і тільки 10% – спонтанні

Світлана: Також нас виручають бабусі, які живуть за містом і мають приватне господарство. Вони передають нам домашню птицю, кисломолочну продукцію та кролів. Домашнє м’ясо готуємо дітям.

Що є в холодильнику

Степан: Я технолог, тому в моєму холодильнику все має бути чітко та впорядковано. Так зручно швидко все знаходити і зрозуміло, що закінчується. У кожного продукту є своє місце – це залізне правило.

У кожного продукту є своє місце – це залізне правило

Тому я без проблем можу назвати, що міститься на кожній полиці мого холодильника.

  • на першій – домашні яйця, лимон та деякі соуси;
  • на другій – масло, сметана, кисломолочний сир, контейнер із сиром та ковбасою для бутербродів, бастурма, рибна нарізка;
  • на третій – контейнери з готовими стравами для дітей, зараз це ікряні млинці, суп харчо, і банка з овечою бринзою;
  • на четвертій – борщ для дітей і розморожується птиця для наступної страви;
  • на останній – оливки і варення.

 

Оскільки влітку в нашій квартирі немає іншого прохолодного приміщення, у нижній коробці холодильника ми зберігаємо овочі, хліб, різне пиво і декілька пляшок вина. На дверцятах – гострі соуси: маринований перець чилі, барбекю, песто та інші.

Такий розподіл залежить від ваги, обсягу та частоти використання продуктів. Що легше та найуживаніше, то вище воно міститься.

Їжа в  холодильнику псується дуже рідко. Ми розподіляємо продукцію так, щоб потім не викидати. Таку звичку маю ще з дитинства: я жив з бабусею та дідусем, які пережили важкі часи. Тоді викинути продукти вважалося неприпустимим.

Що завжди є:

яйця, сир, гострі соуси, перша страва для дітей, пляшка грузинської води «Набеглаві».

Що найчастіше закінчується:

молоко, кефір, сири та вино Степана.

Ми провели експеримент: поклали різні продукти у звичайний холодильник на 7 днів. Щодня ми фотографували їх, аби простежити зміни.

Тарілка №1: як довго живе полуниця?

Середній термін зберігання полуниці у холодильнику – до 4 днів. Але якщо ягоди дуже стиглі, то бажано тримати їх не довше 2 днів.

поради: мийте полуниці одразу перед вживанням, не зберігайте мокрі ягоди в холодильнику; обирайте правильну тару: коробка з міцного картону або дерева з отворами для вентиляції.

Базилік зберігається у холодильнику свіжим протягом 2-3 днів. Потім починає в’янути і жовкнути.

поради: коли базилік почне в’янути, дрібно наріжте його, посоліть і залийте оливковою олією – так він може зберігатися ще 2 місяці.

Анастасія Голобородько

Живе з чоловіком Артуром і собакою Кокосом

Про стиль харчування

Я дуже люблю готувати. Для мене це своєрідний відпочинок і медитація. Мені подобається бути відповідальною за те, щоб страви були смачними, корисними та різноманітними. Тому ми з чоловіком майже завжди їмо вдома і дуже рідко в якихось закладах.

Мені подобається бути відповідальною за те, щоб страви були смачними, корисними та різноманітними

Як правило, ми снідаємо фруктами, горіхами та ягодами. Іноді – салатами, в основі яких гречка, кіноа або кукурудзяна каша, два-три види овочів, оливки, насіння та декілька видів зелені. Обід у нас завжди найситніший: жирненька риба типу лосося або оселедця, салат або запечені овочі. Вечеря легка – сир, яйця, якнайбiльше салатiв, трішки риби. Завжди багато горіхів.

Я готую прості страви: чим менше інгредієнтів і втручання – тим краще. Влітку більше половини нашого денного раціону – фрукти та ягоди, овочі та зелень.

Я готую прості страви: чим менше інгредієнтів та втручання – тим краще

Продуктовий шопінг:

що і де купує

У нас є два стабільних місця, де ми купуємо продукти. Перше – ринок «Столичний». Я завжди думала, що це якась оптова база з мішками картоплі, але виявилось, що це супергастрономічне місце з такою кількістю сирів, якого я не бачила в жодному супермаркеті Києва, з кращими цінами на рибу та морепродукти та великим вибором свіжих сезонних фруктів та ягід. Також продукти купуємо в «Мегамаркеті» за містом – тому, що він розташований дорогою до нашого дому. У Good Wine йдемо по авокадо, хліб, заморожене листкове тісто гарної якості та ще декілька спеціалітетів на наш смак.

