Якщо ви не знаєте, як доїсти всю куплену малину, полуницю, ожину й інші ягоди, разом із шеф-кухарями та нутриціологами ділимося простими рецептами ягідних сніданків. Вони урізноманітнять ваш раціон і стануть хорошим початком дня.

Анастасія Голобородько

нутриціологиня

Салат із ягодами, м’ятою, шпинатом і фундуком

Інгредієнти:

  • сезонні ягоди: полуниця, малина, лохина, ірга, ожина чи білий аґрус – 200–500 грамів
  • велика жменя підсмаженого фундука чи сирого гарбузового насіння
  • великий жмут шпинату
  • м’ята або естрагон – 3–7 гілочок
  • кокосове, фундукове або масло волоського горіха (можна взяти будь-яке солодкувате масло на ваш розсуд)
  • нерафіноване горіхове масло
  • винний оцет або сік ⅓ лимона
  • кіноа – 30 грамів
  • амарант – 30 грамів
  • сіль

Готуємо:

  1. Передусім амарант і кіноа потрібно замочити на ніч, після чого відварити разом. Усе це заправляємо горіховим маслом (можна також кокосовим молоком, хто як полюбляє).
  2. Миємо й очищаємо улюблені ягоди від хвостиків. Зараз можна використовувати малину, ожину, черешню тощо.
  3. Рвемо шпинат на великі шматки, змішуємо його з м’ятою й вичавлюємо на них сік лимона. Для більш вираженого смаку можна трохи посолити.
  4. Подаємо заправлений салат із зеленню, ягодами й посипаємо горіхами. Якщо хочеться зробити сніданок більш локальним, можна замість кіноа використати замочену на ніч зелену гречку. Її не потрібно варити, оскільки за ніч вона поглинає воду, стає ніжною й готовою до вживання.

Юрій Приємський

шеф-кухар і власник ресторану Hey guys

Гранола з полуницею та кокосовим йогуртом

Полуниця і йогурт дуже охолоджують у таку спеку, тому цей сніданок буде не лише смачним, а й освіжним.

Інгредієнти:

  • кокосовий йогурт – 100 грамів
  • полуниця – 100 грамів
  • гранола – 60 грамів
  • цедра лайма – 1 грам
  • м’ята – 1 грам

Інгредієнти для граноли:

  • вівсянка – 400 грамів
  • мед – 40 грамів
  • рослинна олія – 30 грамів
  • вода – 20 мілілітрів
  • кокосові чипси – 100 грамів
  • родзинки – 50 грамів
  • кеш’ю – 50 грамів
  • мигдаль – 100 грамів

Готуємо:

  1. Доводимо воду до кипіння, знімаємо з вогню й додаємо мед із рослинною олією. Усе ретельно перемішуємо.
  2. Далі додаємо цю воду до вівсянки й знову перемішуємо.
  3. Суміш відправляємо випікатися в духовку за температури 140–150°С на 15–20 хвилин. Після цього дістаємо й додаємо решту інгредієнтів.
  4. Готову гранолу перемішуємо й відправляємо в духовку ще раз на 15–20 хвилин. Дістаємо її з духовки й чекаємо, поки охолоне.
  5. На низ тарілки викладаємо йогурт і посипаємо цедрою лайма. Зверху з одного боку кладемо гранолу, а з іншого – полуницю, порізану навпіл. За бажанням готовий сніданок можна посипати м’ятою.

Льоля Ланда

шефиня, засновниця кафе «Єрусалим»

Ягідний креплах із заварним кокосовим кремом

Креплах – традиційні єврейські вироби з тіста. Вони схожі на варенички, але мають трикутну форму. Ми разом із дочкою Сонею написали рецепт цього сніданку (до речі, можна казати й крейплах, але трушніше буде все-таки креплах).

Інгредієнти:

  • кокосове молоко – 400 мілілітрів
  • яєчні жовтки – 4 штуки
  • кукурудзяний крохмаль – 40 грамів
  • білий цукор – 80 грамів
  • вершкове масло 82% – 70 грамів

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 200 грамів
  • вода тепла – 120 грамів
  • мак – 40 грамів
  • цукор – 5 грамів
  • дрібка солі

Інгредієнти для начинки:

  • сезонні ягоди – 150 грамів
  • кукурудзяний крохмаль – 25 грамів

Ягоди мають бути стиглі та гарні. Дуже великі можна розрізати навпіл, скласти в ємність, додати до них крохмаль і ретельно перемішати.

