Вихідні – нагода потішити себе смачним сніданком. Аби все було простіше, ми підготували для вас чотири рецепти. На приготування кожної страви потрібно від 15 до 30 хвилин. Швидко та смачно за рецептами українських бренд-шефів і шефинь.

Анна Проць

бренд-шефиня Cheese Bakery

Сирники

Інгредієнти (на дві порціі):

  • Сир 5% – 400 грамів
  • Жовток – 2 штуки
  • Цукор – 40 грамів
  • Борошно – 40 грамів

Як приготувати

Щоб приготувати сирнички, спершу нам потрібно віджати сир від зайвої сироватки за допомогою рушника або марлі. Сир беремо лише найсмачніший, тільки в такому разі в сирничків є шанс стати вашим улюбленим сніданком. Далі за допомогою виделки змішуємо сир зі всіма інгредієнтами до однорідної маси.

А тепер у нас є два варіанти: або одразу приступати до подальшого приготування сніданку, або плівкою накрити миску з масою та поставити в холодильник «відпочивати».

Секрет цього простого сніданку: сирну масу можемо зробити звечора. За ніч вона «відпочине» в холодильнику, а на ранок ми отримаємо класну заготовку, за яку будемо собі дуже вдячні.

Етапи

Отже, зранку нам потрібно витягнути сирну масу, розім’яти її ложкою та почати формувати сирнички. Руки обмакнути в борошні, взяти ложку сирної маси та сформувати сирну кульку, легенько приплюснути, обмакнути в борошні, струсити зайве борошно та відправити на гарячу сковорідку з олією. Обсмажуємо до скоринки з обох боків. Після цього потрібно викласти сирники на серветку, щоб забрати зайвий жир, і можна снідати.

Чому саме сирники на сніданок

Це універсальний і простий рецепт, з яким можна бавитися та щоразу по-новому себе тішити. Наприклад, замінити пшеничне борошно на рисове, якщо є потреба; додати ванільний цукор або ванільний екстракт для ніжнішого смаку; додати трішки горгонзоли й отримати дуже цікавий і сміливий смак. Або ж можна бавитись із додатками. Смакувати готові сирнички з йогуртом чи сметаною – це класика, але спробуйте додати дрібно нарізане свіже манго, лаймову цедру та м’яту поруч зі сметаною або домашнє яблучне варення, а в сирну масу – кориці чи взагалі можна зробити солені сирнички.


Марко Черветті

бренд-шеф ресторанних проєктів «Сільпо», Le Silpo, «Сільпо Resto»

Американські панкейки

Інгредієнти:

  • Яйця – 2 штуки
  • Цукор – 10 грамів (за смаком)
  • Сіль – 2 грами (за смаком)
  • Пшеничне борошно – 250 грамів
  • Розпушувач тіста – 1 пачка
  • Молоко – 300 мілілітрів
  • Вершкове масло – 70 грамів
  • Кленовий сироп – за смаком, забагато не буває
  • Рослинна олія – для змащування сковорідки

Кроки

  1. У блендер вбийте яйця, додайте цукор, борошно, сіль, розпушувач, масло й молоко. І тільки потім збийте все до однорідності. Перелийте з блендера в ємність, звідки буде зручно набирати черпаком тісто для смаження.
  2. Поставте сковорідку на вогонь. Візьміть серветку, змочіть її в рослинній олії та змастіть сковорідку. Смажте панкейки. Вони мають бути круглої форми й не дуже великі за розміром.
  3. Щоразу перед тим, як випікати наступний панкейк, змащуйте сковорідку серветкою в олії.
  4. Викладайте готові панкейки стосиком, а зверху прикрасьте кленовим сиропом. Можна додати що завгодно: ягоди, цукрову пудру, йогурт, родзинки, горіхи. Смачних вам сніданків!

Міралі ділбазі

шеф-кухар

Місо кіноа каша зі спаржею та страчателою

Інгредієнти:

  • Кіноа – 140 грамів
  • Овочевий бульйон або вода – 250 грамів 
  • Місо-паста – 20 грамів 
  • Пармезан – 30 грамів
  • Страчатела – 70 грамів
  • Спаржа (свіжа або ферментована) – 50 грамів
  • Масло – 20 грамів
  • Сіль
  • Перець

Як приготувати

1. Промити кіноа під проточною холодною водою.

2. Залити в сотейнику водою чи бульйоном, варити на слабкому вогні близько 20 хвилин. За потреби додати води.

3. Додати світлу місо-пасту за п’ять хвилин до готовності.

4. Спаржу варити в підсоленій воді впродовж хвилини, тоді нарізати великими шматочками по одному сантиметру (якщо спаржа ферментована, слід пропустити цей етап приготування).

5. У зварену кашу додати масло й тертий пармезан. Прибрати з плити й помішувати до повного розчинення масла й сиру. Додати сіль за смаком.

6. Викласти кашу в глибоку тарілку, у центр – сир страчатела, а в центр сиру – спаржу. Посипати свіжозмеленим чорним перцем. За бажанням натерти згори пармезан. 


Льоля Ланда

шефиня та засновниця кафе «Єрусалим»

Мацебрай

Напередодні свята Песах хочу поділитися своїм улюбленим сніданком, дуже простим, поживним і смачним. Це мацебрай, або омлет з мацою. Маца – прісний хліб, який євреї традиційно їдять на час Песаху. Через заборону їсти всі борошняні продукти, окрім маци, народилися безліч цікавих рецептів: суп із мацеболами, млинці з маци, мацові булочки та навіть шоколадний торт.

Інгредієнти (для двох осіб):

  • Молоко – 1,5 склянки
  • Яйця – 4 штуки
  • Оливкова олія
  • Вершкове масло
  • Сіль і перець

Як приготувати

Пластинки маци розламати на шматочки, приблизно 4 на 4 сантиметри та залити теплим молоком. В іншій ємності збити яйця до піни та вилити до маци з молоком, добре перемішати, додати сіль і перець. На розігріту сковорідку дати трошки оливкової олії та столову ложку вершкового масла. Коли воно розтопиться, вилити на сковорідку мацово-яєчну суміш і накрити кришкою. Смажити на середньому вогні приблизно до 5 хвилин. За бажанням можна перемішати або залишити вмлівати під кришкою. До готової страви на стіл можна додати крем-сир, тар-тар із лосося, авокадо чи гуакамоле й не забути про запашну каву.