The Village Україна розповідає, як приготувати паску на Великдень. Ділимося фірмовим рецептом кулінарного експерта Євгена Клопотенка. Раніше ми також розповідали про понад 10 пасок від київських кондитерських.

Євген Клопотенко

телеведучий, шеф-кухар ресторану української кухні «100 років тому вперед»


У кожної господині є свій рецепт паски, але я вважаю – що більше варіантів, то краще. Особливо, якщо цей варіант перевірений. Цього разу я вирішив трохи пофантазувати на тему італійського різдвяного хліба. Паска а-ля панетоне проста в приготуванні й завжди чудово виходить, якщо дотримуватися інструкцій. У цьому рецепті я використовував родзинки, але ви можете замінити їх будь-якими сушеними фруктами. Упевнений, що цей рецепт знайде своє місце на вашому великодньому столі.


Час підготовки: 2-3 години

Час приготування: 30-40 хвилин

Час на охолодження: 1 година

Порції: 2 паски


Для тіста:

• борошно (600 г)

• дріжджі (1 пакет)

• цукор (150 г)

• натуральний йогурт (20 мл)

• вода (220 мл)

• масло (50 г)

• мак (зерна, 1 столова ложка)

• жовток (2 шт + 1 шт для змащування паски)

• родзинки (100 г)

• цукор ванільний (10 г)

• цедра апельсину (1 столова ложка)

• молоко (1 столова ложка)

• сіль (1/2 чайної ложки)

Для глазурі:

• цукрова пудра (100 г)

• цедра апельсину (1 столова ложка)

• лимонний сік (1-2 столові ложки)


Рецепт

Борошно (600 г) просійте через сито. Яйця, масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. У невеликій місткості змішайте дріжджі (1 пакетик) з теплою водою (220 мл, близько 38 градусів), ванільним цукром (10 г) і половиною звичайного цукру (75 г). Накрийте кухонним рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджові бактерії активувалися.

У мисці змішайте 2 яєчні жовтки з рештою цукру (75 г), йогуртом (120 мл), розм'якшеним маслом (50 г) і сіллю (½ ч. л.). Додайте тонко натерту апельсинову цедру (1 ст. л.) і мак (1 ст. л.). Добре перемішайте лопаткою або вінчиком до отримання однорідної маси.

Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями. Можете використовувати міксер чи кухонний комбайн із насадками для замішування тіста. Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією. Накрийте рушником і поставте в тепле місце без протягів приблизно на годину-півтори. За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах.

Родзинки (100 г) змішайте із невеликою кількістю цукрової пудри. Цей нехитрий прийом потрібен для того, щоб вони рівномірно розподілилися в усьому обсязі тіста. Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть тісто на ту кількість частин, що відповідає вашим формам. Головне, що ви повинні пам'ятати, форму для випічки потрібно заповнити не більше, ніж на третину. Розкладіть тісто формами, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце без протягів на годину-півтори. За цей час тісто має піднятися до країв форми. Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 столовою ложкою молока.

Духовку розігрійте до 180 градусів. Використовуйте режим верхнього та нижнього нагріву. Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки й випікайте протягом 30-45 хвилин (залежно від параметрів духовки й розміру форми). Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою.

Готові паски дістаньте з духовки й дайте їм повністю охолонути у формах. Дістаньте паски й покрийте глазур'ю із суміші цукрової пудри (100 г) і лимонного соку (1-2 ст. л.). Посипте зверху тонкими полосками апельсинової цедри (1 ст. л.).

Обкладинка: klopotenko.com