The Village Україна розповідає, що готувати вдома із сезонних продуктів. Цього разу ділимося разом із шеф-кухарями небанальними рецептами салатів із полуницею.

Ілля Сьомін

Шеф-кухар ресторану в’єтнамської кухні TinTin і бару
Loggerhead, ведучий програми «Хлебное зрелище»


Інгредієнти:

• Бейбі-шпинат – 100 г

• Полуниця (чищена) – 400 г

• Авокадо – 1 шт

• Сир (козячий, фета або блакитний) – 100 г

• Підсмажений мигдаль – 70 г

• Червона цибуля – ½

Заправка для салату:

• Оливкова олія – 45 г

• Яблучний оцет – 3 ст. л.

• Мед – 2 ст. л.

• Макові зерна – 1 ст. л.

• Мелена гірчиця – за смаком

• Дрібна морська сіль і мелений
  перець – за смаком


Готуємо:

Зробіть заправку, для цього змішайте всі інгредієнти, крім макових зернят і оливкової олії. Поступово почніть вливати оливкову олію, постійно збиваючи. Коли вийде емульсія – додайте макові зерна й перемішайте.

Почистіть авокадо та наріжте кубиками, розкришіть сир і дрібно наріжте цибулю. Усі інгредієнти салату перемішайте, додайте заправку та перемішайте ще раз.

Порада: подавати відразу ж після приготування.

Євген Клопотенко

бренд-шеф ресторану «Сто років тому вперед», телеведучий


Салат із полуницею, томатами та базиліком

Початок літа – час для кулінарних експериментів з овочами та ягодами. На цей раз я вирішив додати до традиційного поєднання томатів і базиліку трохи полуниці – ну, чому б не скористатися ароматними сезонними ягодами? Мушу вам сказати, що експеримент вийшов дуже вдалим, а щоб підсилити ефект – я додав бальзамічний оцет, ароматне оливкове масло й насіння соняшнику. Можете мені повірити, салат із полуницею, томатами й базиліком – ідеальний сезонний рецепт.

Інгредієнти:

• Полуниця – 300 г

• Томати чері – 300 г

• Базилік – 30 г

• Насіння соняшника – 1 ст. л.

• Бальзамічний оцет – 1 ч. л.

• Лимонний сік – 1 ч. л.

• Оливкова олія – 1 ст. л.

• Сіль – за смаком


Готуємо:

Полуницю добре промийте, очистіть від хвостиків і поріжте на дві частини. Помідори черрі також поріжте навпіл. Листя базиліку обірвіть від гілок. Змішайте в невеликій посудині бальзамічний оцет, лимонний сік й оливкову олію. Далі – викладіть полуницю, томати й листя базиліку в салатник, злегка перемішайте, додайте насіння соняшника й соус.

Порада: якщо хочете зробити салат більш поживним, додайте в кожну порцію кілька шматочків свіжої моцарели. Якщо вам не подобається смак бальзамічного оцту, можете використовувати червоний винний оцет.

Антон Васильєв

шеф-кухар «Тайский Привет», «Китайский Привет»,
«Вьетнамский Привет» і ведучий програми «Хлебное зрелище»


Інгредієнти:

• Полуниця – 150 г

• Листя м’яти – 5 г

• Листя кінзи – 5 г

• Червона цибуля – 20 г

• Зелена цибуля – 5 г

• Чилі гострий – 2 г

• Смажений арахіс – 15 г

Заправка для салату:

• Рибний соус – 20 г

• Цукор пальмовий – 35 г

• Сік лайму – 60 г


Готуємо:

Помийте полуницю та приберіть хвостики, далі розріжте на чотири частини. Підготуйте листя м’яти та кінзи. Зелену цибулю наріжте на шматки розміром 2–3 см. Червону цибулю – тонкими півкільцями. Наріжте перець чилі.

Для соуса нагрійте всі інгредієнти, щоб розтопити цукор. Залиште, щоб охолов, а після цього поставте в холодильник. У мисці змішати всі інгредієнти, заправити підготовленим соусом.

Володимир Чечко

шеф-кухар Under Wonder


Інгредієнти:

• Спаржа свіжа – 2 шт

• Мікс салатів
  (на ваш розсуд) – 125 г

• Полуниці – 5 шт

• Свіжий тунець (філе) – 50 г

• Сіль 5 – г

Заправка для салату:

• Грецький йогурт

  (без домішок чи смаків) – 100 г

• Ванільний цукор – 3 г

• Сік з одного лимона

• Сіль – 1 г

• Олії для смаження – 20 г


Готуємо:

Усі інгредієнти помити, спаржу почистити, відрізати знизу приблизно 1,5–2 см.

У полуниць відірвати хвостики. Філе тунця посолити й дати полежати 10 хвилин. Спаржу нарізати слайсами по всій довжині. Полуниці порізати на чотири частини. Листя салатів, якщо воно велике, порвати руками.

На розігріту сковорідку налити олію й обсмажувати філе тунця з усіх боків протягом 30 сек до золотистого кольору. Щоб тунець не прилип до сковорідки, можна підсмажити його на пергаменті. Після обсмажування тунець розрізаємо на великі шматки.

Для заправки видавлюємо сік з одного лимона, додаємо до нього ванільний цукор і сіль, усі інгредієнти ретельно перемішуємо до однорідної консистенції.

Спаржу, полуниці, мікс салатів, йогуртово-ванільну заправку перемішуємо у глибокій ємності. Викладаємо все на тарілку, в якій будемо подавати страву. Зверху додаємо шматочки теплого тунця.