Готуємо заварний крем:

  1. Заздалегідь беремо два сотейники. В один додаємо кокосове молоко, а в інший – жовтки, цукор і крохмаль. Ретельно все перемішуємо.
  2. Нагріваємо молоко до 50–60°С, щоб воно було тепле, але не гаряче. На маленький вогонь ставимо сотейник із жовтками. Відразу починаємо помішувати й підливати тепле молоко. Коли маса стане однорідною, збільшуємо вогонь і продовжуємо перемішувати крем до густої консистенції.
  3. Готовий крем перекладаємо в іншу ємність і накриваємо плівкою. Важливо, щоб плівка лежала безпосередньо на кремі. Залишаємо його охолоджуватися за кімнатної температури.

Готуємо тісто:

  1. У ємності змішуємо борошно, сіль, цукор і додаємо воду. Головне слідкувати, щоб тісто було еластичне та не клеїлося до рук.
  2. Готове тісто перекладаємо на поверхню або дошку, посипану борошном. Після цього додаємо мак і ще раз обминаємо. Ставимо тісто в ємність, накриваємо та даємо відпочити протягом 20–30 хвилин.
  3. Поверхню, на якій будемо готувати, також посипаємо борошном. Коли тісто охолоне, розкачуємо його приблизно на 2 міліметри завтовшки.
  4. Розрізаємо на квадрати зі сторонами 6 на 6 сантиметрів і викладаємо начинку в середину тіста чайною ложкою. Далі змащуємо руки борошном і заліплюємо верхній кут розрізаного тіста, а потім – його краєчки. Варити креплах потрібно орієнтовно 3 хвилини у великій кількості киплячої, злегка підсоленої води.
  5. На тарілку викладаємо наш заварний крем, а на нього креплах. Готовий сніданок прикрашаємо свіжими ягодами та м’ятою.

Наталка Денисенко

авторка YouTube-каналу «Томати і сіль»

Сезон полуниць став довшим, тому її досі багато на ринках. А ми, зі свого боку, ніяк не можемо пройти повз, не купивши хоча би трохи ягід. На щастя, є багато різних способів, як цікаво використовувати полуницю в рецептах, коли вам набридне її їсти просто так. У літню спеку цей салат – чудовий варіант легкого сніданку чи полуденка.

Освіжний фруктовий салат

Інгредієнти:

  • полуниця, персик, вишні (у рівній кількості)
  • огірки (для хрусткості)

Готуємо:

  1. Нарізаємо всі інгредієнти й додаємо до них базилік, завчасно порізаний на тонкі смужки.
  2. Перемішуємо й заправляємо салат оливковою олією. Після цього додаємо сіль на кінчику ножа, щоб збалансувати смак.
  3. У невелику піалу на дно викладаємо грецький або звичайний йогурт із чистим смаком і насипаємо вже приготований салат.

Як зробити такий салат, можна переглянути у відео.

Швидке морозиво

Десертом на сніданок може стати приготоване власноруч морозиво. Цей рецепт не займе більше 5 хвилин. До речі, замість формочки для морозива можна використовувати невеликий стакан, а замість палички – ложку.

Інгредієнти:

  • банани – 2 штуки
  • полуниці – 10 штук
  • кокосові вершки – 100 грамів

Готуємо:

  1. Дрібно нарізаємо банани й полуниці. Далі кидаємо їх у блендер разом із кокосовими вершками. Збиваємо всі інгредієнти до утворення однорідної суміші.
  2. Розливаємо її у форми й охолоджуємо 1–2 години.
  3. Щоб витягнути морозиво з форми, потрібно занурити його в стакан із гарячою водою на 30 секунд.

Примітка: якщо ви не знайдете кокосові вершки, то можете охолодити банку з кокосовим молоком. Зверху збереться біла жирна частина молока, яка стане заміною вершкам.

У відео, окрім полуничного, є ще рецепти шоколадного й апельсинового морозива без молока та цукру.

Салат із полуницею та сиром дорблю

Інгредієнти:

  • помідори чері – 10–15 штук
  • полуниці – 10–15 штук
  • невеликий жмут руколи
  • сир із блакитною пліснявою (горгонзола або дорблю)
  • оливкова олія
  • бальзамічний оцет
  • сіль

Готуємо:

  1. Рівну кількість полуниць і помідорів чері ріжемо на чверточки. Після цього обриваємо листя руколи від стеблів і додаємо в миску.
  2. Ріжемо або ламаємо блакитний сир руками.
  3. Щедро додаємо до нашого салату оливкову олію й трохи бальзамічного оцту. Перемішуємо все руками.