Як правило, покупки ми робимо з чоловіком удвох, але якщо він зробить це сам, проблеми не буде, – він класно вибирає їжу. Спеціальних списків не складаємо, це більше стосується побутових товарів. Я завжди пам’ятаю, що є в нашому холодильнику і що потрібно докупити.

Я завжди пам’ятаю, що є в нашому холодильнику і що потрібно докупити

Багато зелені та деякі овочі я вирощую на грядці біля дому. Насіння частіше привозимо з країн, де подорожуємо. Зараз у мене росте мангольд, кейл, салатне листя, молодий часник, два види руколи, кріп, петрушка, кінза, чотири види базиліку, цикорій, м’ята.

Багато зелені та деякі овочі я вирощую на грядці біля дому

З овочів є декілька кущів помідорів та огірків. Насправді сенсу у вирощуванні саме овочів немає, бо простіше купити, але вони мене просто радують. Також є стручкова квасоля, різнокольоровий буряк, кольорова морква, селера, цибуля, броколіні та солодкий перець.

Що є в холодильнику

Моя професія пов’язана з їжею, тому процес закупівлі та зберігання продуктів уже досить налагоджений. Купуємо тільки те, що їмо, тому рідко в нашому холодильнику можна побачити продукти не першої свіжості. Буває, звісно, що забагато візьму сиру чи забуду про гриби в куточку, але дуже рідко.

Маю перевірені лайфхаки, як зберігати деякі продукти:

  • не потрібно мити те, що не миється, – малину, ожину. Вона просто потече і втратить смак;
  • щоб зелень довше зберігалась, її потрібно трохи збризнути водою, покласти в пластиковий пакет чи контейнер і закрити так, щоб туди не дісталося повітря. Так вона пролежить на тиждень довше, ніж звичайно.

Улітку ми купуємо ягоди для заморожування, тому що в лютому я буду готова вбити за свіжу смородину чи малину. Зараз у морозильній камері вже є чорна та біла смородина, абрикоси, аґрус, обліпиха та кизил.

Що завжди є:

овочі та фрукти, те, чим можна швидко перекусити, – кілька огірків, козячий сир, оливки.

Що найчастіше закінчується:

овочі та фрукти.

Тарілка №2: як довго живе петрушка?

Середній термін зберігання малини у холодильнику – до 4 днів. Потім вона швидко втрачає структуру, а за умови частих потоків теплого повітря може пліснявіти.

поради: пересипте ягоди у невеликі контейнери у два шари максимум, накрийте серветкою і покладіть у середнє відділення холодильника.

Петрушка зберігається у холодильнику зеленою та ароматною протягом 2-3 днів. Потім починає в’янути і жовкнути.

поради: перш ніж покласти петрушку в холодильник, проведіть процедуру «чистки» – прибріть листочки, які вже пожовкли, складіть гілочку до гілочки.

Сергій Соколов

Живе з собакою Бро

Про стиль харчування

Я рідко готую вдома. Прості страви, відварну курку чи овочеві салати – двічі на тиждень. Щось більш вишукане – раз на місяць. Це може бути запечений лосось з овочами в пароварці, салат із тунцем, спаржею та яйцями, рис з азійськими приправами.

Я часто в роз’їздах, тому харчуюся поза домом. Люблю азійську та грузинську кухню. Першу більше, бо багато подорожував Азією – був в Індії, Таїланді, Китаї. Азійські страви їм щонайменше двічі на тиждень, грузинські – рідше. Обожнюю все що, пов’язане з морепродуктами. Улюблені страви – грін-карі, том-ям, курка «гунбао», салат із папаї.

Снідаю зазвичай домашнім сиром із закваскою та фруктами або двома вареними яйцями з овочевим салатом. П’ю пуер, який мені привозять з китайської провінції, та намагаюсь відмовлятися від кави. До обіду маю легкий перекус – це може бути закваска або нульова «Активіа» з якимось фруктом. Обідаю відварною куркою або червоною рибою з гарніром. На вечерю дублюю це ж саме. Не уявляю їжі без фруктів та овочів – вони становлять 70% мого раціону.

Не уявляю їжі без фруктів та овочів – вони становлять 70% мого раціону

Продуктовий шопінг:

що і де купує

У мене немає десяти дітей та жінок, тому зазвичай я роблю ситуативні покупки. Раз на два дні купую фрукти та овочі. Оскільки вони швидко псуються, намагаюcь брати їх небагато.

Раз на два дні купую фрукти та овочі. Оскільки вони швидко псуються, намагаюcь брати їх небагато

Більше люблю класичні овочі – огірки, рожеві помідори або чері. Інші беру тільки для спеціальних страв. Щодо фруктів-ягід, то влітку це зазвичай кавун, диня, абрикоси і обов’язково черешня – її можу з’їсти кілограм замість вечері. Взимку найчастіше купую кишмиш, яблука та груші. Обожнюю азійські фрукти – манго, кокос, папаю, ананас, але, на жаль, в Україні вони сумнівної якості або за дивними для мене цінами.

Овочі та фрукти беру тільки на ринках. Буває, заїжджаю на Печерський, але найчастіше – одразу біля свого дому, тут великий вибір.

Раз на тиждень стабільно купую великий обсяг продуктів для своєї мами. Вона складає список, і я чітко за ним обираю продукти в супермаркеті. Іноді й собі там щось беру, але цілеспрямовано для себе в маркети не їжджу. Я трішки соціопат, тому зайти в торговий центр для мене випробування. А закупки для мами мене мотивують зібратися з силами і зробити це.

я трішки соціопат, тому зайти в торговий центр для мене випробування

Для свого пса Бро купую найдорожчий корм – мені для нього нічого не шкода. Краще собі чогось недокуплю, але йому – ніколи.

Що є в холодильнику

У моєму холодильнику завжди хаос, але я не надаю цьому значення. Вважаю, що порядок більш важливий в інших речах. Я живу один, у мене рідко бувають гості, я мало готую, тому для мене зовсім не принципово, як складені продукти в  холодильнику. Буває, що деякі овочі псуються, і я ставлюсь до цього нормально – при покупці закладаю на це 15% від вартості товару.

для мене зовсім не принципово, як складені продукти в  холодильнику

Що завжди є:

яйця, помідори, огірки, тунець у власному соку, банани, яблука.

Що найчастіше закінчується:

овочі, фрукти та вино.

Тарілка №3: як довго живуть печериці?

Середній термін зберігання печериць у холодильнику без упаковки – до 3 днів. Ці гриби дуже швидко втрачають вологу і вже на 4-й день зменшуються у розмірі.

поради: оптимальна температура зберігання печериць – 5-7 градусів.

Цвітна капуста може зберігатися у холодильнику до 3 тижнів. Однак вона може потемніти швидше від перепадів температури або якщо тримати її близько до морозильної камери.

поради: заморожування цвітної капусти вважається найефективнішим способом її зберігання (перепади температур і повторні заморозки не допустимі).

Результати експерименту

Ми поклали набір продуктів у холодильник ТМ BOSCH з технологією VitaFresh Plus на 7 днів.

Порівняно з такими ж продуктами, які зберігалися протягом 7 днів у звичайних холодильниках, гриби, уся зелень та фрукти не втратили вологості й кольору.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ ТМ BOSCH

Технологія VitaFresh Plus у холодильнику ТМ BOSCH – це спеціальне відділення, у якому продукти зберігаються удвічі довше. Відділення має дві зони.

  • У першій кліматичній зоні постійно підтримується низька температура близько 0°C, а два роздільні контейнери дають можливість зберігати рибу та м’ясо відповідно до гігієнічних умов.
  • У другій зоні – зоні вологості – розміщено спеціальний контейнер для овочів та фруктів. Ви можете самостійно обрати одне з двох налаштувань вологості, що допоможе зберегти всі корисні елементи та вітаміни.

Дізнатись більше про технологію VitaFresh Plus  

Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.